Намасте, добре дошли в Индия,
Така започва енциклопедията Индийска кухня от поредицата “Шедьоври на световната кухня” /с вестниците „Труд” и „24 часа”/. Предполагам, че повечето кулинари я следят. Вече по-голямата част от 20-те книги с рецепти от цял свят е издадена. Всяка книга е разделена на две части. Първата съдържа полезна енциклопедична информация за съответния регион, характерни продукти, подправки и типични съдове за готвене. Втората част са интересни рецепти, представени стъпка по стъпка, със снимки и начин за приготвяне на всяко ястие.
Една от най-древните кухни, на хилядолетна Индия, която е седма по големина в света, е изключително богата и разнообразна. Автентичната индийска кухня е смятана за една от най-великите кулинарни традиции. Счита се, че тайната на изтънчената индийска кухня е в премерената употреба на подправките. Съчетанието от цветове, вкусове и подправки в едно ястие е като празник за сетивата. Много повече, с изключителни снимки, вълнуващ разказ и изкушаващи рецепти в рубриката Гастрол на очарователната Мария.
Досега използвах кухнята на г-жа Манджула, като мой пътеводител, но тази книга дава възможност за значително обогатяване на познанията. Рецептата ми не е дословно изпълнено от там предложените, но е вдъхновена и комбинирана с индийски привкус – риба, кисело мляко и зеленчуци /характерни продукти/ в изобилие от подправки.
Продукти за две порции:
2 бр. средна големина котлети от сьомга
1 ч. чаша кисело мляко
1 ч. л. лют пипер или чушки /по желание/
2 скилидки чесън пресовани
½ ч. л. пресен джинджифил, или ¼ к.л.млян
1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. семена от кориандър
½ ч. л. смлян кимион
1 ч. л. сол
¼ ч. л. куркума
* съотношенията в подправките могат да се дозират на вкус
Всички подправки се смесват и в тях се поставят филетата от сьомга. Мариноват се за около нощ, може и няколко часа до денонощие.
Фурната се загрява на 200С.
Филетата се изваждат от маринатата, подсушават се с кухненска хартия. Леко се попиряват и поръсват с още семена от кориандър и лимонов сок. Поставят в намазнен плик за печене и пекат за около 20 мин. според дебелината на котлетите.
Рибните котлети могат да се изпекат и на грил по 5-6 мин. на страна, до желаната крехкост на филето.
Сервирах ги със задушен в сусамово олио с чесън и захар микс моркови, гъби и зеле "напа", с индийски вкус - кимион, куркума, къри, кориандър и джинджифил. Е, и задушеният ориз "басмати" би бил много подходяща гарнитура, но аз предпочитам зеленчуци.
Редуциран балсамов оцет с мед в съотношение 1 с.л. към 1 ч.л. допълва и завършва вкуса, заедно с ароматни семена и пресен лук.
Опитайте...
Така започва енциклопедията Индийска кухня от поредицата “Шедьоври на световната кухня” /с вестниците „Труд” и „24 часа”/. Предполагам, че повечето кулинари я следят. Вече по-голямата част от 20-те книги с рецепти от цял свят е издадена. Всяка книга е разделена на две части. Първата съдържа полезна енциклопедична информация за съответния регион, характерни продукти, подправки и типични съдове за готвене. Втората част са интересни рецепти, представени стъпка по стъпка, със снимки и начин за приготвяне на всяко ястие.
Една от най-древните кухни, на хилядолетна Индия, която е седма по големина в света, е изключително богата и разнообразна. Автентичната индийска кухня е смятана за една от най-великите кулинарни традиции. Счита се, че тайната на изтънчената индийска кухня е в премерената употреба на подправките. Съчетанието от цветове, вкусове и подправки в едно ястие е като празник за сетивата. Много повече, с изключителни снимки, вълнуващ разказ и изкушаващи рецепти в рубриката Гастрол на очарователната Мария.
Досега използвах кухнята на г-жа Манджула, като мой пътеводител, но тази книга дава възможност за значително обогатяване на познанията. Рецептата ми не е дословно изпълнено от там предложените, но е вдъхновена и комбинирана с индийски привкус – риба, кисело мляко и зеленчуци /характерни продукти/ в изобилие от подправки.
Мариновани котлети от сьомга в индийски стил
Продукти за две порции:
2 бр. средна големина котлети от сьомга
1 ч. чаша кисело мляко
1 ч. л. лют пипер или чушки /по желание/
2 скилидки чесън пресовани
½ ч. л. пресен джинджифил, или ¼ к.л.млян
1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч. л. семена от кориандър
½ ч. л. смлян кимион
1 ч. л. сол
¼ ч. л. куркума
* съотношенията в подправките могат да се дозират на вкус
Всички подправки се смесват и в тях се поставят филетата от сьомга. Мариноват се за около нощ, може и няколко часа до денонощие.
Фурната се загрява на 200С.
Филетата се изваждат от маринатата, подсушават се с кухненска хартия. Леко се попиряват и поръсват с още семена от кориандър и лимонов сок. Поставят в намазнен плик за печене и пекат за около 20 мин. според дебелината на котлетите.
Рибните котлети могат да се изпекат и на грил по 5-6 мин. на страна, до желаната крехкост на филето.
Сервирах ги със задушен в сусамово олио с чесън и захар микс моркови, гъби и зеле "напа", с индийски вкус - кимион, куркума, къри, кориандър и джинджифил. Е, и задушеният ориз "басмати" би бил много подходяща гарнитура, но аз предпочитам зеленчуци.
Редуциран балсамов оцет с мед в съотношение 1 с.л. към 1 ч.л. допълва и завършва вкуса, заедно с ароматни семена и пресен лук.
Опитайте...
17 коментара:
Чудесна рецепта, Диди и много апетитна риба!
Тов асъчетание на продуктите и на мен много ми харесва.
Поздрави и хубав ден!
Диди,
Наистина, явно и двете сме на рибна вълна :)
Твоето предложение е много изкусително! Никога не съм опитвала рибата приготвена така. Записвам си и ще изпробвам с удоволствие. Благодаря ти за хубавата и интересна рецепта!
А снимките са великолепни!
Прегръдка и пожелание за хубав ден!
Fantastica ricetta e presentazione, ciao
Сьомгата ни е любима, а в такъв стил сготвена изглежда разкошно! Сусамовото масло и гарнитурата са просто невероятен завършек на това толкова изискано меню!
Фантастични снимки!
:-)
Благодаря, Пепи!
Многото аромати се обединяват и леко "тушират" силния вкус на рибата.
Поздрави и усмивки, Диана
Лети,
наистина съм любител на риба и е почти единственото "месо", което хапвам с удоволствие. Аз харесах твоите идеи. За мариноването с кисело мляко - прави сьомгата по-крехка и не толкова силна като аромат.
Поздрав и хубава вечер, Диана
Благодаря, Миленка!
Много ще се радвам да предложиш някои твои любими рецепти за риба. Предполагам, че ще бъдат интересни и много хубави.
Поздрави и усмивки, Диана
Thanks so much Stephania,
Greetings and a hug, Diana
Дианка, прекрасно е поднесена :)
Киселото мляко в ролята на марината
съм опитвала с друг вид месо и много ми допада.
Така ще е и с риба!
А индийските подправки са невероятно уханен микс!
Поздрави с много усмивки,
Дани
Благодаря много, Дани!
Киселото мляко и аз го използвам за марината на месо, затова не се двоумих за рибата. Хареса ни.
А подправките са на вкус и количество, но комбинацията им пасва много.
Поздрави и прегръдки, Диана
Разкошна рецепта, Диди!
Много интересна и ароматна!
Изглежда в книгата на г-жа Манджула има много индийски рецепти, които могат да се приготвят и у нас!
Поздрави и хубава вечер!
Di_ani ти отново ни представяш,
прекрасно блюдо, тъй неустоимо,
наслада, с него, за очите ни доставяш,
че пожелаваме го в миг - неустоимо.
Поздрави и приятна вечер.
Обичам риба, а така приготвена не съм опитвала. Благодаря за идеята, Дианка :)
Хубав край на седмица от мен!
Ох, ох, изключително вкусно изглеждат! Както от рибката, така и от зеленчуците с удоволствие бих си хапнала :)
Хубав и усмихнат ден, Ди :)
Толкова красиво и вкусно е ,Диди!
Роси, Маг, Зори, Ина, Краси,
Благодаря ви много за коментарите.
Радвам се, че този вариант за приготвяне на сьомга ви допада. Пак ще напиша, че млечната и овкусена марината прави рибата по-крехка и ароматна.
Поздрави и хубав уикенд, Диана
Признавам,че рядко хапваме у дома риба.Снимките са толкова изкусителни,че със сигурност ще опитаме тази рецепта.Поздрави и пълен с емоции уикенд!
P.S.С нетърпение ще очаквам снимките от фестивала.
Много ти благодаря, Нанита!
Радвам се, че ти допада тази идея,
Поздрав и от мен -
хубава нова седмица, Диана
Delicious. :)
Thanks very much,
Andrea!
Greetings & hug, Diana
Публикуване на коментар