понеделник, 1 юни 2009 г.

Сметанов сладолед

Днешният ден е хубав - празник на децата,
а се оказа и на приятелството,
Мими, благодаря ти мила !!!

А празник без сладолед ?...
Много ми харесва едно мото "яжте сладолед за добро настроение.."
Така сладоледът се превърна в наша слабост и удоволствие.



Основа за повечето е сметановият. Има много рецепти, това е моята:



Сметанов сладолед /домашен/:

Продукти:
250 мл. течна сладкарска сметана
80 гр. /едно пакетче/ суха сметана или смес за крем сладолед
100 гр. настърган бял шоколад
30 гр. масло
25 гр. захар /по желание/
150 мл. прясно мляко
1 с.л. бейлиз/ром, аромат
Течна сладкарска растителна сметана (охладена) 250мл се разбива със 25 гр. захар кристална, докато се получи твърда пяна.
Разтопява се бял шоколад 100 гр. с 30 гр. краве масло и се добавя към растителната сметана.
Разбива се суха смес за крем сладолед /80 гр./ или суха сметана с 150 мл мляко, и прибавя към сметаната.
Слага се суха сметана, шоколад и масло, за да се подсили маслеността и плътността на нискомаслената растителна сметана.
Ароматизира се по желание бейлиз/ром, ванилия или друг аромат.
Шоколадов вкус и аромат: Вместо бял шоколад - Разтопява се натурален шоколад 50 гр. с 1 сл.л краве масло (на водна баня или микровълнова) и 50 гр. течен шоколад. Натуралният дава цвят и аромат, а млечния сладост и мекота - може само 100 гр. шоколад / ако е натурален трябва да се подслади допълнително/. С постоянно бъркане се добавя към сметаната.
Допълнителен аромат по желание: кафе (аз добавям – ½ чл нес кафе в разтопеното масло) или 1 сл. ром, портокалови кори.
Замразява се най – добре в машинка за сладолед /по този въпрос спор няма!/ - сладоледът има друга структура. Може и във фризер, с периодично разбиване, за да влезе повече въздух в сместа.

И така, следват вариантите:




С шоколад, ядки, бисквитка и плодове и още ...



В шоколадова купа:

Разтопява се на водна баня шоколад. За повече ефекtност може кафяв и бял. Охлажда се за около 5 мин. Надуват се балони /предвaрително измити и подсушени/, с диаметър не по-голям от съда, в който е разтопен шоколада. Потапя се надутия и завързан балон в купата, но не повече от неговия най-голям диаметър /среда/. Може и по високо, но е по-трудно с отделянето на балона. Внимава се, да не се опира дъното и страните на съда /ако са прекалено горещи могат да спукат балона/. За по-ефектно може да се накланя на различни страни – така става на заоблени участъци.
Обръща се и поставя върху хартия за печене /там ще бъде дъното на купата/. Охлажда се във фризер за около 5 мин. Изважда се и процедурата с потапянето се повтаря. Отново се замразява. Аз направих по 3 слоя /в рецептата са два/.
Охладената купа се освобождава много внимателно от балона, който най-добре да се развърже, за да не се получи рязко свиване и чупене на шоколадовата чашка.
Рецептата и идеята е от ghirardelli chocolate
Нагледно разтопяване на шоколад видео на водна баня и в МВ и темпериране на шоколад видео .
Сладоледени мини тортички с еклери

Изпечени и охладени еклери се разрязват и пълнят със сладоледа.
В индивидуални формички се пълни сладолед по желание /аз ягодов крем сладолед/,
отгоре се поставят напълнените еклери, шприцова се сметана или сметанов сладолед и замразяват.

Сладоледени терини;

  

Сладоледени сандвичи и хапки.


В плодове, но ми се иска бъде самостоятелна тема ...
И още...

4 коментара:

Еoc каза...

Дианка, ти си истинска сладоледена кралица :)

di_ani каза...

O, Еос...,
толкова си мила.
Благодаря ти!
Целувки, Диана

Dimitrana S. каза...

Оригинално, вкусно и красиво както винаги! И поднесено с финес!

Ах, Диани... толкова изкушения в блога ти...

Поздрав най-сърдечен и една далечна, топла, Гарфийлдска прегръдка от мен :-D

di_ani каза...

Скъпа Дими,
благодаря за добрите думи!
Високо ги ценя!

А твоята Гарфийлдска прегръдка ме прави щастлива!
На свой ред отвръщам с моя Гарфийлдска прегръдка,
израз на нежни чувства, симпатия и приятелско отношение!

Усмихнат ден,Диана