Мои различни варианти са:
Основни родукти:
150 гр. шоколад с високо съдържание на какао
20 гр. масло
30-40 мл. сметана течна
2 с.л. пудра захар
1 с.л. бейлиз/ шампанско или друг аромат
1 ванилия
2-3 малки бисквитки натрошени
25 гр. ситно нарязани бадеми
стафиди /по желание/
Разтопяват се продуктите и добавят бисквитите, стафидите и бадемите.
Оставя се в хладилник за около час и оформят.
Овалват се в какао, кокос, стърготини бял шоколад, кристална или пудра захар.
Могат да се покрият и с шоколадова глазура от разтопен шоколад с малко олио.
Бял шоколад използвам за: Шоколадова “усмивка”
и за сърчицата.
Една идея за шоколадови "трюфели" с летни ароматни плодове –
малини, ягоди, вишни, череши
Плодови шоколадови “трюфели”
За “трюфелите”:
150 гр. шоколад
2 с.л. масло
30 мл. сметана
1 с.л. конфитюр /горски плодове / малина/
1 с.л. какао
3 с.л захар
1 с.л. амарето/ чери
За пълнежа:
Свежи и почистени малки плодчета по избор - малини, ягоди, вишни, череши.
1-2 малки кръгли бисквитки
½ -1 с.л. бадеми
1 с.л. разтопен бял шоколад
Смилат се бадемите с бисквитките и прибавят към белия шоколад.
С получената смес се пълнят отворите на почистените плодове,
за да поемат част от влагата.
Сметаната се загрява и към нея се добавя маслото, какаото, захарта и
настъргания шоколад.
Разтопяват се на водна баня или МВ.
Маха се от огъня и ароматизира с конфитюра и амаретото.
Изчаква се леко да се охлади и поставя във фризер за около 30 мин.
до стягане на сместа.
Изважда се и се оформят бонбоните с вътрешност от плодче.
/ръцете се мокрят в студена вода – да не лепне сместа/
“Трюфелчетата” отново се поставят във фризер до стягане за около 15 мин.
Глазират се със стопен шоколад и съхраняват в хладилник,
не повече от няколко дни /ако останат/ заради пресния плод в тях.
Могат вместо шоколадова глазура да се овалват в какао, кокос и да се оформят без пълнеж,
със замразени плодове , но са по - ароматни с пресни.
В зависимост от големината се оформят около 20 бонбона.
Идеята, с изменения е от CHOCOLATE RASPBERRY TRUFFLES
Лъжичките са част от аранжировката и не съм ги правила.
2 коментара:
Скъпа Диди!
Първо искам да те поздравя за невероятния блог и винаги свежите идеи, които ни поднасяш.
Тази рецепта ми хареса изключително много...трюфелите изглеждат страхотно. Нямаше как да не опитам и аз тази рецепта. За съжаление обаче явно нещо не съм преценила правилно пропорциите защото бонбоните се разтапят веднаго щом ги извадя от фризера. Не се задържат стегнати дори за минута. Въпросът ми къв теб е дали и при теб се получава така и ако не, как би ме посъветвала да оправя този проблем?
Поздрави, Мира! :)
Здравей, Мира!
Много благодаря за милите думи към блога и отделеното време за обратната връзка. Трюфелните бонбони са меки, не с идеална сферична форма. Най-често ги глазирам с шоколад и така успяват да държат бонбонения си вид. Предполагам, че твоят проблем може би се получава от различното маслено съдържание на продуктите. Шоколад с висок % какао предполага и по-здрава структура. Сметаната - също с високо маслено съдържание, затова и съм посочила вариране в количеството и не последно място - плътно /истинско/ масло. Добавката на няколкото бисквитки уплътнява допълнително сместа. В твоят случай можеш или да намалиш количеството на сметаната или да добавиш още шоколад и да изчакаш по-вече време за стягане. Убедена съм, че ако вкусът ти допада ще намериш твоите пропорции.
Сърдечни поздрави и хубави майски дни, Диана
Публикуване на коментар