събота, 1 декември 2012 г.

Две рецепти със сланутък


Иска ми се през времето за коледни пости, когато по-често се приготвят набъбващи храни и варива, да припомня за още една бобова суперхрана: нахут  или сланутък,/Cicerarietinum/
и неговите ценни и много полезни за здравето качества.
Нахутът е едно от най-старите културни растения, които човечеството познава от незапомнени времена и едно от най-рано култивираните. 
Нахутените ядки са с естествено ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри, фолиева киселина и богати на витамини /А. С, В и Е/  минерали /желязо, магнезий, манган, молибден, мед и цинк/. Те са важен източник на макро-хранителни вещества, добър източник на протеини, които съдържат почти два пъти повече количество протеин в сравнение със зърнени култури, и имат нисък гликемичен индекс.

 Интересна е легендата за произхода на нахута в нашата страна. Четем я в житието и успението на Св. Иван Рилски,  където се казва, че Божият избраник се хранел с него:
„ Преподобният тръгна и навлезе във вътрешната пустиня на Рила планина, и се посели в хралупата на едно голямо дърво. По Божий промисъл в пустинята израсна сланутък (нахут), с който преподобният се хранеше дълго време. Някакви пастири, нагостени веднъж от преподобния с този сланутък, си откраднаха тайно от него и си отидоха по пътя. Но когато пожелаха да ядат, намериха шушулките празни. Тогава се върнаха и поискаха прошка от преподобния…”

Ще започна с хрупкави царевично нахутени пръчици. За семплия, но многовариантен продукт на полентата вече съм споменавала нееднократно, както и особената почит към вкуса му в нашата кухня. Варена и запържена или запечена полента /царевичен грис/ е едно популярно и вкусно предястие. Тук съставът на сместа е обогатен с нахут и ароматни подправки. Бързо за приготвяне, с възможност да се подготви предварително и преди сервиране да се изпържи или запече. Харесахме ги, като леко ястие или удачни за гарнитура.


Царевични  пръчици с нахут
/по идея от Chickpea and Polenta Fries/


 Продукти: /за олоко16 пръчици/
1 ч.чаша варен нахут, прецеден 
1 ч. чаша царевичен грис
4 ч.чаши вода или зеленчуков бульон*
1 сушена люта чушка или ½  ч.л. чили на прах / 1 ч.л. червен пипер
½  ч. л. сол
черен пипер и индийско орехче на вкус
¼  ч.чаша. зехтин
1 с.л. пресни подправки

* Количеството на водата зависи от  препоръчителното съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на опаковката.
1 ч.чаша = 240 мл.

В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън и изважда. Прибавя се червената чушка и/или червеният пипер, и веднага се налива зеленчуков бульон или вода. Следва свареният и отцеден нахут и сместа се кипва /ако е необходимо се досварява /.  Пасира се до гладка смес и към нея се добавя царевичния грис. Оставя се да заври и с разбъркване на по-ниска температура сместа се доварява и сгъстява. Маха се от котлона и подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче и свежите подправки.
В тава /20х20 см./ се поставя алуминиево фолио, кото леко намазнява. Получената смес се излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и отставя да изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарявза на форми по желание, в случая - пръчици.
Следват два начина за доприготвяне – запечени на фурна / на 220С, поръсени  с малко сол и мазнина/  или запържени. Аз избрах да ги изпържа в затоплено олио до златисто, след което се отцеждат върху кухненска хартия.


Сервирах топли, с микс от пресни  зелени салати.


Замених класическия за поленатата доматен дип с леко пикантния вкус на горчица.


Хрупкави отвън и меки отвътре.

И като голям фен на салати ще предложа една идея за разнообразяване и обогатяване  на класическата зелена салата с авокадо, сезонна печена тиква и запържен нахут. И авокадото и печената тиква чудесно хармонират помежду си и се съчетават с останалите продукти. Заливката с дресинга е класическа, а запърженият нахут допълва с лек хрупкав елемент.


Салата с печена тиква, авокадо и запържен нахут

Продукти:
микс свежи зелени салати
1 авокадо, почистено и нарязано
парче печена тиква
1/2  ч.чаша запържен и овкусен сварен нахут

Дресинг:
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. олио
1 с.л. зехтин
1 с.л. пресни подправки
сол, черен пипер на вкус

В тази рецепта  по-интересен е моментът със запържване на нахута. Сварен, измит и отцеден се овалва в малко брашно /1 ч.чаша зърна с 1 с.л. брашно/, овкусвява се със сол, черен и червен пипер и запържва в сгорещено олио - колкото повече се пържи, зърната нахут стават по хрупкави отвън и меки отвътре - въпрос на вкус и желание. Изважда се, отцежда върху кухненска хартия и сервира, аз поръсих салатата с част от него.


Оформлението и сервирането е по желание, а с няколко крекери биха се допълнили чудесно.


Опитайте...
 

8 коментара:

  1. Дианка, чудесни, цветни и ароматни предложения!
    Обичам нахут и съм сигурна, че ще ни се хареса!
    Прегръдка, с пожелания за много усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно. Харесвам вкуса на нахута :) Много красиви снимки, Дианка :)
    Прегръдка от мен и хубав декевмри ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианче, и пръчиците и салатката са приказни ,чудни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. По нашият край трудно се намира нахут, но тази година за пръв път видях на пазара. Наканила съм му се и тази рецепта много ми допада!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Диани, много интересни предложения! Не знаех, че нахутът има и друго име :)
    Прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно навреме ми идват тези рецепти - имам и нахут и царевичен грис и тъкмо се чудех какво да ги правя! Благодаря! Прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, много интересни предложения с нахут, а и не знаех за другото му име! Пръчиците ми изглеждат много вкусно! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, от сърце момичета,
    драго ми е, че тези идеи ви допадат.
    Сърдечни поздрави и хубави празнични, Диана

    ОтговорИзтриване