На фона на сравнително меките зимни дни през тази седмица,
снежната съботна сутрин ме провокира към приготвяне на нещо сгряващо и засищащо - спрях се на топла доматена супа. Рецептата
не е новост, увеличаването на калоричността с добавяне яйца в домати – също, а покриването
с тестено капаче ги обединява в познато
и гарнирано вкусно съчетание. Като за
основа използвах консервирани домати. Вярно е, че вече целогодишно може да
се купуват пресни домати, но в сравнение с
оранжерийните, далеч по-вкусни, а се оказва и
полезни, са консервираните домати.
Наскоро четох, че диетолозите считат, даже и преработените домати за изключително
полезни, макар и да е ясно, че при преработката почти целият витамин С изчезва,
и остава много малко количество витамини от група В. Но доматът съдържал още
много растителни вещества (около 10 000!) - растителни химикали или
фитохимикали в два вида: флавоноиди и каротиноиди. Наричат
ги биофлавоноиди, като са мощни антиоксиданти, а доматът е шампион по съдържание на
тези полезни растителни химични вещества. Особеното е, че те задно с
цинка, не само се съхраняват във всички
видове доматени консерви, но и лесно и бързо се усвояват от организма.
Избрах основна рецепта за доматената супа на Майкъл Киарело /Michael Chirello/ -
„стопанинът на лозовата долина”. Харесвам неговите рецепти, защото не само отразяват
италианския му произход, зачитат добрата храна и изисканото поднасяне, а в същото
време са идеални за лесно и бързо угощение.
Някога бях гледала негово предаване за консервиране на домати /явно и в
слънчева Калифорния затварят зимнина/, и умението, с което
обикновените действия превърна в занимание за удоволствие. Особеното в
приготовлението на тази супа е запичането на вече консервирани домати, но това може да се
игнорира като само се пасират.
Един от популярните водещи принципи на Майкъл Киарело е
„Ако на другия ден не помните какво сте яли, значи е било фаст фуд” -
„Ако на другия ден не помните какво сте яли, значи е било фаст фуд” -
е, надявам се доматената супа и цялата
импровизация да се помнят и утре...:)
Продукти за 4 порции:
1 консерва белени, нарязани домати /или 2 по 400 гр./
1 консерва белени, нарязани домати /или 2 по 400 гр./
¼ ч. чаша зехтин + 2
с.л.
1 с.л. нишесте или друг сгъстител за супи
1 морков, нарязан на кубчета
1 малка глава лук, нарязана на кубчета
1-2 скилидки чесън, стрити
1,5-2 ч. чаши зеленчуков
бульон
1 ч.л. червен пипер
½ к.л. кимион
1 ч.л. целина /магданоз
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. босилек
1 ч.л. захар
сол и прясно смлян черен пипер
Още 4 яйца, гарантирано пресни, сурови
4 с.л. настъргано полутвърдо сирене по избор/ фонтина,
гауда, ементал или кашакавал/
250 гр. бутер тесто, разточено на тънък лист
ядки или семена за поръсване
масло, белтък и жълтък за намазване
Фурната се загрява на 220С.
Прецеждат се нарязаните домати от консервата /сокове се запазват/ и поставят в тава изцяло покрита с алуминиево
фолио. Подправят със сол и черен пипер на вкус, поръсват с ¼ ч. чаша зехтин и се пекат около 15 минути. Тази част от обработването на доматите може и да се
игнорира, като само се пасират.
Нарязаните лук, морков и чесън се запържват в 2 с.л. зехтин. Последователно се прибавят кимионът, нишестето, червеният пипер, запечените доматите, запазеният сок от тях, захарта и зеленчуковият бульон. Супата се вари за около 15 минути, до желаното сгъстяване, след което се пасира до гладкост и доовкусява с подправките.
Разточва се бутертестото на фин лист с дебелина около 3 мм и
от него се изрязват кръгове с диаметър около с 1 см. по-големи от диаметъра на съда за
печене. Могат да се дооформят и декорират по желание, /аз разточих много тънко
и направих „двойно капаче” – по-голяма основа и по-малка с прорези. От долната страна
/която ще бъде към съда/ се намазват фино с белтък, а отгоре - с разбит
жълтък и поръсват с ядки или семена.
Полуготовата супа се разлива в дълбоки съдове за печене. Във всяко едно се поставя по ½ с.л. настъргано полутвърдо сирене, едно сурово яйце, отгоре малко пресен лук и свежа подправка. Ръба на съда леко се омазнява и отгоре се поставя хлебното „ капаче” и по желание в средата се поръсва с малко настъргано полутвърдо сирене. Поставят се в затоплената фурна /200-220С/ и пекат до златисто, за 15-на минути, като междувременно вътре ще се свари и яйцето, докато тестото стане златисто кафяво. Не се отваря фурната в първите няколко минути на печене, за да не спадне тестото, а след като се позапекат, леко се пробождат, за да излиза парата.
Към тях добавих панирани крутони от саламурно сирене - използвах останалото яйце, с което намазвах тестото, а за панировка, царевичен грис.
От бутер тестото могат да се изпекат още солени бисквитки за гарниране към супата.
Видно се поувлякох в снимане, но ми беше забавно, а и тази ми се стори някак показателна :)
Опитайте...
Дианка, толкова е красиво :) как да не поиска да си хапне човек :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен!
Ау Дианче ненадмината си каква красота, стайлинга ти е жесток! Вкусно и мнооого красиво, удивляваш ме!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен неделен ден!
Страхотна супа е това, Диани! Толкова креативно поднесена, толкова колоритна...Вкусен уикенд ще е явно!
ОтговорИзтриванеМария
Дианка и аз често гледам предаванията на Майкъл Киарело.Супата е разкошна!Много апетитно звучи рецептата,а ти си я представила прекрасно!
ОтговорИзтриванеВъзхищавам се на начина по-който си я поднесла,аранжирала,а снимките са вълшебни!Изпитвам удоволствие и естетическа наслада при всяка твоя публикация!Благодаря ти !
Дианка, великолепно представяне!
ОтговорИзтриванеОчарована съм!!!
Прегръдка и хубава неделя!
Толкова много труд и красота! Накрая някой лакомник е омел до шушка всичко. Явно си е заслужавало усилията. Усмивки.
ОтговорИзтриванеИзключително красиво поднасяне, di_ani! Снимките ме очароваха! Рецептата, колкото и да е популярна, по този начин на сервиране става уникална! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта и идеи, Диди!
ОтговорИзтриванеМного обичам доматена супа, а ти си я поднесла така приканващо и красиво!
Последната снимка наистина е показателна :)
Сърдечен поздрав и пожелание за ведра и уютна неделя!
Какво страхотно предложение. Супичка скрита под това ароматно капаче :)
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!!
Звучи повече от вкусно, Дианка.
ОтговорИзтриванеИма защо да се увлечеш в снимки.
Прекрасни са и много изкушаващи!
Прекрасна супа, прекрасно поднесена. Много ще се хареса на моята фамилия. Обезателно ще я приготвя.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диди, за споделената рецепта.
Мале Дианче каква прелест ,колко апетитно поднесено и колко вкусно ми звучи.
ОтговорИзтриванеНевероятна рецепта ,благодаря!
Прегръдки!
Ох, че красиво, Ди!!! Въпреки, че рядко посягаме у дома към доматена супа, тази впечатлява и с вкус и с визия!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Чудесно и много красиво представяне на доматена супа ! Комплименти за сладкото капаче :) !
ОтговорИзтриванеПоздрав ! Хубав неделен следобед !
Много апетитно, ароматно, сгряващо и изключително красиво поднесено ястие.
ОтговорИзтриванеДиана, ти превърна една обикновената супа направо в кулинарен шедьовър, толкова е красиво.
Сърдечни прегръдки!
Ау! Даже ми е трудно какво да кажа! :)
ОтговорИзтриванеИнтересно и прекрасно оформление!
Така поднесена супата не може да не се запомни :)
Диана, благодаря ти за рецептата!
Снимките са прекрасни!
Прегръдки и приятна неделна вечер!
Изглежда невероятно вкусна, Диана! Поднесена, както винаги изискано и с много финес! Прекрасна нова седмица ти пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно изпълнение! Красиво, топло, полезно и със сигурност вкусно. Поздравления!
ОтговорИзтриванеДианка,всеки път ме удивляваш с търпението,с което кулинарстваш и изпипваш всеки детайл!Много красиви са ти капачетата на супичките!Спиралките също ми харесват,както и крутонките!Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриваненевероятно!Отново много красиво!Правя редовно доматена супа, почти същата, но това с капачето е много интересно и ефектно!А и крутоните от сирене...ммм, сигурно е много вкусно!Ще се опитам да го направя!Благодаря и поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудна супичка, а представянето и - фантастично, и като завършек ме разби - за първи път снимано от теб нещо несъвършено/последната снимка/, но пък доказващо колко е вкусна супата :)
ОтговорИзтриванеДи, прекрасни снимки. Много ми хареса идеята с капачето от бетер тесто.
ОтговорИзтриванеС поздрав от кулата!
Страхотно много сполучливи рецепти!Мисля да пробвам някоя дано ми се получи!Поздрави
ОтговорИзтриванеКак вкусно и красиво выглядит! Вот бы еще понять, как это сделать :-)
ОтговорИзтриванеПоказателна е, да, Дианка! Майкъл Киарело не може да ни подлъже!
ОтговорИзтриванеА колкото забавно е било за теб да снимаш, за мен пък също толкова да чета и се наслаждавам на резултата! Даже ми замириса на доматена супичка! Искам и от нея и от крутоните... от всичко да опитам! :)
И още нещо: долавям някаква завишена жизнерадост в изказа ти, която ме караше да се усмихвам през цялото време. Дано не греша!
Поздрави и сърдечни прегръдки, мила!
Изглежда невероятно вкусно и със сигурност е! Благодаря за предложението! А какво е това на първата снимка в по-малката паничка между супата и сиренцата?
ОтговорИзтриванеПоздрави:
Е, трябва да призная, че не очаквах такъв интерес, но пък съм много приятно изненадана. Много се радвам, че ви допада, явно и зимният сезон провокира към този вид ястия.
ОтговорИзтриванеА на въпроса на Мария - на една от снимките съм извадила в отделна чинийка свареното в супата яйце, което леко разрязах, за да се види и жълтъка.
Зори,
Ева,
Мария,
Мира,
Дани,
Стефка,
Елти,
Лети,
Марина,
Илианка,
Ели,
Зиче,
Ива,
Ивана,
Мони,
Тилия,
Ева,
Албена,
Роси,
Соня,
Весела,
The witch,
Гери,
idealnaja,
Ирма,
Мария,
Няма да пропусна да благодаря и за милите думи и похвали, относно оформлението и поднасянето на супата - какво ли не правим за любимите ни хора:)
Сърдечни поздрави, много топли и усмихнати зимни дни, Диана
Много обичам доматена супа, а твоето предложение е неустоимо! И с тази хрупкава коричка!
ОтговорИзтриванеИзумително…какво може да направи един креативен майстор кулинар с една простичка доматена супа:)
ОтговорИзтриванеЧудесно изпълнение!Поздравления с усмивка!
Снимките са много красиви Диани:)
Една дума само - красота!!!
ОтговорИзтриванеНеустоимо вкусно и невероятно изискано поднесено, Ди! Поздравления за уменията и усета ти към стилното :)
Прегръдки :)
Бети,
ОтговорИзтриванеДани,
Ина,
много ме радват вашите мили думи и коментари, а ако обичате доматена супа зимата е и нейния сезон - със или без капаче:)
Най-сърдечни поздрави и много усмивки за вас, Диана
Дианче, благодаря за страхотната рецепта - много вкусна, лекичка и ароматна. Именно букетът от подправки ме привлече. Исках и това запичане на доматите да тествам, но нямах време и минах на вариант 2. И питки направих, тези, за които те питах преди дни - много са красиви :) Не ги намерих в блога ти и за това пиша тук. Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеМного съм радостна, че доматената супа и питките са ти се харесали, Снежи!
Поздрави и хубава нова седмица, Диана