неделя, 18 ноември 2012 г.

Постни тиквено джинджифилови сладки

Като че, почти винаги започвам идеите за разнообразяване менюто за пости с нещо сладичко. Така е и сега, с предложение за постни тиквено джинджифилови сладки 


Радваме се може би на последните хубаво слънчеви есенни дни. Избрах тези сладки, които са с вкус и аромат на есен. Носят топли отенъци и багри в жълто, кафяво и оранжево червено, на орехи и тиква, канела и джинжифил.


Комбинацията от сладостта на тиквата и аромата на джинджифила, съчетана с канела и индийско орехче е много сполучлива. Орехите са чудесно допълнение за получаване на по-фино печиво към иначе постния им вариант. Те са меки и дъхави, бързи и лесни – харесвани и препоръчвани от мнозина. Изпекох ги и аз:


Постни тиквено джинджифилови сладки

Продукти за около 3-4 дузини, според големината
¾ ч.чаша тиквено пюре
1 ч.л. канела
½ ч.л. млян джинджифил
¼ каф.л. индийксо орехче
1 щ. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
2 -2½ ч. чаши брашно
¾ ч.чаша орехи смлени или счукани
½ ч.чаша растително олио
¾ -1 ч.чаша чаша захар, според сладостта на тиквата

1 ч.чаша =240 мл.
малко лимонов сок или оцет за „гасене” на содата
кристална захар с канела са поръсване, по желание
Фурната се загрява на 175С.
Разбъркват се 2 ч.чаши брашно със солта и ароматите.  Разбиват се с миксер тиквеното пюре със захарта и олиото. Содата се гаси с малко оцет и прибавя към тиквената смес. Обединява се всичко и добавят орехите. Хомогенизира се в общо тесто. Ако е много меко се добавя още малко брашно.
С намазнени ръце се късат и оформят и топченца с големина по желание малки и;о по-големи, като при печене ще се увеличат обема си допълнително. Поставят се върху хартия за печене или в по предложение на авторката в силиконови формички за мъфини.
Пекат се около 15 – 17 минути , според големината, а ако са като мъфинчета – 20-22. мин.
Изваждат се, леко охлаждат в тавата и преместват върху решетка за пълното им изстиване.


Вече споменах, че ароматни, меки и  ... много.  
С чаша чай, топло какао или кафе - въпрос на избор :)
 

Опитайте...


13 коментара:

  1. Страхотни са :) изглеждат толкова крехки :)
    Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, толкова любими аромати, събрани на едно място!
    Усещам уханието и се почерпих и с кафенце!
    Прегръдки и много хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, разкошна публикация, какви прекрасни есенни снимки! И сервиза е уникален! Толкова уют и топлина има тук! Интересни сладки, изглеждат наистина вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. ммм... изглеждат превъзходно! Записвам си рецептичката))

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    Много апетитно ухаят тези сладки!
    Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Представям си колко са мекички, Диди!
    Обожавам тиквени сладки, а твоите изглеждат много апетитно, с тези кристалчета захар отгоре.
    Поздрави и хубава, слънчева нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Чак от къщи ги подуших тези сладки.:)
    Прекрасни са Дианче!
    Поздрави за прекрасен след обяд!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,
    неотразима както винаги!
    Чудесно есенно предложение!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, прекрасни са тези сладки.
    Бързи, лесни и уханни.
    Обезателно ще ги пробвам.
    Страхотни снимки си направила.

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубави сладки,с дъх на есен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ароматни сладки! Хванаха ми погледа веднага!
    Чудесно си ги поднесла! Прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря, момичета!
    Радвам, се тази идея ви допада:)
    Ако сте любители на тиквата -
    опитайте ...
    Сърдечни поздрави и хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Да си жива и здрава! Две години се подслаждам с тези вкуснотии и впечатлявам приятелите си :-)
    Мирослав

    ОтговорИзтриване