неделя, 9 януари 2011 г.

Шотландски овесени бисквити

Веднага ще уточня, че става въпрос за солени, коктейлни овесени бисквитки. Като основа на shortbreads, в този вариант вкусът им е ароматно маслен, крехък и не прекалено солен. Чудесни са като допълнение към млечни пастети, сирена и деликатесни риби. И типично в шотлански стил са питателни и много калорични.
Овесените ядки са на особена почти в Шотландия. По тези географски ширини пшеницата не може да узрява (заради повишената влажност на въздуха) и затова овесът и ечемикът са култури, по-популярни от житото и традиционната закуска е овесената каша - солена или сладка.
Имах идея да изчакам с публикацията до 25 януари, когато шотландските общности по света и приятелите на шотландската култура отбелязват рождението на романтичния поет Робърт Бърнс, но избрах да я представя сега, с една типична шотландска поговорка
Този, който изпитва неуважение към храната, е глупак“ .


Шотландски овесени бисквити

Адаптирано от LCBO.
Продукти за 24 коктейлни бисквитки:

½ ч.чаша /от 240 мл./ фини овесени ядки
1 ч.чаша брашно, използвах типово
1 с.л. светла кафява или обикновена захар
¼ ч.л. сол
1/8 ч.л. сода
½ ч.чаша меко масло
1 яйчен белтък

Овесените ядки се смилат фино в кухненски пасатор, добавят се брашното, солта и содата. С няколко пулсирания се обединяват. Поставя се нарязаното на парченца масло и сместа се миксира до вид на дребни трохи. Накрая се поставя и белтъкът, като се оформя на бързо маслена тестета топка. Оставя се в хладилника за около час.

Разточва се кора с дебелина около 4-5 мм., изрязват се бисквитки с форма по желание и поставят във фризер за около 10 мин.
Фурната се загрява на 190С.
Пекат се върху пекарска хартия за около 13-15 мин., до леко покафеняване и изваждат върху решетка за охлаждане.


Аз оставих малка част от белтъка /с който след леко разбиване/, намазах бисквитките преди печене и поръсих със семена от сусам, мак и лен.

Сервирах ги с пасиран млечен пастет от тези продукти, може и друг.
Млечен пастет
½ ч.чаша топено сирене
½ ч.чаша сирене крема
½ ч.чаша заквасена сметана
½ ч.чаша репички
¼ ч. чаша пресен лук
¼ ч. чаша пресен копър
1 с.л. зехтин
½ ч.л. лимонова кора
сол на вкус
1 скилидка чесън /по желание/


Харесахме ги и с прясни топки моцарела.


Опитайте...

18 коментара:

Еoc каза...

Дианка, много ми допадат. Ще ги направя скоро :)
Поздрави и хубав неделен ден!

DSdiva каза...

Бисквитки с овес...мммм, от любимите ми, Бърнс и млечен пастет, страхотия!
Това е то, доброто начало за неделя!
Сърдечни поздрави, Ди :)

pep-4o каза...

Освен да повториш съчетанието, Диди :)
Много ми харесват бисквитките; солените бисквити мога да хрупам по всяко време.
Но твоето предложение с млечен пастет е вече наслада за небцето, не набързо схрускани бисквитки :) А и с предложената рибка :))) чаша бяло вино да предложа ? :))
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диди!

lucy каза...

assolutamente deliziosi e molto versatili.devono essere deliziosi!

Stefania каза...

Li trovo deliziosi davvero una bella ricetta, ciao e felice giorno

Design Elements каза...

6te gi opitam :-) sinat mi gi vidja i si gi haresa :-) pozdravi

Dani каза...

Дианка, твоите бисквитки и на Пепи ролцата са невероятна комбинация :)
А за 25 януари ще ни предложиш нещо ново за автора на :
"Ако някой срещне някой
в цъфналата ръж..."
и още много незабравими стихове!
Прегръдки и хубава нова седмица!

rusanka каза...

Чудни овесени бисквитки, Диди!
Диетични и хранителни!
А пастета е невероятен - ароматен и разяждащ!
Поздрави и усмихната неделя!

Маги каза...

Здравей Дианка!За много години, здрава, весела и щастлива да си! Все така вкусноп да ухае при теб! Искам да споделя, че след като прочетох рецептата едва се удържам да не се инсталирам в кухнята и да започна да я приготвям! Супер вкусноооо!
Поздрави! :)

fedora каза...

Чудесни са, Ди, а снежковците са много сладки!
Обичам овесени ядки, така че това предложение със сигурност ще ми допадне вкусово.
Интересна е комбинацията между тези бисквитки и риба, пастет и репички - доста свежо звучи!

Хубава нова седмица :)

Milena каза...

Всичко поднесено от теб, Диани, е наслада за сетивата! Бисквитите изглеждат много апетитни, а пастета е мечтание! И след такъв финес и стил, седмицата ми започва с усмивка :-)

Спорна и усминхата седмица и на теб, Диани :-)

Andrea каза...

They look so delicious I have to try them. :)

Stoyanka каза...

Диди, страхотно предложение.
Соленките са много апетитни.
Пожелания за успешна седмица.

Краси каза...

ЧУдесно изглеждат ,Диди!
Поздрави и успешна нова седмица!

пепеляшка каза...

Разкошни са, Диани!
Обичам такива продукти...а ти ги съчетаваш и приготвяш по неповторим начин!
С усмивка
Мария

Maria Miteva-Christou каза...

Диди невероятна си - такава хубава идея са тия бисквитки!

Благодаря за рецептата!

Сърдечен поздрав!

Ева Тонева каза...

Прекрасни са, а и сигурно са и толкова вкусни, Диди! Поднесла си ги както винаги с много фантазия и финес!
Сърдечни поздрави

di_ani каза...

lucy,
Stefania,
Andrea,
Thanks a lot!
I'm glad you like.
Greetings and a hug, Diana

Много ви благодаря момичета!
Зори,
Ива,
Пепи,
Design Elements,
Дани,
Роси,
Маги,
Ина,
Милена,
Таня,
Краси,
Мария,
Мария,
Ева,
много са мили вашите коментари.

Да се извиня за късното модериране, но гадни вируси тормозеха моето семейство тази седмица.
Сега вече с време и удоволствие ще разгледам вашите изкушения.
Зарадвахте ме,
желая ви здраве и усмивки и много щастие, Диана