Първото пролетно сладко предложение за тази година - шоколад, кафе, кокос ... Семпъл откъм продукти, но богат на вкусове и наситени аромати. Идеята за е шоколадов крем в постен вариант, на основата на кокосово мляко, какао и черен/веган шоколад с аромати на кафе и/или портокал. Може да се определи като пролетната версия на веган сладоледа с кокос и какао.
Кокосово мляко /coconut milk/ е една супер полезната алтернатива за вегетарианци, вегани и може да замести млечните продукти. Полезните свойства на кокосовото мляко са безгранични: само в 240 мл от него се съдържат много здравословни минерали (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий) и само 48 калории. То също така е извор множество витамини – витамин В6, С, тиамин и рибофламин; освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство – 3 грама фибри. Може да се използва готово, в кутия или да се приготви в домашни условия -при Зори има чудесна публикация за помощ.
Приготвих го в два варианта - тематично пролетно пъстър и по-класически изчистен с натурални цветове. В оригиналната рецепта не се предвижда допълнително какао, но вкусът му има обогатяващо действие към шоколада, количеството на захарта може да се редуцира, ароматите са на вкус - комбинацията от кафе, шоколад и кокос е класика.
Кокосово мляко /coconut milk/ е една супер полезната алтернатива за вегетарианци, вегани и може да замести млечните продукти. Полезните свойства на кокосовото мляко са безгранични: само в 240 мл от него се съдържат много здравословни минерали (58 мг калций, 48 мг фосфор, 60 мг магнезий и 600 мг калий) и само 48 калории. То също така е извор множество витамини – витамин В6, С, тиамин и рибофламин; освен всичко това в тази порция кокосово мляко се крие и още едно полезно богатство – 3 грама фибри. Може да се използва готово, в кутия или да се приготви в домашни условия -при Зори има чудесна публикация за помощ.
Продукти:
1 кутия кокосово мляко (400 мл)
100 гр. веган или черен шоколад, с високо съдържание на какао
1 ч.л. ароматно инстантно кафе /на прах/
1 ч.л. ароматно инстантно кафе /на прах/
¼ ч.чаша пудра захар*
1-2 с.л. какао
бутер ванилия и /или портокалов аромат на д-р Йоткер
щипка морска сол
щипка морска сол
*количеството на захарта може да се редуцира.
1 ч.чаша =240 мл.
Още кокосови и шоколадови стърготини за декориране
Кутията с кокосово мляко се охлажда добре в хладилника, най-добре за нощ, след което разбива с помощта на миксер, заедно с щипката сол до гъстотата на сметана /около 3 минути/. Изсипва се захарта и разбиването продължава около минута, до поемането. На водна баня или в МВ се разтопява начупеният на парчета шоколад и към него се добавят кафето и какаото. Леко се охлажда и на етапи се обединява с разбитото кокосово мляко /може да се използва миксер отново/. Ароматизира се и получената смес се излива в чашки, които се поставят в хладилник, за да се охлади крема напълно – 2-3 часа или за нощ.
Използвах кокосови и шоколадови стърготини за декориране,
портокалови резени и чашки от черупките на кокосови орехи.
Получи се крем с гладка фина и нежна консистенция:
Отблизо:
За любителите на кокос, изрязах /с нож за белене на картофи/ кокосови люспи.
И още плодови резени за разкош:
Опитайте:
18 коментара:
Прекрасни снимки ни показваш, Дианка
на този вкусен крем!
Наслада и за очите :)
Прегръдки и много усмивки!
ооо :) любима комбинация
Хубава нова седмица от мен, Дианка :)
Дианка, звучи много вкусно този крем!
Хубава нова седмица и много усмивки!
Дианка,не знаех,че може да се разбие до стабилни върхове кокосовото мляко,може би зависи и от марката,някои са доста рядки като консистенция.Както винаги забележителна презентация,поздравления за разнообразието!Честита и щастлива пролет!
Диана, предложението е страхотно. Снимките отблизо са неустоимо съблазнителни. Много вдъхновянащо и естетско е това място!Поздрави и усмихната пролет!
Винаги когато се отбивам при теб, Дианка, оставам очарована от интересните рецепти, от стила на поднасянето им и прекрасните снимки!
Поздравления!
Слънчева и ведра пролет!
Красив, вкусен и много апетитен крем!
Сигурно може да се приготви и с обикновено краве мляко, нали?
Поздрави и усмихната нова седмица!
Кафе и шоколад- неустоима комбинация, Дианка! Чудесно и свежо предложение. Хубава седмица от мен!
Дианка, ама може ли всеки път да ме оставяш без дън! То така скоро няма да дишам :) Както винаги - красота и изящество! Като гледам, не са ти малко чашките, така че ще си придърпам една! Със сигурност ще го опитам скоро и у дома! Слънчеви пролетни дни ти желая!
Невероятен десерт си приготвила и поднесла, Диана! Много ми хареса, много. Сърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица! :)
Прекрасно оформяне си направила на крема, Диди! Изключително елегантно!
Прекрасен веган крем Дианка и както винаги поднесен много елегантно с грация и финес.
Поздрави !
Ох, освен, че ми иде да се метна на влака...заради това кремче, ми се иска и аз да имах необходимото време, търпение, талант, въображение и бог знае още какво за да правя такива снимки... Намирам сходство само в прозрачната чинийка, но моите са в друг цвят...:(((
Прегръдка!
Слънчева, усмихната и щастлива пролет, дами,
Дани,
Зори,
Бети,
Роси,
Гуинет,
Хриси,
Габи,
Траяна,
Люси,
Ева,
Йоли,
Елена,
Весе, :)
много сте мили, благодаря ви и се радвам,
че постните ми предложения ви се харесват.
Този кокосов крем с шоколад и кафе не отстъпва на класическите,
а и чудесен начин да се разнообрази трапезата, позволява и вариации.
Да уточня:
може да се използва течна сметана, мисля, че с мляко няма да стегне много;
степента на разбиване наподобява течна сметана и не съм разбивала до твърди връхчета.
Най-сърдечни поздрави за вас, Диана
Невероятни снимки! За миг се пренесох там!:) Толкова цветно, толкова вкусно и сладко е тук! Поздрави, Дианка и ти благодаря за тази свежест!
Всеки път като погледна снимките ти, се разтапям. Страхотен, нежен, фееричен, думи нямам за това, което виждам, Дианка!
Диди, фантастичен е!
Снимките са разкошни :)
Благодаря ви,
Кате, Мъхче, Вики,
драго ми е, че тази идея ви харесва,
ще се радвам да го опитате...
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар