неделя, 7 април 2013 г.

Ванилови пудинг сладки



Сутрешно, неделно… едно уханно стихотворение на Мария Донева: Ванилия. Канела.

Ванилия. Канела.
Кора от портокал.
Мирише на неделя.
До късно си стоял

и се събуждаш бавно.
Кафето е разкошно.
Денят потегля плавно.
Какво ти трябва още?

...
Малко ми е трудно да редя така умело думите след нея, но ще се постарая да презентирам тези ванилови сладки... Сред най-харесваните аромати в сладкиши са на ванилия, на канела, на портокал също – естествени, фини и нежно опияняващи. Успяват да се съчетаят в хармония с другите съставки, а в същото време деликатно напомнят за себе си. Тези сладки избрах да са с дъх на ванилия, но могат да се приготвят и с друго ухание, защото за приготвянето им се използва пудинг на прах със съответния избран вкус. Може да се направят и с масло, както в оригиналното предложение.  Това е рецепта от хърватския кулинарен сайт Coolinarika, за Vanila keks с впечатляващите 316 одобрителни коментара досега,  опитвана 131 пъти /с мен 132/, 206 приложени ”доказателства” и препоръчана от 117 потребители. Неведнъж съм изпробвала  техни рецепти, не се поколебах и сега. Тези бисквити са толкова леки и нежни, просто ме спечелиха с първата хапка. Мисля си, че дозата е малка и може да се удвои...


Ванилови пудинг сладки
/по рецепта на  Vanila keks/


Продукти за около 30 сладки
125 гр. брашно
50 гр. пудинг ванилия /прах/
50 гр. пудра захар
2 пакетчета ванилова захар**
1 ванилия прах
125 гр. мазнина* /масло в оригинал или заместител за постен вариант/

* растителен постен маргарин - Няма да пиша 'за" ИЛИ "против" неговото използване, нито за проблемните наситени и трансмазнини. Важен показател за биологичната им стойност е ниското съдържание на транс-мастни киселини, гарантирано от модерните технологии на производство, а и в рафинираните растителни масла също има трансмастни киселини, макар и в по-малко количества. В последно време като че се залага повече на умереността, но всеки има свое мнение, аргументи и лично решение по дългогодишния спор масло срещу маргарин, а ако не се употребява - едно предложение за  сходна рецепта  и съставки.

**   една от разпространените популярни опаковки в пакетче е 8 гр.
Разбъркват се сухите съставки и смесват с маргарина. Ароматизира се с ваниловата захар и ванилията прах. Омесва се тесто - използвах кухненски блендер – с няколко пулсации. Иважда се и оформя на топка, след което се оставя в хладилник да се охлади за около час. От тестото се късат и оформят топчета с големина на малък орех. Декорират се с дървено шишче или вилица. Както повечето маслени сладки, /а тези са и с маргарин/, отново ги охладих за стягане - само няколко минути в хладилник/фризер, без това да е упоменато в оригиналната рецепта.
Фурната се загрява на 180С.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и пекат за 6-7 мин, до порозовяване, без да се препичат!


Изваждат се от фурната, леко се охлаждат заедно с тавата, след което премахват и поставят върху решетка, до пълното им изстиване. Съхраняват се в плътно затворена кутия.


Могат да се поръсят с пудра захар или да се декорират по желание.
 

Могат да се приготвят и с какаов пудинг или някакъв друг аромат, напр. карамел,
както и красиво да се оформят по-друг начин.

Мирише на неделя.:) Опитайте...

29 коментара:

  1. Дианче, заинтригуваха ме тези пудингови бисквитки. Снимките са ти чудесни, ухаят на ванилия и на... вкусна неделя :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни!
    Дали пък няма да заухае и при нас на нещо вкусно тази неделя?
    Много целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, спечели ме с тези сладки. И определено ще ги приготвя, обещавам. Ако успея, ще ти се похваля. Предполагам тук пудингът няма да ми е проблем, както малко се намръщих на лимоновия кекс с нишесте (но пък си беше вкусен и много ароматен).
    Ех, така ми е драго да те чета, попивам от теб, а ти май си един бездънен вир от идеи. =)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са нежни, Ди! Несъмнено са и много вкусни и нежни, както казваш и ти. Справила си се перфектно, както винаги :)

    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Великолени са, непременно ще опитам!
    Хубава нова седмица от мен, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Мммммммм,ще се харесат у нас със сигурност!Благодаря Диди.

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, чудесни си ги направила!
    Усещам уханието на ванилия!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. То не е нужно да е в стихове, Дианка! Визията ми каза абсолютно същото, даже го онагледи;)
    Прекрасна неделя е била!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни са! Непременно ще ги направя! С какъв маргарин ги прави? Той ме притеснява, имам масло, но не зная ще станат ли същите?:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Веднага ги опитвам, Дианка, неустоими са и какви красиви снимки само! Прекрасна нова седмица, миличка!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно красиво и прецизно си ги оформила,Диди!Бих напълнила шепичка с тези мънички мъниста!На мен също тези аромати са любими!С пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Когато беше мъничка дъщеря ми й правех подобни бисквити :)
    Страхотно си ги презентирала, Диди!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Искам да попитам ваниловата захар колко грама е? 2 пакетчета е много неясно. Благодаря.

    Илияна

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка, чудесни бисквитки са това!Продуктите ми напомнят за бисквитите Гъбки от детството.Леки, пръхкави...Красиво си ги презентирала!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятни са! Лесна рецепта за едни фини сладки!
    С какъвто и пудинг да се направят, все ще е сполучливо!
    Диана, прекрасна визия, както винаги!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ме радва проявеният интерес и вашите позитивни коментари. Наистина тези сладки в оригинал имат впечатляващ брой одобрителни коментари - лесни са, бързо се приготвят, а вариантите за аромати са различни - на вкус и желание.
    Наличието на пудинг - нишесте, което е без глутен ги прави по-пръхки и крехки.
    Маслото е основен компонент в рецептата, аз замених с 80% растителен маргарин на BELLA в постно изпълнение, но извън пости ги препоръчвам с масло!
    Илияна, цитираният за аромат пакетче ванилова захар е от разпространените опаковки с около 8гр.
    Благодаря ви, от сърце:
    Снежи,
    Пепа,
    Илианка,
    Гери,
    Ина,
    Зори,
    Йоли,
    Ева,
    Дани,
    Мъхче,
    Траяна,
    Катя,
    Роси,
    Ели,
    Илияна,
    Бети,
    Тилия,
    Поздрави,
    хубав, усмихнат и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Тези сладки бих се заклела, че са от някоя фабрика за деликатни сладкиши! Те са като недокосвани с човешка ръка, Ди! Възхитена съм за пореден път от уменията и точната ти ръка в кухнята!

    ОтговорИзтриване
  18. Много симпатични бисквитки, Дианка! Хареса ми и рецептата и лесното им приготвяне, но за не постещи непременно бих ги приготвила с масло и ще го направя скоро :)
    Благодаря ти, мила, че сподели!
    Усмихната и ползотворна седмица ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. dolci e teneri e buonissimi questi biscottini con il budino. Un abbraccio, buon pomeriggio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  20. Много ви благодаря за милите думи и коментари, Буба и Ирма -
    Радвам се, че тази лесна и бърза идея за сладки ви допада. Аз също препоръчвам масло вместо маргарин, но за постен вариант и умерени количества, би могло да се замени.
    Сърдечни поздрави,
    с пожелания за една хубава пролет, Диана

    daniela64,
    Ika,
    Many thanks for the visit and comments.
    I'm glad you like this idea
    greeting, with wishes for a nice spring, Diana

    ОтговорИзтриване
  21. Направих тези бисквитки за помен на свекърва ми.Доверих се на две твои рецепти и постигнах желаното разнообразие от постни десерти.Всеки повод изисква любов, старание и сполучлива рецепта.
    Благодаря, Дианче!!!
    На вашето семейство пожелавам светли дни и много усмивки!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за доверието, Вили,
    драго ми е, че си останала доволна от резултата.
    Съжалявам, че поводът е бил такъв, но си напълно права - любов, почит и старание са нашият начин да уважим близките си.
    Рецептата би могла да се изпълни и с масло, но в някои случаи е удачна в постен вариант.
    Голяма прегръдка за теб,
    здраве и спокойни, с надежда за по-добро дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. За Великденските празници направих бисквитките, чудесни!!! Всички рецепти, които съм опитвала от тук винаги са били сполучливи. Яна

    ОтговорИзтриване
  24. Много сте мила,Яна,
    зарадва ме с положителните оценки и коментар. Драго ми е, че ви допадат моите идеи и предложения.
    Благодаря и сърце желая хубав, усмихнат и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Наистина чудесно предложение, Диана!
    Така доволна останах от тези бисквитки още с първия опит, че съжалих задето не направих двойна доза... Много са крехки, вкусни и ароматни!
    Благодаря Ви за споделената отлична рецепта! Поздрави сърдечни, Петя

    ОтговорИзтриване
  26. Много се радвам, Петя, че тези бисквитки са ви харесали,
    драго ми е, че сте избрала и доверила на тази рецепта, и за обратната връзка - също.
    Сърдечни благодарности, поздрави и хубави зимни дни!

    ОтговорИзтриване