вторник, 2 юни 2009 г.

Бесан

Още едно побългарено предложение от рецептите на госпожа Манджула

...Това е чудесно ястие за закуска или лек обяд. Тази рецепта е бърза и лесна за приготвяне.
Можете да поднесете ястието по много различни начини...”

Бесан

Съставки за 5 порции /при мен 4/
• 1 чаша бесан брашно от нахут (може пълнозърнесто)
• 1/4 чаша оризово брашно (може и да се сложи повече пълнозърнесто/царевично)
/Аз използвам по 4 с.л. бяло, пълнозърнесто и царевично/
• 1 ч.л. сол
• 3/4 чаша вода
• 1/2 ч.л. зърна от ким
• 1 ч.л. ситно нарязани зелени пиперки
• 1 чаша настъргани тиквички – не се белят
• 1 с.л. настърган кориандър /използвах ½ к.л. прах/
• около 6 с.л. олио
Начин за приготвяне
В купа се смесват двата вида /при мен три/ брашно, солта и кимиона и прибавя водата бавно.
Смесват се добре, докато сместа е гладка.
Добавят се и нарязаните зелени пиперки и настърганите тиквички. Разбърква се добре.
Загрява се тефлонов тиган на среден огън.
Когато е готов, се излива половин черпак от сместа и разпределя добре по цялата повърхност на тигана.
По повърхността на палачинката се появят дупчици – водата се изпарява.
Намазва се с една лъжица олио и обръщат с помощта на шпатула.
Така и от двете страни да имат златист загар.

Как се поднася
• С кисело мляко , пикантна туршия-салата или кетчуп.

• Прегъната палачинката /пуда/ на две или навита на руло, напълнена с настърган кашкавал, домати на филийки или печени зеленчуци.

Различни съставки
• Могат да се заменят тиквичките със ситно нарязан спанак, настъргани картофи или ситно нарязано зеле.
• Ако се приготвя пуда без зеленчуци, не се използва оризово брашно. Така пудите ще бъдат много сухи.
Рецептата е адаптирана и съветите са от Manjula's Kitchen.

С благодарност!

Няма коментари: