събота, 8 май 2010 г.

Ръжени питки с "якички"

Видно е, че след белите брашна, най-често се предлагат рецепти за ръжени хлебчета и питки. Дими, също изкушена и предложи неустоимо предизвикателство. Ръженият хляб, освен много вкусен, е и полезен. Ръженото брашно е тъмно и светло, според съдържащия протеин. Тъмното ръжено брашно е изключително богато на фибри (до 22%) и се използва като смес в състава на ръжено пшеничени хлябове. Ръженият хляб най-често се прави от светло ръжено брашно в различно % съдържание, имат много по-малък обем и по-висока плътност.
И аз избрах този път ръжени питки на основата на ръжена закваска. Получиха се апетитно вкусни, с обилна хрупкава кора и мека вътрешност. Разнообразих ги с тестена коричка тип "якичка" и ядки.


Ръжени питки с "якички"

За 12 броя питки:

Закваска:
150 гр. ръжено брашно
200 мл. топла вода
8 гр. суха мая или 20 гр. прясна
1 ч.л. захар

Смесват се съставките, покриват се и оставят за 12 часа, добре и за една нощ на топло място /не в хладилник/да втасват.

Основно тесто:
500 гр. брашно, използвах - 1,5 ч.чаша типово, 1 ч.чаша пълнозърнесто 1 ч.чаша ръжено
1,5 ч.л. сол
2 с.л. масло
100-120 мл. хладка вода
3 с.л. кисело мляко
готовата закваска

Към пресятото брашно се добавят солта, маслото и закваската. Заедно с с киселото мляко и водата се замесва меко и еластично тесто. Оформя се топка, която се поставя в намазнен съд.Покрива се с фреш фолио и оставя да втасва около 2 часа, до удвояване на обема.
От тестото се оформят 12 питки. Оставят се да втасват още 30-40 мин.

Фурната се загрява на 200С. Поставя се съд с гореща вода под скарата за печене, която ще благоприятства за по-хрупкава коричка на питките.


Подготвят се "якичките":
¼ ч.чаша брашно
2 с.л. ръжено брашно
1/8 ч.л. сол
2 с.л. вода
1 с.л. олио

още 1 белтък за намазване
поръска от семена по избор /тиквени, сусамови, ленени/

От брашната, водата и олиото се замесва твърдо тесто. Оставя се да отпусне около 5 мин. Разточва се много тънко /1,5-2 мм/. Изрязват се кръгчета, които се мажат с разбит белтък и залепят върху питките. Поръсват се със семена. С останалия белтък се намазват питките изцяло.


Пекат се около 30-35 мин. до зачервяване и кух звук. Охлаждат се на решетка и сервират.

Рецептата за закваската е от руски форум, а якичките са по идея и рецепта на Culinary in the Country.


Аз ги предложих с пастет от репички и сирене "фета".


Опитайте...

14 коментара:

Еoc каза...

Пухкави и с хрупкава коричка... мечта :) И с якичките са много закачливи :)
Хубав уикенд от мен, Дианка :)

fedora каза...

Много красиви и апетитни са питките, Ди! Със сигурност са още по-вкусни с този пастет, който си поднесла прекрасно!

Страхотна си. Винаги изпипваш нещата докрай :)

Прекрасен съботен следобед: Ина

Dani каза...

Дианка,
прекрасно фестонче имат "якичките"
Питките са много вкусни и на всяка цена ще ги опитам!
Слънце в душата ти и много усмивки!

di_ani каза...

Зори,
харесах твоите, а наистина има много идеи за ръжени питки и Дими ги е обобщила. Всички са различни, но изкушаващо апетитни.
Хубава и усмихната вечер, Диана

Ина,
благодаря ти!
Ръжените питки са ароматни и вкусни - доказват многобройните рецепти за тях.
А при пастета вниманието бе към репичките.
Хубава вечер и неделя, Диана

Дани,
благодаря, ще се радвам да ти допаднат.
Тестото на "якичките е по-маслено и хрупкаво, лесно бе да оформя фестон.
Хубава неделя, Диана

Tony каза...

Закачливи и не се съмнявам вкусни питки си направила, Диди :) А поднесени с пастет от репички са просто неустоими!

Хубава вечер и усмихната неделя!

Vera каза...

Uf,great,great photo and recipes is sow nami!!!

rusanka каза...

Диди,
много красиви якички си направила на тези здравословни хлебчета! А в комбинациа с пастета става нещо разкошно!
Поздрави и хубава вечер!

Milen@ каза...

Диани, чудно изглеждат на снимките твоите хлебчета! Толкова са меки и уханни, а якичките са много оригинално допълнение :-) Хареса ми и как си ги сервирала- просто неустоимо!

Надявам се уикенда ти да е бил усмихнат и слънчев!
Поздрави, Милена

di_ani каза...

Тони,
радвам се, че ти допадат.
Хубава неделна вечер, Диана

Vera, thank you very much.
Greetings and Hugs, Diana

Русанка,
благодаря ти.
Обичаме хлебчета и тези ни харесаха.
Хубава неделна вечер, Диана

Миленка,
благодаря!
Честит и хубав празник на майката,
с много усмивки и радост, Диана

Dani каза...

Диана,
много интересно предложение, а с тези якички изглеждат много нестандартни и пременени с празнична украса.
Благодаря ти, скоро и аз ще пробвам, няма само машината за хляб да използвам :)

Just V. каза...

Толкова са сладки на вид! :) а и, убедена съм, не само на вид - изглеждат дунапренено мекички. Наистина оригинална идея. :)
Слънчева и усмихната седмица от мен,
Вили

di_ani каза...

Дани,
благодаря ти!
Машината за хляб е несравнимо удобство, както и удоволствието от усещането на тестото в ръцете.
Ще се радвам да ти харесат, ако ги правиш.
Хубави майски дни и много усмивки, Диана

Вили,
Благодаря ти.
Различни са с тази "якичка", а тя е маслено хрупкава.
Хубави майски дни и много усмивки, Диана

Диди Б каза...

Перфектно направени питки,изглеждащи неустоимо вкусни!
А с този пастет - само мога да си представям :)

di_ani каза...

Благодаря Диди!
Ръжените питки са вкусни и ароматни, радвам се, че ти допадат.
Хубав и усмихнат ден, Диана