неделя, 10 юни 2012 г.

Ягоди или череши ?


Какво обичате повече — ягоди или череши? 
С тази въпрос започва едно забавно четиво, за връзката между любимия плод и чертите на характера.
Та, ако обичате повече ягоди – Вие сте весел човек, гостоприемен, умеете да ...
А ако предпочитате череши - Вие сте  нежни, добросърдечни, вежливи...

Аз не мога да определя и без да давам предимство, след сладкиша с череши е ред на ягодите. Ягодите са винаги на мода, колкото красиви, толкова сочни, вкусни и ароматни, а сега са в своята сезонна зрялост и изобилие. С оглед на предстоящия Петров пост, избрах за заговяване и обединих в тази публикация три идеи за десерти с ягоди.


Замразен сметаново - шоколадов ягодов мус

За 6 порции:
2 ч.чаши заквасена сметана
2 ч. чаши разбита течна сметана
1 ч.чаша ситно нарязани ягоди
 ½ -1 ч.чаша захар на вкус
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
100 гр. бял шоколад
2 с.л. масло

За основата:
6 бисквитени подложки / големи маслени бисквити тип сандвичи с шоколад, или трохи от бисквити и масло

Още ягодов топинг, свежа мента  и пресни ягоди за сервиране.

Заквасената сметана се разбърква със захарта, меда и лимоновия сок. В МВ или на водна баня се разтопява белият шоколад с маслото. След лекото му охлаждане към него се прибавя лъжица по лъжица от разбитата течна сметана. В купа се смесват постепенно шоколадово - сметановия крем и лимоново овкусената заквасена сметана. След хомогенизиране се прибавят на ситно нарязаните ягоди и разбъркват в сместа.
В индивидуални съдчета за сервиране с вместимост около 200 мл. се поставя навлажнено от към стените стреч фолио и изглажда добре. Налива се от ягодовата смес и поръсва с бисквитените трохи или бисквитения сандвич/.


Поставя се във фризер за около 4-6 часа или повече. Преди сервиране се изважда за около 10-на минути  Замразеният мус се изважда се от формичката, маха се фолиото и поставя в чиния за сервиране с още ягодов топинг, свежа мента  и пресни ягоди .



Следва ефирно печиво, което харесах от Tortelina, с интересна технология за продупчване на бисквитено тесто и заливане с ягодов крем.
 
 
Перфориран сладкиш с ягодов крем
/по идея от Rupicasti kolac/

Блат:
3 яйца
½ ч.чаша захар
1/3 ч.чаша олио
½ ч.чаша прясно мляко
1 ½ ч.чаша брашно
1 щ. сол
10 гр. бакпулвер/ 1 опаковка/
1 опаковка ванилова захар

Крем:
 500 мл. прясно мляко
1 пудинг др. Йоткер ягода
1/3 ч.чаша захар
100 гр. масло
 50 гр. бял шоколад /по желание/

Ягоди за гарниране

Фурната се включва  да  загрее до 180 градуса. Покрива се тава с хартия за печене или намазана с масло и поръсва с брашно.
Разбиват се  яйцата на пяна със захарта и ваниловата захар. Добавя олио, мляко и брашно, смесено с бакпулвера, след което  разбиват до хомогенизиране.
.Изсипва се  в подготвената тава  и се пече (в зависимост от размера на тигана) за 20-30 минути или докато повърхността е златисто кафява и  не се залепва за клечка, при пробождане.
След изваждането от фурната, още топъл, се перфорира шахматно с дръжката на черпак или друго приспособление от повърхността до дъното.
Веднага се приготвя крем от предвиденото топло мляко със захарта и пудинга. След сгъстяването му на котлона се маха, поставя се шоколада /по желание/ и маслото. Разбърква се до хомогенизиране. 
Налива се още горещ в направените дупчици, а след това се филира и отгоре.


Оставя се да се охлади, нарязва се и сервира, поръсен с парченца ягоди.



Накрая, една лятна класика - Павлова в индивидуални порции :



Ягодови мини Павлова 
 /Pavlova/
                                                              
Продукти за 8 бр.
4 белтъка
1 ч.чаша кристална захар
2 с.л. царевично нишесте
2 ч.л. бял винен оцет
1 щ. лимонена киселина за начало
ванилия за аромат
Загрява  се фурната до 100С / 75 С
Белтъците с щипката лимонена киселина се разбиват в купата с електрически миксер до форма на меки върхове. се добавя захарта, и разбива, докато сместа стане твърда и лъскава. Накрая се ръси царевичното брашно и ванилията, капва се оцета и разбива, докато се хомогенизира. Сместа се поставя в кръгла тава за печене, облицована с незалепваща хартия за печене. Може да се изпече общ блат или да се шприцват отделни сладкишчета.


Намалява се фурната до 75 C и се пече в продължение на 1 час и 20 минути за общ блат или около час за малки формички, или докато при почукване е твърдо и сухо. Фурната се изключва и оставя сладкишът /сладкиш четата  за да се охладят напълно в нея за няколко часа или нощ.



Украсява се с желаната  гарнитурата, избрах плътна разбита ванилова сметана, ягоди  и сервира.


Опитайте...





14 коментара:

  1. Дианка,
    страхотен любител съм на череши :)
    Но твоите ягодови изкушения са страхотни!
    Както винаги ни ги поднасяш по най-красивия начин!
    Чудесна си!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни вкусотии,истинско изкушение!Много ми хареса рецептата за Перфориран сладкиш с ягодов крем.С удоволствие бих си хапнала едно парченце.Поздрави,Таня!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, такива вкусотии си сътворила, че направо ми останаха очите:) Непременно ще опитаме от всичко!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. mnogo hubavi deserti Di ani,no az sım za yagodi,tezi dni pravya kompoti i konfitüri ot çereşi i yagodi,predi malko se domıknah tuka,mnogo sım se izmorila,ako imah vızmojnost bih si vzela ot sladoleda.

    ОтговорИзтриване
  5. Изумена съм от толкова красота...!
    Такива изкусителни неща си приготвила и поднесла ...нямам думи да изкажа възхищението си!Рецептите са прекрасни,благодаря!
    Истинско удоволствие и наслада за сетивата!
    Прекрасна вечер и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно красиво! Нежно и съвършено!Всички ягодови наслади са поднесени много артистично! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, лятна красота си приготвила...чудно.

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, страхотни предложения! И с черешите и ягодите, както и плоския хляб. С удоволствие бих опитала всичко :)
    Прегръдка от мен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз също не мога да поставя един от двата плода на първо място - обичам ги еднакво, не мога да им се наситя...
    Прекрасни десерти, Диани! Вторият ме заинтригува и при първа възможност ще го приготвя, благодаря!
    Сърдечни поздрави и пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианче, много богат и пъстър пост, всеки един от десертите е много вкусен и красив, фаворит ми е сладоледния вариант!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятна ягодова феерия с абсолютно перфектни презентации!Бих започнала с ягодовото парфе,а сладкиша на Тортелина си представила зашеметяващо!
    Спорна и усмихната седмица,Диана!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох и Ах!!! Кога успяваш??Яна

    ОтговорИзтриване
  13. От сърце благодаря на всички ви -
    радвам се, че ви допадат тези идеи за леки плодови десерти.
    Голяма прегръдка,
    сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. I`m so happy to see one of my recipes on your beautiful blog! I'm glad you liked it :)

    Greetings
    Mihaela

    ОтговорИзтриване