Ваканционно, набързо и след празнично минавам през блога, за да
предложа още една идея за сладоледенo разхлаждане в августовските жеги.
Предполагам, че не съм единствената, която заставяйки пред
витрината за сладолед изпада в момент на нерешителност и затруднение при избора
от предложените многобройни вкусови и ароматни комбинации. Защото днес, сладкари и готвачи, дистрибутори и машини за
сладолед, създават вече най-невероятни вкусове и съчетания - изобилие от класическите
мляко, сметана и шоколад, и богатото разнообразие от плодови. А вече чета за експерименти и разработки ново поколение молекулярна гастрономия:
"Parmigiano сладолед" и "сардина шербет" от прочутия испански
готвач Феран Адриа /Ferran Adrià/; "Bacon and egg ice cream" на английския кулинарен виртуоз Хестън
Блументал /Heston Blumenthal/, както и нюйоркският ресторант ChinatownIce Cream Factory - където
се предлагат вкусове като зелен чай, червен боб, джинджифил и личи, черен сусам, и други.
Всички те, потвърждават неоспоримия сладоледен постулат
от средата на деветнайсети век:
"Всяка съставка- или по-добре- всеки елемент, годни за
консумация,
може да се трансформира в Gelato»,
който се свързва с VincenzoAgnoletti, сладкар при Мария-Луиза
Австрийска, пръв въвел
наименованието „сладолед” използван от сладолед машина и изготвил първата
класификация на сладолед и сорбета.
Така че колко вида сладолед
съществуват в света? Не мисля, че е възможно да
се направи реална оценка, въпреки че Книгата за рекорди на Гинес е дала наградата на сладоледения салон Heladería Coromoto в университетския град Merida,Венецуела, за предлаганите 860 аромати.
Видно е, че за любителите на сладолед се явяват изкушаващо много нови хоризонти и
предизвикателства към техните вкусови
рецептори с най-неочаквани съставки и комбинации. И се надявам сред тях да не се загуби
нежното очарование на може би малко старомодната ванилия, която оформя сладоледа като един прекрасен продукт.
Избрах да предложа ванилов йогурт - към освежаващия вкус на
йогута избрах мекия аромат на ванилия - фин, нежен и елегантен. Ванилията е една от най-популярните и древни подправки в кулинарията и не само, като има способността да активира силата на вкуса и ароматите на комбиниращите съставки. А се приема за една от най-подходящите подправки за кисело мляко.
Знае
се, че ванилията /Vanilla/ е тъмна
шушулка на вид красива
орхидея род Vanilla Planifolia, разпространена най-вече на територията на Мексико. Aцтеките я наричали tlilxochitl - черно цвете и я използвали за ароматизиране на стимулираща шоколадова напитка. Цветовете на лианата се опрашват само от един вид пчели и колибри, обитаващи района, а във всички останали райони на света, където се отглежда растението, опрашването се извършва изкуствено. Отглежданите по настоящем основни сортове ванилия бурбонска, мексиканска,
таитянска и индонезийска ванилия се различават по дължина, цвят и аромат, като най-голям дял и високо качество има Bourbon Vanilla.
Класическата рецепта предписва шушулката на ванилията да се разреже с
остър нож по дължина и да се добавят в мляко семената и течността,
намираща се в нея. За засилване аромата може да се кипне в мляко цяла шушулка, след това да се подсуши и да се сложи в плътно затворен съд със захар. Така захарта се ароматизира и използва за приготвяне на сладкиши. Една и съща шушулка може да се използва многократно
за ароматизиране на захар. В тестото ванилията се добавя преди
топлинната обработка, а в други блюда след приготвяне, преди да
изстинат. Трябва да се внимава с дозата, по-голямото количество от подправката ще придаде горчив вкус на блюдата. Ванилията, която се предлага под формата на бял прах, представлява синтетически ванилин, който е евтин и удобен за употреба, но неговият аромат не може да се сравни с този на естествената подправка.
Ето го:
1 1/3 ч. чаша течна сметана
1 ч. чаша кисело мляко *
1/3 ч. чаша захар на пясък
1-2 пакетчета ванилова захар и/или ванилия аромат**
1 с.л. мед
** или шушулка ванилия / ½ за аромат и другата за ароматизиране на захар или декорация/
* гъсто, високомаслено или цедено
1 ч.чаша =240 мл.
Разбива
се охладената течна сметана със захарта до нейното стопяване и уплътняване
на сместа.
Внимателно се разбърква с киселото мляко, меда и ванилията. Ако ще се използва шушулка ванилия, първо се разполовява, изчегъртва се семенната част и накисва за една нощ в сметаната, след което се изважда, прецежда или не /по желание/ и технологията на приготвяне е същата.
Поставя се в предварително замразения, според указанията на производителя, контейнер на машина за сладолед. Разбъркването продължава около 20 минути, след което се прехвърля в съд, подходящ за съхранение във фризер.
Внимателно се разбърква с киселото мляко, меда и ванилията. Ако ще се използва шушулка ванилия, първо се разполовява, изчегъртва се семенната част и накисва за една нощ в сметаната, след което се изважда, прецежда или не /по желание/ и технологията на приготвяне е същата.
Поставя се в предварително замразения, според указанията на производителя, контейнер на машина за сладолед. Разбъркването продължава около 20 минути, след което се прехвърля в съд, подходящ за съхранение във фризер.
Замразява
се допълнително още около 4 часа. Най-добре за нощ.
Ванилията
се асоциира с чисто бяло, а плодовете му всъщност
са черни.
Хубаво, слънчево и усмихнато августовско лято :)
Опитайте...