но стана някак традиция, първите публикации за всяка нова година да започват с нещо сладко, нещо шоколадово. Сега темата е горещ шоколад - печен и течен:)
Още повече, имам прекрасен подарък - силиконови формички тип "кафеени чашки" за печене и сервиране на мъфинчета. /Teacup Cakes Cupcake Mold/. Много красиви, функционални и елегантни, за които така и не намирах подходящата подобаваща рецепта за да ги представя и да благодаря!
Е, много се радвам, че вече намерих ... Печен горещ шоколад
Само 4 съставки: хубав шоколад, масло, яйца и захар...,и без брашно - за автор на рецептата се посочва Heidi Friedlander, поместена в сборна книга "The Essence of Chocolate".
Описанието е неустоимо провокиращо, а степента на изпичане зависи от желаната плътност – по-малко за по-кремообразна структура и
малко повече за кексова:
"Печеният горещ шоколад е почти като три десерти в едно - най-горният
слой има хрупкава коричка, центърът е с консистенцията на топъл шоколадов
пудинг и долният слой е само с един нюанс на по-плътен горещ шоколад, който
можем да си представим. "
Аз избрах да го сервирам с италиански горещ шоколад и съчетанието се получи ..., ето го:
Печен горещ шоколад
/адаптирано от Baked Hot Chocolate /
Продуктите са редуцирани за: 4 порции малки силиконови формички за мъфини /тип кафеени чашки/
63 гр. масло /½; пакетче от 125 гр./
3 яйца
¼ ч.чаша захар
*използвах черен шоколад : 100 гр. – 74% какао и 100гр. - 50 % какао
¼ ч.чаша захар
*използвах черен шоколад : 100 гр. – 74% какао и 100гр. - 50 % какао
1 ч.чаша =240 мл.
Изваждат се от тавата и оставят леко да се охладят. Пудингите могат да бъдат охладени за един ден. Могат да се претоплят, до стайна температура в МВ или загрята на 350 градуса фурна за около 5 минути. Сервират се топли или със стайна температура.
Фурната се загрява на 175С
Маслото със шоколада се стопява на водна баня и оставя настрана. Яйцата и захарта се разбиват над вряща вода до леко затопляне и стопяване на захарта,
след което разбиването продължава с миксер около 3-5 минути, до кремообразно
побеляване и увеличаване на обема. На етапи се поставя яйчената смес към шоколадовата и разбърква по пълното й поемане. Разпределя се в силиконовите чашки.
В по-дълбок съд се подреждат чашките и заливат с много гореща вода до ½ от височината им. Пекат се до загубване гланца на шоколадовата смес около 12-15-17мин. Степента на изпичане зависи от желаната плътност – по-малко за по-кремообразна структура и малко повече за кексова. Ако ще се използват по-големи чашки съответно и времето за изпичане трябва да се съобрази.
В по-дълбок съд се подреждат чашките и заливат с много гореща вода до ½ от височината им. Пекат се до загубване гланца на шоколадовата смес около 12-15-17мин. Степента на изпичане зависи от желаната плътност – по-малко за по-кремообразна структура и малко повече за кексова. Ако ще се използват по-големи чашки съответно и времето за изпичане трябва да се съобрази.
Изваждат се от тавата и оставят леко да се охладят. Пудингите могат да бъдат охладени за един ден. Могат да се претоплят, до стайна температура в МВ или загрята на 350 градуса фурна за около 5 минути. Сервират се топли или със стайна температура.
Сладка сметана или сладолед са едно класическо допълнение.
Вече споменах, че сервирах това шоколадово изкушение с горещ шоколад италиански тип:
Италиански горещ шоколад
Продукти за две чаши:
1 ч. чаша прясно мляко
½ ч. чаша течна сметана за разбиване*
1 ½ ч.л. царевично
нишесте
4 с. л. бяла захар
100 гр. тъмен шоколад, нарязан на малки парченца (аз
използвах 70%)
само една щипка сол (да подчертае вкуса на шоколада)
1 ч.чаша =240 мл.
*Може
1 ½ ч. чаша сметана, вместо мляко и сметана
По желание: подсладена сметана за гарниране, канела или още
шоколад
В купичка се размива царевичното нишесте с малко от млякото,
за да се получи кашичка. На средно-слаб
огън се нагрява останалото мляко със захарта и сметаната.
Нишестената смес се излива в затоплените и подсладени мляко и сметана. Разбърква
се на огъня и вари до леко уплътняване и запенване. Маха се от котлона и
прибавя настъргания шоколад.
Разбърква се до хомогенизиране, поръсва се със
солта и сервира веднага – с канела или
сметана или нещо друго …
Печен горещ шоколад с горещ шоколад :)
Опитайте...
Опитайте...
Дианче,за много години!Да си здрава и щастлива с това което правиш!Толкова да ми харесаха силиконовите чашки-чудесни са!А приготвеното от теб-още повече...Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеwow ma sono magnifici questi dolcetti in tazza!!! Buon anno!! baci!
ОтговорИзтриванеМного оригинално и вкусно!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Диди!
ОтговорИзтриванеЛесно, бързо за приготвяне и не се съмнявам - страшно вкусно! Мисля да се възползвам от рецептата за Ивановден, понеже няма да имам време за нищо по-сложно :)
Чашките са уникални! Страшно ми харесаха и ще съм много благодарна, ако споделиш от къде мога да си взема и аз :)
Хубав и усмихнат ден!
Много интересно е поднесена любимата ми напитка през зимата - горещия шоколад. Не ми е хрумвало досега, че може да се приготвя по този начин. :) Снимките към рецептите в блога са много красиви. Красива и щастлива да е и новата година! И все по-интересни рецепти да има! :)
ОтговорИзтриванеП.С. Благодаря за пожеланията! :)
Е, Дианка, признавам те! Винаги поднасяш много интересни и оригинални рецепти! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванемного красиви са тези пудинги. А чашките първоначално си помислих, че са правени от фондан, изглеждат прекрасно.
Хубава, весела и изпълнена с много емоции година ти желая
Дианка,
ОтговорИзтриванеЗа много години!
Сърдечни пожелания за една здрава, усмихната и щедра година!
Споделена с любимите ти хора!
Началото в блога ти е прекрасно шоколадово изкушение!
Прегръдка!
Deliziosi i tuoi cup cakes. Buon 2013, un grande abbraccio Daniela.
ОтговорИзтриванеМного се радвам и ви благодаря, че идеята за този десерт ви допада.
ОтговорИзтриванеНаистина е лесен, бърз и естествено, много шоколадов:)
Споменах, че чашките за печене са ми подарък и се надявам скоро да ги има в нашата търговска мрежа, а ако получа още инфо за възможна доставка, веднага ще напиша. Пудингът обаче може да се приготви във всякакви чаши, подходящи за термична обработка.
Живка,
Frederica,
Руми,
Тони,
Светлана,
Кате,
Дани,
Дани Д,
Daniela,
сърдечни поздрави и благопожелания за усмихната, успешна и много щастлива 2013, Диана
Чудесна идея,прекрасно изпълнение и снимки!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Дианка, прекрасна 2013-та ти пожелавам :)
ОтговорИзтриванеШоколадът е просто божествен, а чашките са много сладурски :)
Прегръдка от мен!
Дианче, чудно начало на годината! Много елегантно и красиво, чашките са още по красиви с този пълнеж!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много,много елегантно!А силиконовите чашки са просто уникални!
ОтговорИзтриванеДианка, знам си аз, че като намина тук вечер, няма да е спокойна нощта ми, но пък удоволствието от гледката си заслужава неудобството.
ОтговорИзтриванеПрекрасни са и подаръците и сътвореното с тях.
Хубава вечер!
Диди, за много години! Да си здрава, усмихната и щастлива през Новата година и да се радваш на нови чудесни емоции!
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт показваш, плениха ме тези чашки с шоколадов пудинг :)
Прегръдки!
Страхотно предложение, чудно поднесено шоколадово начало на годината! Да е здрава и сияйна!
ОтговорИзтриванеЗа много години, Дианка! Много здраве, обич и топлина за теб и цялото ти семейство! Желая ти много усшена 2013 година! Шоколадовото ти изкушение е невероятно и поднесено толкова красиво и с финес, така, както само ти умееш. Много се впечатлих от чашките, за пръв път виждам такива!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
За много години, Диани!
ОтговорИзтриванеМного ефектен старт!
Пожалавам ти цялата година да е така наситена и разнообразна, изненадваща и завладяваща, както този десерт!
Поздрави!
Винаги, ама винаги оригинална!!
ОтговорИзтриванеDidi, izglezhda strashno vkusno, a i lesno. Utre shte opitam da gi napravja
ОтговорИзтриванеЧестита Нова Година, Ди!!! И за много години :)
ОтговорИзтриванеИдеята за печения горещ шоколад тотално ме плени и не вярвам да й устоя за дълго :))
А снимките ти, както винаги, са уникално нежни, красиви и завладяващи, благодаря за хармоничното изживяване!!!
Чашките са уникални,десерта в тях несъмнено.Със здраве да си ги ползваш през новата година.
ОтговорИзтриванеМного красиво се получило, между другото, както винаги при теб!Чашките са прелестни, а и приложението, което си им намерила е много добро!снимките са перфектни!Поздравления, Диана!
ОтговорИзтриванеЗа много години, Диянка! Уникална реципта и снимки, много ми харесва всичко! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеВъв вкуса на рецептата не се съмнявам, но не спирам да се наслаждавам на красивите чашки - невероятно подчертават десерта и го правят още по-желан. Сърдечни поздрави, Диана! :)
ОтговорИзтриванеМного, много ви благодаря за всички мили думи и позитивни коментари. Радвам се, че идеята ви допада.
ОтговорИзтриванеА заслугата, виждате е и на страхотните формички, които за мен са скъп подарък от прекрасен човек и невероятно талантлив кулинар.
На всички ви желая здрава, усмихната и успешна 2013 година, Диана
Поздрави най-сърдечни от нас, Диани!
ОтговорИзтриванеИ поздравления! И комплименти!
хеххе.. как ме усмихна :-D
пп. ...ъъъхм.. по-добре късно, отколкото никога ;-)
Е, аз ти благодаря, Дими
ОтговорИзтриванеи вече мога да спомена, че тези ефектни, многофункционални чашки-формички са ми прекрасен подарък от теб.
Сама виждаш от коментарите, колко много са харесвани, не само от нас. Много се радвам, че ги притежавам, а и че идеята за тяхната премиера ти допада.
Сърдечни поздрави за всички вас,
здрави, слънчеви, усмихнати майски дни, Диана