четвъртък, 5 август 2010 г.

Дип от риба тон и бял боб със сусамен чипс

Риба с боб се счита за една често срещана,почти класическа комбинация. Като се започне от популярната рибна консерва "Закуска" /вече и с чудесни рецепти за домашно приготвяне/, многобройните варианти за рибни салати с боб и столовата порция на риба с бобена гарнитура. Ние харесваме вкуса им с аромат на риган, кимион и чесън. А този дип е овкусен с филенца аншоа, каперси и свежи летни зелении, допълнен е с крупкав чипс.

Дип от риба тон и бял боб със сусамен чипс


Дип от риба тон и бял боб


Продукти:
1-11/2 ч. чаша сварен и отцеден бял боб
1 консерва риба тон /в собствен сос/
1 с.л. зехтин
1 ч.л. каперси
1 с.л. нарязан пресен чесън / или 1 скилидка пресована/
1 с.л. микс от пресни подправки /магданоз, босилек/
няколко филенца аншоа
сок и кора на ½ лимон
сол и черен пипер на вкус

Още за граниране - чери доматчета, маслини, вегатариански хайвер

В кухненски пасатор се поставят бобът, рибата, пресните подправки, аншоата, кората от лимона, лука и каперсите. Миксират се до желатана едрина, долива се сока на лимона, зехтинът и отново разбива леко до поемане. Овкусява се със сол и черен пипер.


Охлажда се около час в хладилник, да се обединят вкусовете и сервира.


Може да се полее с още малко ароматен зехтин и гранира с филенца аншоа, избрах с каперси.


Основната идея, но с мои изменения и допълнения.
Ето и рецептата за сусамения чипс.

Сусамен чипс


За 12 големи питки /аз предпочетох да ги нарежа/
Рецептата е адаптирана от Wild yeast blog.
120 гр. брашно
120 гр. грис
2 с.л. черен сусам /или семена от лен/
1 ч.л. сол
170 гр. хладка вода

Зехтин за намазване
Морска сол за поръсване


Фурната се загрява на 230С.
В купа се обединяват брашното с гриса, сусам и сол. Налива се хладката вода и разбива с миксер за тесто около 3 мин. Покрива се и оставя се да втасва за15 мин.
Отново се омесва за още 2 мин. и почива още 20 мин.
разделя се на 12 парчета, които се формоват на топки. Всяка една се разточва много тънко /да прозират семената сусам/ - най-добре с машина за паста. Може и с точилка, но кората трябва да се разточи много, много тънко, като се внимава да не се втвърдява много тестото с допълнително брашно, аз не успях особено.
Всяка кора или оформени парчета се поставя върху хартия за печене.
Намазват се със зехтин и поръсват с морска сол.
Пекат се около 3-4 мин. до зачервяване.


Изваждат се, охлаждат на решетка и съхраняват на сухо място до сервиране.



Лека вечеря или предястие, чудесно с чаша бяло вино и подходящо към днешния християнски празник Преображение Господне . Опитайте...

15 коментара:

Dani каза...

Дианка,
невероятно представяне
/аз така се захласвам по снимките, че после се връщам да чета/
Благодаря за вкусните рецепти и красивите снимки!
Спокоен и прохладен уикенд!

Daniela Dineva каза...

Дианка,
изглежда много-много апетитно. И за вечеря и за предястия става както си предложила с чаша вино в ръка. Крекерите изглеждат много добре, направо мисля да ги почвам. Колко бройки излизат?

Краси каза...

На мен ми е странна комбинацията риба-боб,но това звучи много апетитно.
И непременно ще го пробвам!
Спокоен и прохладен уикенд,Диди!

Fazemos de Conta каза...

Olá Diana, what a fantastic post. I love the recipes and mainly the photos. The first one is so beautiful that looks like a "still life" composition. Your blog has delicious recipes, amazing suggestions, informations about your culture and photos that look like paintings. It is a pleasure to visit you. Have a nice weekend.
Lúcia

Еoc каза...

Огладнях :) Останаха ми очите в сусамения чипс :)
Хубав уикенд от мен, Дианка :)

pep-4o каза...

Страхотен е чипса, така приятно зачервен! И май ще върви не само с рибения дип, нали :)
Чудесно лятно предложение, благодаря, Дианка и хубави почивни дни!

di_ani каза...

Благодаря, Дани!
Много си мила!
А аз се увличам в снимки, когато ястията са постни, простички и не особено атрактивни.
Прегръдка и хубави почивни дни, Диана

Много благодаря, Дани Д.!
Тези постни, тънки сусамени корички са крехки и много подходящи към някакъв дип. Особено важно е да се разточат фино, като кори за баница - най-добре с машина за паста /ако имаш/. От голяма питка могат да се изрежат по 4 ленти и така се получават около 48 парчета. Отново премесените и разточени изрезки станаха по-твърди.
Ще се радвам, да ти допаднат, поздрав и усмихат уикенд, Диана

Краси,
наистина ли?
На нас тази комбинация ни допада, а и постни варианти не са много.
Усмихнати и щастливи летни дни, Диана

Dear,Lúcia,
Many, many thanks -
your comment is very friendly, positive and makes me happy.
I highly appreciate your work and applied
I wish you much inspiration and smiling summer, Diana

Зори,
благодаря ти, мила!
За чипса - пак ще напиша, че е важно да се разточи тънко, а от зехтина става ароматен и хрупкав.
Отивам да разгледам твоето хрупкаво боровинково изкушение.
Прегръдка и сладки почивки дни, Диана

di_ani каза...

Пепи,
благодаря много!
Радвам се, че ти допада тази идея.
Не съм напълно сигурна, но мисля, че ти имаше рецепта за домашно приготвена риба с боб, тип "Закуска". Ще потърся и ако намеря, ще прикача линк.
Поздрав и хубава лятна неделя, Диана

goldy каза...

Диди, винаги, когато погледна в твоя блог съм впечатлена от рецептите и представянето!
Сусамения чипс ще го пробвам задължително!

vera каза...

Very nice idea,photos are perfect1

rusanka каза...

Диди, завърнах се!
Представила си ни страхотни рецепти!
Сусамения чипс е невероятено хрупкав и неустоим!
А дипът ат риба тон е с прекрасно съчетание от здравословни продукти!
Поздрави и хубав летен ден!

fedora каза...

Ах, и двете предложения са страхотни, ала признавам, че чипсът ме грабна моментално. Със сигурност ще се опита, още повече, че преди да тръгнем на път бях купила едни крекери кръглички, много вкуснички, и си обещах като се върна да приготвя нещо хрупкаво. Това ще е!

Снимките и дизайнът са отново много стилни и естествени, последното е много важно! :)))

Слънчево лято и много настроение :)

di_ani каза...

Ели,
радвам се,че ти харесва тук. И аз се наслаждавам на твоите красоти - последнта ти лилия е прекрасна.
Поздрав и усмихнато лято, Диана

Русанка,
добре си се завърнала -
липсваше ми. Убедена съм, че имаш много идеи и кулинарно вдъхновение-
очаквам с нетърпение.
Прегръдка и прохладно лято, Диана

Vera,
Thanks a lot!
Regards, smiling summer, Diana

Ина,
много се радвам - поздрав и за теб!
Ще ми бъде приятно, да ти допаднат.
Отивам да погледна, какво ново ще ни разкажеш и покажеш.
Благодаря, прегръдка и усмихнато лято, Диана

brazilka каза...

Поредното ти прекрасно предложение. Дипът и чипсът изглеждат страхотно. Непременно ще пробвам.

Хубав и слънчев уикенд!

di_ani каза...

Цвети,
радвам се, че тази постна идея ти харесва.
Поздрав и хубаво лято, Диана