понеделник, 24 май 2010 г.

Агнешки котлети

Сред пролетните празнични ястия, най- значимо място заема агнешкото месо. Освен печено, с картофи и пресни зелении харесваме агнешките котлети. Печени или на грил, те са с крехко и ароматно месо, и позволяват много вариации. Това е рецепта, с която участвах в месечна тема на форум "Гответе с мен". С малка модификация я предлагам и сега:

Агнешки котлети


За 4 порции:
12 агнешки котлета с ребро /малки, или 4 по-големи

Марината:
1 с.л. фина /деликатесна/ горчица
2 с.л. зехтин
1 с.л. зелена подправка на MAGGI
2 с.л. нарязан пресен джоджен
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. прясна мента
1 ч.л. чесън /пресован/ или ½ ч.л. гранулиран
1 ч.л. лимонов сок
½ ч.л. захар
1 с.л. бяло вино
1.к.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Котлетчетата се намазват с марината и престояват най малко около 1-2 часа. Загъват се на порции плътно във фолио, поставят се в тава, добавя се топла вода /около 1,5 см. над дъното/ и се пекат в загрята силна фурна около 40 мин. до час, според дебелината на котлетите.


Сервират се с картофено пюре, печени пресни картофи и глазирани моркови със захар.


Идеята, с изменения е от COOLCHEF.
Опитайте...

6 коментара:

rusanka каза...

Диди,
Много вкусни котлетчета си ни приготвила! Страхотно овкусени и аранжирани!
Прияте и усмихнат ден!

di_ani каза...

Русанка,
радвам се, че тази идея ти харесва.
Агнешките котлетчета като че, са по-малко популярни от печено бутче и пълнена плешка.
Хубава и усмихната вечер, Диана

Dani каза...

Дианка, много ароматно предложение :)
Наистина, котлетчета и по-трудно се намират!
Хубава вечер!

di_ani каза...

Дани,
благодаря ти!
Аз предпочитам с по-дългичко ребро, но последните бяха отрязани - каквото има на пазара...
Хуабва вечер, Диана

Еoc каза...

Мисля си, че не са толкова полулярни, защото колко котлетчета има от едно агне... Но за мен са мнооого вкусни, аз и покрай тях проядох агнешко :)

di_ani каза...

Зори,
радвам, че в твоя лице има още един техен почитател.
Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана