Иска ми се през времето за коледни пости, когато по-често се приготвят набъбващи храни и варива, да припомня
за още една бобова суперхрана: нахут или сланутък,/Cicerarietinum/
и неговите ценни и много полезни за здравето
качества.
Нахутът е едно от най-старите
културни растения, които човечеството познава от незапомнени времена и едно от
най-рано култивираните.
Нахутените ядки са с естествено
ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри, фолиева
киселина и богати на витамини /А. С, В и Е/ минерали /желязо, магнезий,
манган, молибден, мед и цинк/. Те са важен
източник на макро-хранителни вещества, добър източник на протеини, които
съдържат почти два пъти повече количество протеин в сравнение със зърнени
култури, и имат нисък гликемичен индекс.
Интересна е легендата за произхода на нахута в
нашата страна. Четем я в житието и успението на Св. Иван Рилски, където се казва, че Божият избраник се хранел
с него:
„ Преподобният тръгна и навлезе във
вътрешната пустиня на Рила планина, и се посели в хралупата на едно голямо
дърво. По Божий промисъл в пустинята израсна сланутък (нахут), с който
преподобният се хранеше дълго време. Някакви пастири, нагостени веднъж от
преподобния с този сланутък, си откраднаха тайно от него и си отидоха по пътя.
Но когато пожелаха да ядат, намериха шушулките празни. Тогава се върнаха и
поискаха прошка от преподобния…”
Ще започна с хрупкави царевично нахутени пръчици. За семплия, но многовариантен продукт на полентата вече съм споменавала нееднократно, както и особената почит към вкуса му в нашата кухня. Варена и запържена или запечена полента /царевичен грис/ е едно популярно и вкусно предястие. Тук съставът на сместа е обогатен с нахут и ароматни подправки. Бързо за приготвяне, с възможност да се подготви предварително и преди сервиране да се изпържи или запече. Харесахме ги, като леко ястие или удачни за гарнитура.
Царевични пръчици с нахут
/по идея от Chickpea and Polenta Fries/
Продукти: /за олоко16 пръчици/
1 ч.чаша варен нахут, прецеден
1 ч. чаша царевичен грис
4 ч.чаши вода или зеленчуков бульон*
1 сушена люта чушка или ½ ч.л. чили на прах / 1 ч.л. червен пипер
½ ч. л. сол
черен пипер и индийско орехче на вкус
¼ ч.чаша. зехтин
1 с.л. пресни подправки
* Количеството на водата зависи от препоръчителното съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на опаковката.
1 ч.чаша = 240 мл.
В затопления в тенджера зехтин се запържва скилидката чесън и изважда. Прибавя
се червената чушка и/или червеният пипер, и веднага се налива зеленчуков
бульон или вода. Следва свареният и отцеден нахут и сместа се кипва /ако е
необходимо се досварява /. Пасира се
до гладка смес и към нея се добавя царевичния грис. Оставя се да заври и с
разбъркване на по-ниска температура сместа се доварява и сгъстява. Маха се от
котлона и подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче и свежите
подправки.
В тава /20х20 см./ се поставя алуминиево фолио, кото леко намазнява.
Получената смес се излива в тавата и изравнява. Покрива се с фолио и отставя да
изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа, най-добре за нощ. Изважда се
и нарявза на форми по желание, в случая - пръчици.
Следват два начина за доприготвяне – запечени на фурна / на 220С,
поръсени с малко сол и мазнина/ или запържени. Аз избрах да ги изпържа в
затоплено олио до златисто, след което се отцеждат върху кухненска хартия.
Сервирах топли, с микс от пресни зелени салати.
Замених класическия за поленатата доматен дип с леко пикантния вкус на горчица.
И като
голям фен на салати ще предложа една идея за разнообразяване и обогатяване на класическата зелена салата с авокадо, сезонна печена
тиква и запържен нахут. И авокадото и печената тиква чудесно хармонират помежду си и се съчетават с останалите продукти. Заливката
с дресинга е класическа, а запърженият нахут допълва с лек хрупкав елемент.
Салата с печена тиква, авокадо и запържен нахут
Продукти:
микс свежи зелени салати
1 авокадо, почистено и нарязано
парче печена тиква
1/2 ч.чаша запържен и овкусен сварен
нахут
Дресинг:
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. олио
1 с.л. зехтин
1 с.л. пресни подправки
сол, черен пипер на вкус
В тази рецепта по-интересен е моментът със запържване на нахута. Сварен, измит и отцеден се овалва в малко брашно /1 ч.чаша зърна с 1 с.л. брашно/, овкусвява се със сол, черен и червен пипер и запържва в сгорещено олио - колкото повече се пържи, зърната нахут стават по хрупкави отвън и меки отвътре - въпрос на вкус и желание. Изважда се, отцежда върху кухненска хартия и сервира, аз поръсих салатата с част от него.
Дианка, чудесни, цветни и ароматни предложения!
ОтговорИзтриванеОбичам нахут и съм сигурна, че ще ни се хареса!
Прегръдка, с пожелания за много усмихнат уикенд!
Вкусно. Харесвам вкуса на нахута :) Много красиви снимки, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубав декевмри ти пожелавам!
Дианче, и пръчиците и салатката са приказни ,чудни!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
По нашият край трудно се намира нахут, но тази година за пръв път видях на пазара. Наканила съм му се и тази рецепта много ми допада!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Диани, много интересни предложения! Не знаех, че нахутът има и друго име :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна неделя ти желая!
Точно навреме ми идват тези рецепти - имам и нахут и царевичен грис и тъкмо се чудех какво да ги правя! Благодаря! Прекрасна неделя ти желая!
ОтговорИзтриванеДианка, много интересни предложения с нахут, а и не знаех за другото му име! Пръчиците ми изглеждат много вкусно! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, от сърце момичета,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че тези идеи ви допадат.
Сърдечни поздрави и хубави празнични, Диана