вторник, 17 февруари 2009 г.

Шоколадов “лава” кейк


Шоколадов “лава” кейк с череши 



Идеята е вариант на популярния сладкиш шоколадова "лава",
но без недопечено тесто в сърцевината, а с пълнеж от шоколадов ганаш и череша.





Продукти за тестото:
200 гр. шоколад /черен, полусладък/
120 гр. масло
3 яйца
50 гр. брашно /1/3 чаша/ - пресято
60 гр. захар /1/4 чаша/
1 щ. сол
1 щ. лимонена киселина
ванилия за аромат
Продукти за пълнежа:
60 гр. шоколад , черен
45 гр. сметана /използвах заквасена/
1 с.л. масло
1 чаша едри пресни череши и почистени от костилките

Първо се приготвя пълнежа -
разтопява се на водна баня или МВ шоколада, заедно с маслото и сметаната до хомогенна смес.
Поставя се в хладилник или фризер за стягане на сместа.
Периодично се проверява гъстотата и след стягане се оформят топчета, като във всяко се поставя по една почистена череша.
В нейната вътрешност може да се постави ядка или парче твърд шоколад.
По рецепта – 6 бр. шоколадови топчета,
Направете повече, ако ще използвате по-малки форми за печене.
Отново се замразяват топчетата до пълното им стягане /няколко часа/.
Фурната се загрява на 200 ºС/375F.
Формичките, в които ще се пекат кексчетата се намазват с мазнина и поръсват с брашно.
Аз използвах формички за мъфини, но и хартия за печене, за по-лесно изваждане.
Приготвя се сместа: шоколада се разтопява с маслото /на водна баня или МВ.
Разбиват се поотделно жълтъците със захарта и белтъците на 3-те яйца с 1 щ. лимонена киселина.
Жълтъците се прибавят към разтопената смес.
Смесват се брашното с ванилията, солта и на части се добавят брашно-белтъци,
до получаване на обща хомогенна смес.
Наливат се формичките в обем ¾, поставя се в средата замразеното шоколадово топче.
Може в тестото да се добавят още и нарязани череши.
Пекат се САМО 15 мин., не повече!
Изваждат се от фурната, оставят се във формите още 5 мин. и тогава внимателно,
защото са много крехки, се изваждат.
Това е сладкиш, който се сервира топъл или хладък , поръсен с пудра захар.
Добре се комбинира вкусово с пресен плод и топка сладолед /в случая сметанов с череши/.


Ако ще се сервира по-късно след приготвянето му, то се загрява в МВ за около 20 -30 сек. до втечняване на пълнежа.
При мен се получиха 9 десерта, при използване на 12 – гнездова тава за мъфини.
Друга подобна технология, при аналогични продукти е с цялостно охлаждане на десерта преди печене видео за Chocolate “Lava” Cake
Рецепта без череши, онагледена в стъпки е Molten Lava Cakes



/тази снимка е на кексче, загрято преди сервиране/

Може да се направи и без плодов пълнеж - само шоколадова "лава"



Един много бърз десерт, а и с възможност да се направи сместа предварително, да се налее във формичките и да изчаква в хладилник /няма набухвател/. Непосредствено преди печене, се изваждат "трюфелчетата" и поставят в тестото.

2 коментара:

Eлица каза...

Черешите задължителни ли са..смисъл ако не ги сложиш но всичко останало в рецептата е както трябва проблем ли е ?

di_ani каза...

Елица,
може да ги приемеш като опция, т.е да изпълниш рецептата и без тях.
Благодаря за посещението,
поздрав и хубав уикенд,Диана