вторник, 24 февруари 2009 г.

Поширани круши със синьо сирене и захаросани орехи

Една идея за утвърдената комбинация круша, орехи и синьо сирене
   





2-3 круши, синьо сирене, зелена салата.
За поширане на крушите
2 1 / 2 чаши вода
1 / 2 чаша ароматно червено вино
3 с.л. захар на пясък
10 –на зърна черен пипер
1 / 2 ч.л. сол
2 цели скилидки чесън
1 средно голям дафинов лист
½ ч.л розмарин
За карамелизираните орехови ядки
1/2 чаена чаша орехови ядки
1 с.л. масло
1 с.л. мед
1 ч.л. вода
2-3 с.л. захар
1 к.л. морска сол
черен пипер, сладък червен пипер и чили на прах – на вкус
За дресинга:
1 с.л. течност от соса за поширане
1 с.л. червено вино,
1 ч.л. сол /на вкус/
1 / 4 ч.л. черен пипер / вкус/
1 ч.л. карамела за ядките /или кафява захар
1 -2 с.л. зехтин

Всички съставки за поширането на крушите се варят на виска температура около8 -10 мин. Обелват се крушите, без да се почистват от семенната част. Поставят се в течността и се намалява силата на огъня до ниска /леко кипене/ и така се варят за около 5 мин. /зависи от твърдостта на крушите/ Изключва се котлона, оставят се за още около 20 мин. Обръщат се и още 20 мин. Изваждат се да се отцедят и охладят.
Карамелизираните ядки
Стопява се захарта до светъл карамел, поставят се ядките , ароматизират се с подправките.
Добавя се маслото и след като се поеме се изваждат ядките още горещи върху хартия за печене.


Крушата се поставя заедно със зелената салата, поръсва се с кубчета синьо сирене и карамелизираните орехи.
Залива се с дресинга и сервира веднага.
Рецептата е комбинирана от тук и тук.

Няма коментари: