неделя, 1 август 2010 г.

Богородични пости 1 до 14 август

Eдин от 12-те големи празници в българския православен календар -
Успението на Пресвета Богородица, отбелязван от християнската църква на 15 август е предшестван от 15 дневен пост в чест на Пресвета Богородица. Подготовката за Успение Богородично трае
от 1 август до 14 август (14-27 август стар стил).



Богородичният пост
е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (на църковен език успението си) прекарвала времето в пост и молитва. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали много подробни сведения .
Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
Празникът Успение Богородично има две значения: възпоменание на завършването на земния подвиг на Божията Майка - Нейното успение и погребение, и на второ място - Нейното най-високо прославление - "възкресението Й и възнасянето Й на небето с Нейната пречиста плът". Това двояко значение на празника православните икони разкриват различно - едни загатнато, а други - пълно.
През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни / месо, мляко, яйца и техните производни продукти/. Някои устави уточняват: През целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. В дните понеделник, сряда и петък е редно да се употребява само суха храна – не се готви, а се ядат пресни или сушени плодове и зеленчуци. Във вторник и четвъртък се яде готвена храна, но без употреба на олио или зехтин. В събота и неделя може да се добавя елей при готвенето на растителна храна.
“ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост . Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”

Средата на Богородичните пости,
На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне или Сотировден.


Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици.
Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.
На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.
В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.

...
Леки и спокойни...
Използвано е интернет изображение на Чудотворната икона "Св. Богородица – Елеуса", катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин.

6 коментара:

brazilka каза...

Леки и душеспасителни пости.

di_ani каза...

Цвети,
леки и спокойни да са...

Moni.M_T каза...

Леки пости, Диана!!!

di_ani каза...

Мони,
благодаря!
Хубаво и усмихнато лято, Диана

Unknown каза...

Бъдете благословени добри хора... Нека не само мислите и пожеланията бъдат красиви - нека и животът бъде такъв!

di_ani каза...

Yavor,
чудесно пожелание, мога само да добавя - ДАНО!
Сърдечен поздрав, Диана