Моите приоритети сега са други... Без много уводни думи, една по-различна идея за приготвяне
на син домат, докато все още е в сезона. Хрупкав отвън и мек отвътре, и полят с пчелен мед. За любителите на
съчетанието сладко и солено при
пурпурния зеленчук е нетрадиционно, но много успешно. Рецептата е испанска, с особеност при
извличането на горчивия вкус - чрез изкисване в прясно мляко. Сладкият нюанс на меда се
вписва деликатно към богатия и плътен вкус на патладжана. Ароматна
композиция се допълва от стрък уханна мащерка.
Соте от патладжан с мед и мащерка
2 патладжана
2 ч. чаши прясно мляко
брашно за паниране
зехтин или слънчогледово олио за дълбоко пържене
пчелен мед
мащерка
Патладжаните се нарязват на шайби, по желание могат и да се
обелят. Поставят се в купа и заливат с прясното мляко. Притискат се чиния и
оставят да престоят няколко часа, най-добре за нощ.
Отлежалите патладжани се отцеждат се от течността и
подсушават леко. Смесват се брашно със сол на вкус. Всяко парче се овалва
добре в брашното и поставя да се пържи в
загрята мазнина.
Пържат се до златисто, изваждат се и отцеждат върху
абсорбираща мазнината хартия.
Сервират се горещи, поляти с мед и поръсени с ароматна
мащерка.
Чудесно се съчетава с плочка бяло саламурено сирене, свежа рукола, както и варена царевица, всяко едно в вкусова хармония с пчелен мед.
Опитайте...
Вкусно е, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки за теб и за малкото златце :)
Диани, много нестандартно, но много любопитно като вкус! Правила съм и съм яла сладко от патладжани!А тук има леко солена нотка и е ястие- ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Наистина е нетрадиционно предложението ти, Диди :)
ОтговорИзтриванеКато любител на комнинацията сладко-солено определено ме заинтригува!
Сърдечни поздрави и целувки за бебо :)
Много интересна комбинация от вкусове. Любопитно ми е да опитам.
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки, Диди!
Поздрави!
Скъпа Дианка,
ОтговорИзтриванетвоите приоритети наистина ще са други!
Но с удоволствие ще чакам чудесните ти рецепти!
Този патладжан за мен е наслада за небцето и за душата ми с тези красиви снимки!
Прегръдка и целувка за бебчо!
Ох, Дианка, страшно безобразно изглеждат!!! Прекрасни снимки и рецептата е доста интересна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧовек докато е жив все научава нещо ново и интересно! Ще пробвам това накисване на патладжаните в прясно мляко. Харесва ми и съчетанието на сладко и солено, макар и нетрадиционно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда вкусно. Мисля утре да опитам да го направя, стига да открия патладжани на пазара...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, ще се радвам тази идея да ви допадне и като вкус - нетрадиционна, но опредено сполучлива комбинация за любителите на сладко и солено.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнати есенни дни, Диана
Ди, радвам се, че отново си тук!
ОтговорИзтриванеНе мога да пиша в публикацията с хлебчето, та затова ще ти благодаря за рецептата тук, при тези ароматни и несъмнено много вкусни патладжани. Комбинацията е малко странна, но щом я предлагаш, значи съм 100% убедена, че си заслужава да се опита :)
Усмихната седмица за теб и малкото "бръмбарче" :)
Благодаря ти, от сърце Ина!
ОтговорИзтриванеНе успявам да поддържам и отговарям своевременно коментарите в блога, затова и под някои публикации не няма опция за коментари и се надявам за разбиране :)
Голяма прегръдка и много усмивки, Диана