неделя, 14 юли 2013 г.

Тънки браунис бисквитки



Вече 120 години браунис /chocolate brownie/ е един от популярните, лесни и бързи рецепти за богат шоколадов сладкиш, с многобройни вариации и разновидности. Безотказен десерт за шоколитици, който в своето разнообразие намира нова форма на творческо развитие като бисквитки или сладки. Предполагам се знаят различните легенди, свързани с произхода на браунис: погрешно добавен разтопен шоколад при печене на бисквити, или недостатъчно наличие от необходимото количество брашно за приготвяне на торта, или пропуск на бакпулвера в шоколадова торта и още… Ще припомня обаче неговата история водеща по-официално към 1893-та, Чикаго, Palmer House Hotel, с поръчка на бизнес дамата Берта Palmer, която желае десерт за дами, който трябва да е по-малък от едно парче тортата, но и да  запазва торто-подобна  характеристика и лесно да консумира от традиционната кутия за обяд по време на посещение на тамошното изложение. Първоначално сладкишът е с кайсиева глазура и орехи, и четох, че все още се приготвя по оригиналната рецепта в хотела. Освен специфичната контрастна структура между по-плътен повърхностен слой и мека вътрешност, доминиращият наситен шоколадов вкус, показателна е и неговата универсалност – самостоятелно, с чаша кафе или мляко, съчетан с плодове и ядки, сладолед или крем.
Като любители на браунис в колекцията ми освен сладкиши имам и една рецепта за сладки – меки, пухкави и ароматни. Исках да обединя двете идеи – браунис по оригиналната рецепта и бисквитки, но с лятното и лежерно темпо за публикации приех за по-удачно да ги отделя, с подобаващо им внимание. Още повече, сега търсех нещо по-различно и тези бисквитки са такива: пак тип браунис, но тънки, крехки и фини, лесни за приготвяне и бързи за изпичане - една известна рецепта от 2007 г., публикувана в Bon Appétit  Andrew Schloss. Направих ги и да, бисквитките са наистина тънки, маслени и мнооого шоколадови. И както характерният за браунис вкус, са леко дъвчащи в средата /ако не се препекат, все пак!/ и хрупкави в края. Определихме ги като чудесно допълнение към сладолед, крем, чаша кафе или мляко. Пекох ги по два начина: в тава и в силиконови формички за мъфини - ето ги:


Тънки браунис бисквитки
 /по рецепта за Brownie Thins/


Продукти за около три дузини, според големината и дебелината им
85 гр.масло, нарязано на парчета
60 гр. шоколад, черен 50 % какао, нарязан
½  ч. чаша захар /100 гр./
1 голямо яйце
4  с.л брашно *
ванилия
¼  ч. л. бадемов екстракт или кафе
щипка сол
още
мазнина за намазване
¼ ч. чаша нарязани ядки /бадеми, шамфъстък или други/

* по рецепта е 3 с.л. и 1 ч.л.

Скарата на фурната се поставя  в долната трета от нивата на фурната.
Подготвят се тави за печене, които се покриват с пекарска хартия и съвсем леко омасляват.
Разтопява се маслото с шоколада в МВ /за около 1 минута/ или на водна баня. Добавят се захарта и яйцето и разбива на ръка около 1 минута, до гладкост. Накрая се поръсва брашното, солта и ароматите, като сместа се хомогенизира и оставя да престои  - по рецепта  10 минути, а оствих за ½ час на студено.
Фурната се загрява на 175 С.
С малка лъжичка се гребва от сместа и поставя върху намаслената хартия за печене на по- голямо разстояние едно от друго. Отгоре с омаслени ръце се притиска и изравнява или да се използва и друг лист, също намаслен или гърба на лъжица.  Друг начин за оформяне - с омаслени ръце се късат малки топчета, с големина на едър лешник, които да се притиснат и оформят по предложения начин. Може да се използват и силиконови формички за мъфини, също намазнени, но получените сладки са малко по дебели и с по-малък диаметър.
Поръсват се с избраните ядки и се пекат в предварително нагрятата фурна за около 7 минути, до леко потъмняване на краищата - да не се препичат, за да не станат прекалено хрупкави.
Изваждат се от фурната и оставят около 2-3 мин. да се стегнат и охладят. Лесно се отделят и поставят върху решетка за окончателно охлаждане.


Могат да се съхранят в плътно затворен съд до 5 дни., ако останат...:)


Вече ги познавате като подходящо допълнение крем или сладолед,


а също чудесни и с чаша кафе:


Опитайте...

11 коментара:

  1. Дианка, чудесни са!
    И както винаги поднесени изящно и много апетитно!
    Да си призная много ми се усладиха, както си похапвах домашен сладолед с печени кайсии с мед и мента:)
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, чудесни бисквитки, толкова вкусни и шоколадови... Много ми харесва, а историите около браунис не знаех. Да ти е толкова шоколадово и магично, колкото е и самият сладкиш, както и бисквитките. :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еееееех! Дочаках ги:) Сега как ще дочакам да ги направя:)Разкошни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастични са бисквитките ти,Диди!Страхотна е тази рецепта и със сигурност са много спорни за похапване по всяко време.
    Както се вижда намерили са най-разнородни приложения и компания.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни бисквитки.
    Точно такива харесвам.
    Благодаря за хубавата рецепта и чудесното представяне.
    Диди, пожелавам ти хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  6. Фантастични бисквитки, Дианка.
    Взимам си едничка. Не! Две ще са - за десерт :)
    Хубави неща от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Това ще е поредното ти предложение, което ще опитам и съм абсолютно убедена, че отново ще ми хареса. Благодаря, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  8. Снимката на чашата с кафето ми е любима. Яна Скоро ще ги направя!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ди, прекрасна публикация с много полезна информация и примамлива рецепта. Грабвам бързо една бисквитка и се скривам в кулата.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. От сърце ви благодаря момичета,
    Дани,
    Гери,
    Траяна,
    Роси,
    Ели,
    Илианка,
    Мъхче,
    Яна,
    The witch
    радвам, че че този тип бисквитки с вкус и аромат на браунис ви харесва.
    Желая ви хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване