Това е първото
кулинарно предложение за месец март и естествено е нещо сладко - шприц сладки с крем
сирене. Започнах тяхното приготвяне с нотка носталгия и преоткриване на някогашните
домашно приготвени сладкиши. Повечето с обикновени и налични продукти, някои
бързи и лесни, други с по-трудоемка технология, но безспорно със запомнящ се
вкус, аромат и атмосфера, които неминуемо връщат в детството. Рецептите от
старите тефтери изглеждат умиляващо, в същото време подканящо и някак успокоително гарантиращи
успех -
многократно проверени, споделени, любими… В този дух, днешната, за
шприцовани маслени сладки с крем сирене датира от 1950 на Betty Crocker, някъде
фиксират 1960, но дори и за мен е много отдавна все пак. Както
при повечето маслени теста, освен хубавото масло, много важен момент и тяхното
допълнително ароматизиране – ванилия, лимонова или портокалова кора, защо не и канела…
Количеството е доволно много – около 8 дузини, като зависи от дебелината. Оформих най-много като венчета и
малки цветчета. Намирам ги за крехки и нежни, свързвайки ги с първите мартенски
дни и очакването за идваща пролет.
Продукти:
1 ч. чаша масло, стайна
температура*
85 гр. крем сирене, използвах
сирене тип „крема”
1 ч. чаша захар на пясък
1 яйчен жълтък, голям
1 ванилия, лимонова кора или друг аромат по желание
1 ч. чаша захар на пясък
1 яйчен жълтък, голям
1 ванилия, лимонова кора или друг аромат по желание
2 ½ ч. чаши брашно, пресято
1 яйчен белтък, леко разбит
1 яйчен белтък, леко разбит
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта за по-добър резултат
се препоръчва точно измерване количеството на продуктите 8 унции масло -
227 гр., най-точно 226,7гр./; 3 унции крем сирене - 85 гр.:
11 ¼ унции брашно - 320 гр. най-точно 318.9 гр:)
Разбиват се маслото с крем
сиренето и захарта, докато побелят и станат пухкави за около 4 минути, ако се
използва миксер. Добавя се яйцето и разбиването продължава до поемането му.
Следва брашното и ванилията и вече на ниска скорост сместа се хомогенизира. С
ръце, ако е нужно и малко брашно се омесва на топка и поставя в хладилник за
около час.
Фурната се загрява на 190С.
Тестото се изважда от хладилника и
след леко отпускане се оформя като фитил и поставя в контейнера на шприца. Ако
сместа е много студена се затруднява изтласкването, а ако е много мека се
деформира формата. За по-добро сцепление при шприцоването е удачно тавата, в
която ще се пекат сладките да се охлади и да не се намазнява. Преди печене, без да е указано оригиналната рецепта, при маслените сладки процедирам с допълнително охлаждане за 10-на минути, като след
това могат да се намажат с разбития белтък.
Пекат се в нагрятата фурна за
около 10-12 мин. до лек загар и охлаждат в тавата около 5 мин., след което
изваждат за пълното им изстиване.
Съхраняват се в затворен съд, на
редове, с хартия между тях.
Имах идея за първомартенско оформление – тестото може да се оцвети, но аз
Иска ми се да спомена още две идеи за сладки от подобно с крема сирене, но рязано тесто -
едни много красиви захарни цветя, измайсторени от Мариана Г,
както и популярните в близкото минало "корекомки", предложени от Илианка.
Опитайте…
Диди, приказни са сладките :)
ОтговорИзтриванеКолко са нежни и красиви! Голям фен съм на тестените изделия с крем сирене и непременно ще се възползвам от чудесното ти предложение, Диана! Хубав и слънчев март и много усмивки!
ОтговорИзтриванеBellissimi i tuoi biscotti. un abbraccio, buona settimana Daniela.
ОтговорИзтриванеМного, много нежни сладки, Ди! Идеално пасват на предствата ми за теб :)
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица :)
Дианка, винаги ми доставяш удоволствие с начина по който оформяш тестените изделия!
ОтговорИзтриванеТова е една наистина стара рецепта,
която е и в тефтерите на майка ми :)
Успяла си да създадеш усещане за настъпващата пролет!
Прегръдки и хубаво настроение!
Тези сладки изглеждат чудесно. Майка ми има подобен уред за направата им, а никога не съм го използвала за шприц сладки.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диди!
Невероятни са! Топящи се в устата!
ОтговорИзтриванеОще първата снимка ме подсети за шприца, с който правехме точно тази форма и в по-долните снимки вече го видях!
Диана, чудесна идея за първомартенско оформление!
Сърдечни поздрави!
Много са нежни и толкова пролетни! Прекрасни са, Дианка!
ОтговорИзтриванеЧудесен букет от хрупкави бисквитки ни поднасяш, Дианче! Така и не си купих такъв шприц, а толкова красиви сладки стават с него. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДианка,пак пленяваш с толкова вкусен десерт,бих ги хрупкала с удоволствие и със завидно усърдие,харесвам бисквитки!Много нежни и тематични!
ОтговорИзтриванеЧестити празници!
С пожелание за хубаво,пролетно настроение! :)
Прекрасни са, не - съвършени! Сърдечни поздрави, Диана! :)
ОтговорИзтриванеНевероятно изглеждат!
ОтговорИзтриванеНавяват спомени за отминалото време :)
Поздрави от мен
О, благодаря ви момичета! Много се радвам, че ви допадат. Наистина това са сладки със стара технология - при нашите баби с приспособление към машинката за мелене на месо, при мама с ръчен шприц, а сега - електрически дозатор.
ОтговорИзтриванеВкусът е страхотен, независимо от използваната "урудка", а споменът за минало време е мил и стоплящ ...
Сърдечни поздрави и хубави празнични мартенски дни, Диана
По-красиво и по-вкусно предложение на тези познати бисквитки не съм виждала, Дианка!
ОтговорИзтриванеПоздравления за утрешния празник с пожелание за много усмивки и весело настроение!
Благодаря, Бети - много си мила!
ОтговорИзтриванеИ от мен пожелания за много здраве, щастие и късмет!
Много нежни и красиви и както винаги представени в прелестна фотосесия:)
ОтговорИзтриванеМного си мила, Дари -
ОтговорИзтриванесамите сладки са с нежен вкус и фина текстура.
Сърдечна благодарност,
слънчева и усмихната пролет, Диана