Мини тарти /киш/ с пиле и гъби
За тартите:
200 гр. брашно
100 гр. масло
1 яйце
1 с.л. студена вода
1 к.л. сол.
Претриват се на трохи брашното със солта и маслото.
Добавят се в средата яйцето и водата.
Бързо се замесва гладко тесто, което се завива с фреш фолио и оставя в хладилник за около 30 мин. най-малко.
Фурната се загрява на 180-200С.
Разточват се дискове, /аз разточвам между хартия за печене/ с дебелина около 0,7 см и поставят в тарталети.
Ако не са тефлонови се намазняват.
За да не се надува върху тестото се поставя хартия за печене с бобени зърна.
Изпичат /без да се препичат – имат още едно печене/ се около 12мин. и охлаждат.
Подготвя се плънката:
½ кг. бяло пилешко месо
100 гр. гъби
1 стрък пресен лук
1 яйце
2 с.л. брашно
100 мл.мляко
2 -3 с.л. топено сирене
50 гр. кашкавал
1 ч.л. прясна мащерка
2 с.л. пармезан
Сол, индийско орехче и черен пипер на вкус
3 с.л. олио
1 с.л. масло
Фурната се загрява на 200 С.
Овкусено пилешкото месо се нарязва на малки късчета и запържва до готовност. /може да се използва и варено месо, но вкусът е друг./
Гъбите, също нарязани на дребно се запържват в 1 с.л. масло и ароматизират с черен пипер и част от мащерката.
Добавят се нарязания лук, леко се задушава и гъбите.
Към тях се прибавя леко запърженото /на сухо/ брашно и студеното мляко.
Сгъстява се, добавят се разбитото яйце, топеното сирене .
Маха се от котлона, овкусява с подправките и една супена лъжица настърган пармезан /по желание/.
Напълват се вече изстиналите тарти и отгоре се настъргва кашкавал.
Пекат се в загрята на 200 С фурна до зачервяване на кашкавала.
Изваждат се, поръсват се с още пармезан /кашкавал/ и сервират.
Ние ги харесваме и студени.
Има много подобни рецепти...
Няма коментари:
Публикуване на коментар