вторник, 27 ноември 2012 г.

Направи питка за здраве - постни "детелинки"

Наскоро разбрах за една чудесна инициатива на Илианка и Ирония да се опече питка за здраве. "Направи питка за здраве и ти  и предай нататък"
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък"

Прочетете повече на: http://ilrai.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html#ixzz2DQSGDvRf
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък"

Прочетете повече на: http://ilrai.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html#ixzz2DQSGDvRf
Толкова е хубава тази идея, че е ненужен всякакъв коментар. Обещах и аз да се включа. В духа на предстоящите празници и традиции, обредните трапези също предвиждат приготвяне и раздаване на питки за здраве, най често намазани с мед. Есенно - зимните месеци са свързани с много празници, именни дни и очакване ... Аз избрах да предложа сега, когато са коледните пости, не цяла голяма пита, а малки - тип закуска или хлебчета. И понеже в тестото /брашно, вода и мая/ няма много възможности за импровизация, а идеята е и за здраве, харесах оформлението тип "детелинка". Оригиналът на рецептата в Tortelina не са в постен вариант и предложени с пълнеж от резен колбас. Естествено формата може да бъде и друга, както и съставките на тестото.


Постни питки "детелинки"
/по идея от  Peciva "Detelina"/



Продукти за 12 питки:
3 ч.чаши брашно*                                 
200 мл.  хладка вода
15 гр. прясна мая
2 с.л. олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
1 к.л. оцет
1щ. сода за хляб

Още:
3 с.л. олио/разтопен маргарин за намазване на корите
1/4 ч.чаша маково семе
1 ч.л. сусам / семена за поръсване
малко брашно за доомесване и оформяне
мед и още мазнина , по желание

* количествто може да се промени в малки граници, според влажността на брашното
1 ч.чаша =240мл.

Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼ ч.чаша хладка вода и поръсва с 1-2 с.л. брашно. Оставя се да задейства - „шупне” за около15 мин.
В купа се пресява брашното със солта. Отделно се смесват останалата вода с олиото /с малко се намазнява съда за втасване/, меда, а содата се "гаси" с оцета. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление. След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още 1-2 с.л. брашно/ се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Разделя се на отделни парчета и оформя по желание. Мисля, че технологията е ясна, но все пак: Тестото се разделя на 12 парчета,  от които се оформят топчета и разточват на питки. Половината се намазват с разтопена мазнина и поръсват с маково семе. Върху всяка една се поставя разточена и не намазана питка. С нож се правят 8 прореза, но не до центъра. Получените сектори се обръщат по двойки една към друга. В основата се навлажняват и леко прищипват, а на върха - раздалечават. намазват се с мазнина. Поръават се със сусам или друго семе и втасват отново зa около още 10-на мин., до увеличаване на обема.


Пекат се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 20 мин.до зачервяване.


 След изваждане могат да се намажат с мазнина или медена вода.


Макар и постни, са вкусни - с хрупкава коричка и мека вътрешност.




18 коментара:

  1. Прекрасни са, Дианка!
    Благодаря ти от сърце!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно красиви и масторски изпълнени,Дианка,истинска прелест са тези питки!
    Хубава вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни детелинки, Диани, благодаря за нагледното обяснение! Като ги видях във фейса доста мислих как е постигната тази форма, а то било толкова просто. Съвсем скоро ще ги направя.
    Желая ти здраве!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, радвам се че се включи в тази чудесна инициатива!
    Прекрасно предложение!
    Да сте живи и здрави!
    Сърдечни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Очаквах да се включиш, Дианка! Ти си царица на питките! И тези детелинки са много красиви, ама много!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, прекрасни са!
    Аз ги направих по рецептата на Tortelina. Но твоите също много ми харесват. Допада ми идеята за семенцата.
    Снимките ти са супер!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианче, детелинките са превъзходни и по нищо не отстъпват на не постните!
    Ще се постарая да предам нататък!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, много са красиви тези питки! Благодаря за посланието, много са сте здрави и ти и близките ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно красиви и несъмнено вкусни питки, Диана! Прекрасни празнични дни желая на теб и любимите ти хора! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка,питката за драве е чудесна!И толкова хубаво оформена-поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни детелинки, Диди!
    Харесаха ми както твоите постни, така и онези, от източника ти с колбаса :)
    Здрави да сте всички в къщи!

    ОтговорИзтриване
  12. Ах,Диани - съвършени питки! Все едно с ръка не пипани...И аз ще се включа, макар че не съм майстор, като теб!
    Здраве да има за цялото ти семейство!
    Поздрави
    мария

    ОтговорИзтриване
  13. Така добре се чувствам като видя нещо красиво! Благодаря ти! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни детелинки, Диди!
    Красиви, пухкави и вкусни!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря много за пожеланията момичета -
    радвам се, че инициативата на Илианка ви допада. Направих я и заради нея!
    Бъдете здрави и продължете нататък!
    Сърдечни поздрави и хубави празнични, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Да сте живи и здрави, ти и цялото семейство!нека искрените добри пожелания, изказани от всички приятели да ви застигнат!Питките са прекрасни, както всичко , излязло изпод твоите ръце!Това не е кулинария, това е изкуство!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря много, Соня, за мили думи пожелания и коментар. Радвам се, че ти допада тази идея.
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване