петък, 20 февруари 2009 г.

Печена бяла риба с босилек, маслини и бадеми

Още една идея за риба, която харесвам
Печена бяла риба с босилек, маслини и бадеми
4-6 рибни филета
Марината:
3 с.л. лимонов сок,
черен пипер и сол на вкус
Маслена паста:
1 с.л. майонеза
1 с.л. масло
1ч.л. горчица
2 ч.л. пресен босилек
Панировка:
1/3 ч.чаша хлебни трохи или галета
1 с.л. царевичен грис
1 с.л. зелени маслини нарязани
1 с.л. черни маслини нарязани
½ ч.л. чесън прах
1/4ч.л. бял пипер
½ ч.л. сух босилек
1 с.л. бадеми
сол на вкус
още 30 гр. масло за поръсване

Рибните филета се мариноват с лимонови сок, черен пипер и сол –
така престояват около час, два.
Изцеждат се от марината, подсушават се и намазват с маслената паста .
Овалва се всяко филе в сухата панировка.
Подреждат се в съд с хартия за печене и върху всяко филе се поставят парченца масло.
Пече се в загрята силна фурна 220- 250 ºС за около 15 мин –
до зачервяване и лесно разчупване на филето с вилица.

Сервира се с млечно-майонезен сос и резен лимон.

Това е вариант на популярна рецепта за печена риба в хлебни трохи,
но с различна панировка и маслената паста я запазва по -сочна и крехка
.

Няма коментари: