вторник, 18 септември 2012 г.

Соте от патладжан с мед и мащерка



Моите приоритети сега са други... Без много уводни думи, една по-различна идея за приготвяне на син домат, докато все още е в сезона. Хрупкав отвън и мек отвътре, и полят с пчелен мед. За любителите на съчетанието сладко и солено при пурпурния зеленчук е нетрадиционно, но много успешно. Рецептата е испанска, с особеност при извличането на горчивия вкус - чрез изкисване в прясно мляко.  Сладкият нюанс на меда се вписва деликатно към богатия и плътен вкус на патладжана. Ароматна композиция се допълва от стрък уханна мащерка.



Соте от патладжан с мед и мащерка

Продукти:
2 патладжана
2 ч. чаши прясно мляко
брашно за паниране
зехтин или слънчогледово олио за дълбоко пържене
пчелен мед
мащерка

Патладжаните се нарязват на шайби, по желание могат и да се обелят. Поставят се в купа и заливат с прясното мляко. Притискат се чиния и оставят да престоят няколко часа, най-добре за нощ.
Отлежалите патладжани се отцеждат се от течността и подсушават леко. Смесват се брашно със сол на вкус. Всяко парче се овалва добре  в брашното и поставя да се пържи в загрята мазнина.
Пържат се до златисто, изваждат се и отцеждат върху абсорбираща мазнината хартия.
Сервират се горещи, поляти с мед и поръсени с ароматна мащерка.


Чудесно се съчетава с плочка бяло саламурено сирене, свежа рукола, както и варена царевица, всяко едно в вкусова хармония с пчелен мед.


Опитайте...




11 коментара:

  1. Вкусно е, Дианка :)
    Прегръдки за теб и за малкото златце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Диани, много нестандартно, но много любопитно като вкус! Правила съм и съм яла сладко от патладжани!А тук има леко солена нотка и е ястие- ще го пробвам!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина е нетрадиционно предложението ти, Диди :)
    Като любител на комнинацията сладко-солено определено ме заинтригува!

    Сърдечни поздрави и целувки за бебо :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна комбинация от вкусове. Любопитно ми е да опитам.
    Много красиви снимки, Диди!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа Дианка,
    твоите приоритети наистина ще са други!
    Но с удоволствие ще чакам чудесните ти рецепти!
    Този патладжан за мен е наслада за небцето и за душата ми с тези красиви снимки!
    Прегръдка и целувка за бебчо!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, Дианка, страшно безобразно изглеждат!!! Прекрасни снимки и рецептата е доста интересна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Човек докато е жив все научава нещо ново и интересно! Ще пробвам това накисване на патладжаните в прясно мляко. Харесва ми и съчетанието на сладко и солено, макар и нетрадиционно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда вкусно. Мисля утре да опитам да го направя, стига да открия патладжани на пазара...

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, ще се радвам тази идея да ви допадне и като вкус - нетрадиционна, но опредено сполучлива комбинация за любителите на сладко и солено.
    Сърдечни поздрави и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ди, радвам се, че отново си тук!
    Не мога да пиша в публикацията с хлебчето, та затова ще ти благодаря за рецептата тук, при тези ароматни и несъмнено много вкусни патладжани. Комбинацията е малко странна, но щом я предлагаш, значи съм 100% убедена, че си заслужава да се опита :)

    Усмихната седмица за теб и малкото "бръмбарче" :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти, от сърце Ина!
    Не успявам да поддържам и отговарям своевременно коментарите в блога, затова и под някои публикации не няма опция за коментари и се надявам за разбиране :)
    Голяма прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване