събота, 19 януари 2013 г.

Зимна доматена супа



На фона на сравнително меките зимни дни през тази седмица, снежната съботна сутрин ме провокира към приготвяне на нещо сгряващо и засищащо - спрях се на топла доматена супа. Рецептата не е новост, увеличаването на калоричността с добавяне яйца в домати – също, а покриването с тестено капаче ги обединява в познато и гарнирано вкусно съчетание. Като за основа използвах консервирани домати. Вярно е, че вече целогодишно може да се купуват пресни домати, но в сравнение с оранжерийните, далеч по-вкусни, а се оказва и полезни, са консервираните домати.
Наскоро четох, че диетолозите считат,  даже и преработените домати за изключително полезни, макар и да е ясно, че при преработката почти целият витамин С изчезва, и остава много малко количество витамини от група В. Но доматът съдържал още много растителни вещества (около 10 000!) - растителни химикали или фитохимикали в два вида: флавоноиди и каротиноиди. Наричат ги биофлавоноиди, като са мощни антиоксиданти, а доматът е шампион по съдържание на тези полезни растителни химични вещества. Особеното е, че те задно с цинка,  не само се съхраняват във всички видове доматени консерви, но и лесно и бързо се усвояват  от организма.
Избрах основна рецепта за доматената супа на Майкъл Киарело /Michael Chirello/ - „стопанинът на лозовата долина”. Харесвам неговите рецепти, защото не само отразяват италианския му произход, зачитат добрата храна и изисканото поднасяне, а в същото време са идеални за лесно и бързо угощение. Някога бях гледала негово предаване за консервиране на домати /явно и в слънчева Калифорния затварят зимнина/, и умението, с което обикновените действия превърна в занимание за удоволствие. Особеното в приготовлението на тази супа е запичането на вече консервирани домати, но това може да се игнорира като само се пасират. 
Един от популярните водещи принципи на  Майкъл Киарело е
„Ако на другия ден не помните какво сте яли, значи е било фаст фуд”  -
е, надявам се доматената супа и цялата импровизация да се помнят и утре...:)


Зимна доматена супа
/по Homemade Tomato Soup - Michael Chiarello/


 Продукти за  4 порции:
1 консерва белени, нарязани домати /или 2 по 400 гр./
¼  ч. чаша зехтин + 2 с.л.
1 с.л. нишесте или друг сгъстител за супи
1 морков, нарязан на кубчета
1 малка глава лук, нарязана на кубчета
1-2 скилидки чесън, стрити
1,5-2  ч. чаши зеленчуков бульон
1 ч.л. червен пипер
½ к.л. кимион
1 ч.л. целина /магданоз
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. босилек
1 ч.л. захар
сол и прясно смлян черен пипер

Още 4 яйца, гарантирано преснисурови
4 с.л. настъргано полутвърдо сирене по избор/ фонтина, гауда, ементал или кашакавал/

250 гр. бутер тесто, разточено на тънък лист
ядки или семена за поръсване
масло, белтък и жълтък за намазване


Фурната се загрява на 220С.
Прецеждат се нарязаните домати от консервата  /сокове се запазват/  и поставят в тава изцяло покрита с алуминиево фолио. Подправят със сол и черен пипер на вкус, поръсват  с ¼ ч. чаша зехтин и се пекат около 15 минути. Тази част от обработването на доматите може и да се игнорира,  като само се пасират.

Нарязаните лук, морков и чесън се запържват в 2 с.л. зехтин. Последователно се прибавят кимионът, нишестето, червеният пипер, запечените доматите, запазеният сок от тях, захарта и зеленчуковият бульон. Супата  се вари за около 15 минути, до желаното сгъстяване, след което се пасира до гладкост и доовкусява с подправките.
Разточва се бутертестото на фин лист с дебелина около 3 мм и от него се изрязват кръгове с диаметър около с 1 см. по-големи от диаметъра на съда за печене. Могат да се дооформят и декорират по желание, /аз разточих много тънко и направих „двойно капаче” – по-голяма основа и по-малка с прорези. От долната страна  /която ще бъде към съда/ се намазват фино с белтък, а отгоре - с разбит жълтък и поръсват с ядки или семена. 


 
Полуготовата супа се разлива в дълбоки съдове за печене. Във всяко едно се поставя по ½  с.л. настъргано полутвърдо сирене, едно сурово яйце, отгоре малко пресен лук и свежа подправка. Ръба на съда  леко се омазнява и отгоре се поставя хлебното „ капаче”  и по желание в средата се поръсва с малко настъргано полутвърдо сирене. Поставят се в затоплената  фурна  /200-220С/ и пекат до златисто, за 15-на минути, като междувременно вътре ще се свари и яйцето, докато тестото стане златисто кафяво. Не се отваря фурната в първите няколко минути на печене, за да не спадне  тестото, а след като се позапекат, леко се  пробождат, за да излиза парата.

Изваждат се и сервират горещи. 


Към тях добавих панирани  крутони от саламурно сирене - използвах останалото яйце, с което намазвах тестото,  а за панировка,  царевичен грис. 


От бутер тестото могат да се изпекат още солени бисквитки за гарниране към супата.
 

 Видно се поувлякох в снимане, но ми беше забавно, а и тази ми се стори някак показателна :)


Опитайте...

33 коментара:

  1. Дианка, толкова е красиво :) как да не поиска да си хапне човек :)
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау Дианче ненадмината си каква красота, стайлинга ти е жесток! Вкусно и мнооого красиво, удивляваш ме!
    Поздрави и прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна супа е това, Диани! Толкова креативно поднесена, толкова колоритна...Вкусен уикенд ще е явно!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка и аз често гледам предаванията на Майкъл Киарело.Супата е разкошна!Много апетитно звучи рецептата,а ти си я представила прекрасно!
    Възхищавам се на начина по-който си я поднесла,аранжирала,а снимките са вълшебни!Изпитвам удоволствие и естетическа наслада при всяка твоя публикация!Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, великолепно представяне!
    Очарована съм!!!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова много труд и красота! Накрая някой лакомник е омел до шушка всичко. Явно си е заслужавало усилията. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  7. Изключително красиво поднасяне, di_ani! Снимките ме очароваха! Рецептата, колкото и да е популярна, по този начин на сервиране става уникална! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна рецепта и идеи, Диди!
    Много обичам доматена супа, а ти си я поднесла така приканващо и красиво!
    Последната снимка наистина е показателна :)
    Сърдечен поздрав и пожелание за ведра и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Какво страхотно предложение. Супичка скрита под това ароматно капаче :)

    Хубав неделен ден!!

    ОтговорИзтриване
  10. Звучи повече от вкусно, Дианка.
    Има защо да се увлечеш в снимки.
    Прекрасни са и много изкушаващи!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна супа, прекрасно поднесена. Много ще се хареса на моята фамилия. Обезателно ще я приготвя.
    Благодаря, Диди, за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  12. Мале Дианче каква прелест ,колко апетитно поднесено и колко вкусно ми звучи.
    Невероятна рецепта ,благодаря!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, че красиво, Ди!!! Въпреки, че рядко посягаме у дома към доматена супа, тази впечатлява и с вкус и с визия!!!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно и много красиво представяне на доматена супа ! Комплименти за сладкото капаче :) !
    Поздрав ! Хубав неделен следобед !

    ОтговорИзтриване
  15. Много апетитно, ароматно, сгряващо и изключително красиво поднесено ястие.
    Диана, ти превърна една обикновената супа направо в кулинарен шедьовър, толкова е красиво.
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ау! Даже ми е трудно какво да кажа! :)
    Интересно и прекрасно оформление!
    Така поднесена супата не може да не се запомни :)
    Диана, благодаря ти за рецептата!
    Снимките са прекрасни!
    Прегръдки и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Изглежда невероятно вкусна, Диана! Поднесена, както винаги изискано и с много финес! Прекрасна нова седмица ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесно изпълнение! Красиво, топло, полезно и със сигурност вкусно. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка,всеки път ме удивляваш с търпението,с което кулинарстваш и изпипваш всеки детайл!Много красиви са ти капачетата на супичките!Спиралките също ми харесват,както и крутонките!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  20. невероятно!Отново много красиво!Правя редовно доматена супа, почти същата, но това с капачето е много интересно и ефектно!А и крутоните от сирене...ммм, сигурно е много вкусно!Ще се опитам да го направя!Благодаря и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудна супичка, а представянето и - фантастично, и като завършек ме разби - за първи път снимано от теб нещо несъвършено/последната снимка/, но пък доказващо колко е вкусна супата :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ди, прекрасни снимки. Много ми хареса идеята с капачето от бетер тесто.
    С поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотно много сполучливи рецепти!Мисля да пробвам някоя дано ми се получи!Поздрави

    ОтговорИзтриване
  24. Как вкусно и красиво выглядит! Вот бы еще понять, как это сделать :-)

    ОтговорИзтриване
  25. Показателна е, да, Дианка! Майкъл Киарело не може да ни подлъже!
    А колкото забавно е било за теб да снимаш, за мен пък също толкова да чета и се наслаждавам на резултата! Даже ми замириса на доматена супичка! Искам и от нея и от крутоните... от всичко да опитам! :)
    И още нещо: долавям някаква завишена жизнерадост в изказа ти, която ме караше да се усмихвам през цялото време. Дано не греша!
    Поздрави и сърдечни прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  26. Изглежда невероятно вкусно и със сигурност е! Благодаря за предложението! А какво е това на първата снимка в по-малката паничка между супата и сиренцата?
    Поздрави:

    ОтговорИзтриване
  27. Е, трябва да призная, че не очаквах такъв интерес, но пък съм много приятно изненадана. Много се радвам, че ви допада, явно и зимният сезон провокира към този вид ястия.
    А на въпроса на Мария - на една от снимките съм извадила в отделна чинийка свареното в супата яйце, което леко разрязах, за да се види и жълтъка.
    Зори,
    Ева,
    Мария,
    Мира,
    Дани,
    Стефка,
    Елти,
    Лети,
    Марина,
    Илианка,
    Ели,
    Зиче,
    Ива,
    Ивана,
    Мони,
    Тилия,
    Ева,
    Албена,
    Роси,
    Соня,
    Весела,
    The witch,
    Гери,
    idealnaja,
    Ирма,
    Мария,
    Няма да пропусна да благодаря и за милите думи и похвали, относно оформлението и поднасянето на супата - какво ли не правим за любимите ни хора:)
    Сърдечни поздрави, много топли и усмихнати зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Много обичам доматена супа, а твоето предложение е неустоимо! И с тази хрупкава коричка!

    ОтговорИзтриване
  29. Изумително…какво може да направи един креативен майстор кулинар с една простичка доматена супа:)
    Чудесно изпълнение!Поздравления с усмивка!
    Снимките са много красиви Диани:)

    ОтговорИзтриване
  30. Една дума само - красота!!!
    Неустоимо вкусно и невероятно изискано поднесено, Ди! Поздравления за уменията и усета ти към стилното :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  31. Бети,
    Дани,
    Ина,
    много ме радват вашите мили думи и коментари, а ако обичате доматена супа зимата е и нейния сезон - със или без капаче:)
    Най-сърдечни поздрави и много усмивки за вас, Диана

    ОтговорИзтриване
  32. Дианче, благодаря за страхотната рецепта - много вкусна, лекичка и ароматна. Именно букетът от подправки ме привлече. Исках и това запичане на доматите да тествам, но нямах време и минах на вариант 2. И питки направих, тези, за които те питах преди дни - много са красиви :) Не ги намерих в блога ти и за това пиша тук. Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  33. Сърдечно благодаря за доверието!
    Много съм радостна, че доматената супа и питките са ти се харесали, Снежи!
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване