Моите приоритети сега са други... Без много уводни думи, една по-различна идея за приготвяне
на син домат, докато все още е в сезона. Хрупкав отвън и мек отвътре, и полят с пчелен мед. За любителите на
съчетанието сладко и солено при
пурпурния зеленчук е нетрадиционно, но много успешно. Рецептата е испанска, с особеност при
извличането на горчивия вкус - чрез изкисване в прясно мляко. Сладкият нюанс на меда се
вписва деликатно към богатия и плътен вкус на патладжана. Ароматна
композиция се допълва от стрък уханна мащерка.
Соте от патладжан с мед и мащерка
2 патладжана
2 ч. чаши прясно мляко
брашно за паниране
зехтин или слънчогледово олио за дълбоко пържене
пчелен мед
мащерка
Патладжаните се нарязват на шайби, по желание могат и да се
обелят. Поставят се в купа и заливат с прясното мляко. Притискат се чиния и
оставят да престоят няколко часа, най-добре за нощ.
Отлежалите патладжани се отцеждат се от течността и
подсушават леко. Смесват се брашно със сол на вкус. Всяко парче се овалва
добре в брашното и поставя да се пържи в
загрята мазнина.
Пържат се до златисто, изваждат се и отцеждат върху
абсорбираща мазнината хартия.
Сервират се горещи, поляти с мед и поръсени с ароматна
мащерка.
Чудесно се съчетава с плочка бяло саламурено сирене, свежа рукола, както и варена царевица, всяко едно в вкусова хармония с пчелен мед.
Опитайте...