В първата неделя на Великия пост избрах да предложа нещо удачно за солен и сладък вариант, в същото време подходящо и не само по време на пости. Споделям разбирането за разумно постене, а не толкова
намерението за приготвяне на някакви постни „специалитети’. В тази връзка съм се заредила с някои
здравословни продукти на първо време – освен традиционните различни видове сурови
ядки и сушени плодове, допълних и амарант /който намирам за страхотен/,
познатото нахутено брашно, популярния шоколад от рожков и класика на тахан отсусам и лен, които вече няколко пъти използвах, още преди постите. Сега няма да припомням и пояснявам полезните им качества, имам други идеи за тяхното приготвяне и тогава
ще спомена по нещо.
Започвам с Socca,
/Farinata, която също скоро искам да приготвя; socca, или cecina/ - вид нахутени палчинки, популярни в
средиземноморието – тънка или по-дебела безквасна палачинка с брашно от нахут и произход в Генуа, а по-късно и по брега на Лигурско море - от Ница до Пиза. В автентичен вариант тесто от нахутено брашно в смес от вода и зехтин, се изпича във фурна. Този вид брашно се използва
в много ястия от Средния Изток и вероятно е въведена в Южна Европа по време на
арабски нашествия. Подправки, форми и вариантите вече са наистина много, аз
взаимствах рецепта за тънък нахутен креп и една идея за оформяне в подобие на конус от оризовата хрупкава Dosa. С по-меката
консистенция и вид на използваните
брашна не се постигна същият ефект, но като разнообразие при поднасяне, ми
допадна.
Малко за нахутеното брашно /Chickpea flour (besan)/: съдържа висок процент на въглехидрати, но не и глутен, въпреки това, в сравнение с другите брашна, има
относително висок процент на протеин и задоволително количество фибри.
Постни нахутени палчинки - тип "Socca"
/по идея и рецепта от Chickpea Crepes/
Продукти за 12 палачинки
1 ч.чаша нахутено брашно
1 ч.чаша пшеничено брашно
1 ч.л.сол
2 с.л. зехтин/олио
2 ч.чаши вода, топла
1 ч.л. захар
1 ч.чаша = 240мл.
Смесват се двата вида
брашно със солта, захарта и зехтина. Налива се постепенно водата, като първо се
оформя кашичка, след което разрежда. Оставя се да отлежи в продължение на най-малко
30 минути, като може да се съхранява в хладилник за един ден или два.
Приготвяне - по класическа технология - Леко се омазнява затопления на средна температура тиган. Разбърква се тесто и след това се изсипва 1/4 чаша от него в горещ тиган. Наклонява се тигана с кръгови движения, така че тесто да обхване целия тиган. Пече се в продължение на няколко минути, докато на повърхността се появят мехурчета. Леко се освобождават краищата на палачинката и се обръща. Пече се в продължение на още 30 секунди след това изважда и сервира или запазва в леко топла фурна.
Приготвяне - по класическа технология - Леко се омазнява затопления на средна температура тиган. Разбърква се тесто и след това се изсипва 1/4 чаша от него в горещ тиган. Наклонява се тигана с кръгови движения, така че тесто да обхване целия тиган. Пече се в продължение на няколко минути, докато на повърхността се появят мехурчета. Леко се освобождават краищата на палачинката и се обръща. Пече се в продължение на още 30 секунди след това изважда и сервира или запазва в леко топла фурна.
Или конусообразно, онагледено в това видео.
Пълнежът е по избор –
постни гъби със спанак по идея от любими наши Постни емпанадас - със спанак и гъби.
постни гъби със спанак по идея от любими наши Постни емпанадас - със спанак и гъби.
Или пресни плодове с конфитюр и таханова паста с мед /съотношение 1:1/
Поздравления за нахутените палачинки, изглеждат прекрасно, а са и вкусни и полезни! Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеДиди, прекрасни са! Толкова красиво и апетитно изглеждат... Ако се престраша, ще опитам някой път. Току-виж надвия твоите палачинки.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Страхотни палачинки конуси :) и много интересна рецепта, Дианка! Бих опитала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеХубава неделя от мен и целувки!
Много ми хареса идеята за това оформление на палачинките, определено ще го изпробвам :)).
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели и рецептата за нахутените палачинки, заинтригува ме :).
Лека вечер и успешна нова седмица,
Гери
Дианка, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПоднесено с финес!
Любител съм на киноа, но амарант не съм опитвала още!
Прегръдка и хубаво настроение през новата седмица!
Много са апетитни, Дани! А видеото ми бе от полза и ще опитам и аз!
ОтговорИзтриванеМного актуални,Диди!Винаги си била креативна!Поздравления за хубавите снимки и отличното представяне!Успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеИмам нахутено брашно, ще опитам !
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много ми е радостно, че нахутените плачинки и това, по-различно оформяне ви харесва.
ОтговорИзтриванеИглика,
Гери,
Зори,
Гери,
Дани,
Траяна,
Таня,
Тилия,
Трябва да спомена, че поради безглутеновия състав на брашното, макар и без мляко, и яйца получените палачинки не са жилави.
Бъдете здрави, щастливи и усмихнати през настъпващата пролет, Диана