Тук трябваше да има разказ за наскоро възстановената антична
римска крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин. Старателно планирах и
подготвих това пътуване, не само до новата туристическа
дестинация на оживялата легенда, но и една есенна разходка по пътя, в планината. Синоптичната прогноза за мрачно, дъждовно и хладно
в края на септември време ме разколеба.../,а при това и не се сбъдна напълно/. Мързеливо предпочетох да гледам евентуалния дъжд от прозореца на топла стая с книга и димяща
чаша в ръка. След като не се реших да осъществя екскурзията, остана възможността да
приготвя достоен заместител - нещо сладко, по възможност шоколадово. Идеята за
шоколадова торта без брашно е една от любимите ни версии за десерт, харесваме и
нежния вкус на шоколадовите мусове, както и кадифената гладкост на шоколадовите
кремове. Така се спрях на тройна комбинация – шоколадова основа без брашно,
последваш крем от тъмен шоколад и за финал – глазура от бял шоколадов мус.
Бърза и лесна за приготвяне, но изискваща изчакване за подреждане /охлаждане и стягане/. Видно е, че иде реч за три слоя шоколад – тесто, крем и
мус, обединени в едно цяло – фина
шоколадова торта с аромати на ванилия; кафе, което подсилва вкуса и аромата на
шоколада, и доминираш шоколадов вкус.
Тройно шоколадова мус торта /без брашно/
/по идея от Triple Chocolate Mousse Cake/
Продукти за малка ф 20 торта, 1 ч.чаша = 240 мл.;
за гарниране рендосан шоколад или друго
Triple Chocolate Mousse Cake - оригинална рецепта в стъпки, следва моята идея за изпълнение с някои промени
За шоколадовия блат;
60 гр. масло
150 гр. тъмен шоколад /50% какао/
1 ч.л. какао
1 ч.л. разтворимо еспресо /нес кафе/
1 с.л. кафеен ликьор или коняк
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци.
1 щ. сол
¼ -1/3 ч.чаша захар
1 ч.л. разтворимо еспресо /нес кафе/
1 с.л. кафеен ликьор или коняк
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци.
1 щ. сол
¼ -1/3 ч.чаша захар
1 щ. лимонена киселина
ванилия или друг
аромат
Фурната се загрява на 175С. и скарата за печене се премества
на по-долно ниво. Облепя се дъното на 20 см. форма за торта, както и стените /,
но с по-висока лента от височината/ с хартия за печене, а отвън се обвива с два
слоя алуминиево фолио, за да не пропуска вода. Подготвя се по-голяма тава и
кана с гореща вода, за печене на водна баня.
Стопява се маслото, с кафето, какаото и шоколада на водна
баня или вМВ. Леко се охлажда.
Жълтъците се разбиват с ликьора до избледняване и прибавят
към охладената шоколадова смес, ароматизира се. В чиста и суха купа се разбиват яйчените белтъци с
лимоновата киселина, солта и след тяхното увеличение на обема, на части се
добавя предвидена захар. Разбиването продължава бавно, до стягане на „сняг”, със
запазващи се меки "върхове" и на части започва прибавянето им
към общата смес. Внимателно, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се
хомогенизира тестото, след което излива в приготвената тортена форма. Тя се
поставя в по-голяма тава, покрива се с хартия за печене и налива се гореща вода
/водата трябва да покрие около половината от височината на тавичката с тортата/
и се пече на водна баня за около 30 мин и проба за суха клечка. Последните
10-на минути може да се махне покриващата хартия за печене. Фурната се открехва
и пече още 10-на, като може да постои вътре още малко и при изключена
температура, след което изважда. Целта е бавно, без резки температурни промени
охлаждане, и последващо окончателно на скара, без да се изважда от
формата.
За шоколадовия крем:
1 ½ с.л. какао на прах, добро качество
3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
1 ½ с.л. какао на прах, добро качество
3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
1 ч.л. кафеен
/шоколадов ликьор
150 гр. шоколад, едро нарязан *
1 ч.чаша охладена сметана
1-2 с.л. захар
150 гр. шоколад, едро нарязан *
1 ч.чаша охладена сметана
1-2 с.л. захар
1 щ. сол
*може да се комбинира 100 гр тъмен и 50 гр. млечен шоколад
*може да се комбинира 100 гр тъмен и 50 гр. млечен шоколад
На водна баня или в МВ се стопява начупеният шоколад.
Какаото се размива в течността от кафе/вода и ликьор. След леко охлаждане се
смесват. С миксер се разбива до пухкава стегнатост охладената сметана с 1-2
с.л. захар, осолява и ароматизира допълнително. На части, с шпатула и леки
смесващи от дъното движения се смесва сметаната с шоколадовата смес и
хомогенизира, като се внимава да не спадне полученият от разбиването обем.
Върху напълно изстиналият тортен блат се разстила полученият
крем, леко се заглажда и потръсва, за да се освободят евентуални мехурчета.
Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около час, може и повече.
За белия шоколадов мус:
½ ч.л. желатин на прах
2 ч.л. вода
140 гр. бял шоколад
½ ч.л. желатин на прах
2 ч.л. вода
140 гр. бял шоколад
1 ч. чаша охладена сметана
ванилия
В чаша се налива студената вода и поръсва с желатин, като се оставя да престои
20-ина минути. Белият шоколад се стопява на водна баня или в МВ, а 1/4
ч.чаша от сметаната се загрява и към нея се прибавя набъбналият желатин. Маха
се от топлинния източник и оставя леко да се охлади. Останалата част от сметната се разбива до пухкава стегнатост
и ароматизира. Отново, на части, с шпатула и леки смесващи от дъното движения
се смесва сметаната с шоколадово-желатинова смес и хомогенизира, като се
внимава да не спадне полученият от разбиването обем.
Върху вече стегналия се шоколадов крем се излива бялият мус и леко заглажда.
Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около два – три часа, най-добре
за нощ.
За гарниране - още шоколад, рендосан или друг.
И парченце:
И отблизо:
Опитайте...
Такова неустоимо предложение рано в понеделник направо ми усмихва семдицата:) Разкошна торта, Дианка!Хубава и сладка седмица!
ОтговорИзтриванеFantastica la tua torta al triplo cioccolato, una fetta la prendo con molto piacere. bellissime le foto. un abbraccio, buona giornata Daniela.
ОтговорИзтриванеФантастична е и така феерична с тези изкусни украси. Сърцевидните капчици са прелестен детайл.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка!
Леле, тази торта ми взе акъла, сигурно ще е великолепна!
ОтговорИзтриванеСтрахотно шоколадово изкушение, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного добре си го решила, щом така и така деня е дъждовен. И тук ни заваля. Дано познаят синоптиците и от следващата седмица пак се оправи времето и да осъществиш планираната екскурзия.
Поздрави и вкусен, сладък ден на теб :)
Каквото и да кажа,все ще е малко,Дианка!Много ефирна торта и страшно красива!Със сигурност бихме я опустошили на един дъх,предполагам колко е нежна на вкус,точно както най-много обичам!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Ще опитам, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеНай-вече основата, защото все още не съм се пробвала с такива, без брашно. Останалото ми е ясно, знам и колко ще е вкусно, но тя наистина ме кара да любопитствам. Изглежда страхотно - нежно, кадифено изкушение! Благодаря ти за виртуалното удоволствие! А на тебе пожелавам един прекрасен, слънчев "прозорец" в предстоящите дни, за да можеш да осъществиш плануваното приключение! :)
Прегръдки и много усмивки ти пращам!
Перфектно шоколадово изкушение! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеОлеее Дианче голяма вкусотия.Страхотна торта.Много ми допадна и блата и шоколадовият крем и белият мус.Много красиво си я декорирала ,а парченцето в разрез,така изкушава...Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеАко можех да си доближа още малко снимката отблизо....
ОтговорИзтриванеШоколадова фантазия си направила, Дианка!
Прекрасна е!
Прегръдка и много слънце в душата ти!
Съвършено съчетание на вкусове, а украсата е много елегантна и красива! :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Дианче! :)
Красота! Това тройно шоколадово изкушение е не само изключително красиво, но и неустоимо вкусно, Диана! Прекрасна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеДианка, може ли да се почерпя с това блаженство... Очите ми останаха в нея и предчувствам, че това ще е новогодишната ми торта тази година. Прекрасна, прекрасна, прекрасна торта и ти, Диди!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
тортата е прекрасна! И толкова подхожда на празника и на жената, която я е приготвила!
ОтговорИзтриванеВсичко най-хубаво за теб, Дианка :)
Уау, уау, колко много ми харесва тази торта. Ди, приказна е! Прегръдка от мен
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, мили момичета, за хубавите отзиви, които са особено ценни за мен от ценители и майстори като вас:
ОтговорИзтриванеТраяна,
Daniela,
Марта,
Петя,
Пепи,
Роси,
Ирма,
Иглика,
Таня,
Дани,
Светлана,
Ева,
Гери,
Зори,
Павлина
Тортата е наистина лесна за изпълнение, аз малко промених съотношенията в полза на шоколада и ни хареса. Ще ми е драго да допадне и на вас.
Благодаря ви от сърце,
сега и от мен пожелания за вдъхновен, успешен и усмихнат октомври, Диана
Истински шедьовър! Поздравления Диана! Отново нещо, което най-лесно може да се опише като "ужасно вкусно"! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, Дианка! Такава торта напълно подхожда на такъв човек като теб: фина, елегантна, със сигурност изключително вкусна.:-))) Просто залепнах за монитора и не можах да откъсна очи. Искаше ми се да се пресегна и да си бодна поне една виличка.:-))) Истинско съвършенство!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен и вдъхновяващ, усмихнат и топъл октомври ти желая от сърце!
Това е великолепна торта!
ОтговорИзтриванеИ украсата й много, много ми хареса.
Поздравления!
Пожелавам ти хубава седмица.
Изкусителна, красива, невероятна!
ОтговорИзтриванеДиана, сърдечните ми поздравления!
Днес тъкмо търсех такава торта, защото съм решила за уикенда да я направя (имаме повод). Виж как съвсем навреме излизаш с предложение, Дианка;) Благодаря ти! Великолепна е!
ОтговорИзтриванеРазкошотия :)
ОтговорИзтриванеВпечатляващо изпълнение! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че този вариант за шоколадова мус торта ви се е харесал.
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце за одобрението, милите думи и щедри похвали:
Люси,
Мони,
Ели,
Тилия,
Мъхче,
Nas,
TiKi,
Сърдечни поздрави, много успехи и усмивки за вас, Диана
Дианка, миличка, зло да те забрави! Честит рожден ден на патерица. Аз бях болна близо месец не бях на работа, а тук ми е списъка с рожденници, не че имам оправдание, де...Особено пък и както ти никога не ме пропускаш, с което ме радваш наистина ужасно. Надявам се обаче да не ми се сърдиш и да приемеш и на патерица поздравления за все така щастлив семеен живот, за много здраве и много пътешествия! А тортичката мернах още онзи ден, но пак не ми светна лампичката, въпреки чи знам, че си преди Ради и винаги почти ти крадвам рецептата за нейната торта. Е, влагам и любов от мама, разбира се. Сигурно така ще направя и сега, а теб целувам и заради 30 септември!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце за милите думи и хубави пожелания, Веси, за тях винаги времето е удачно:)
ОтговорИзтриванеСъжалявам да прочета, че си била болна, но се надявам нещата вече да са добре, бързо да се възстановяваш и пазиш повече.
Убедена съм, че ще направиш прекрасна торта за празника на Ради, а и на теб.
Сега и от мен, поздрави и целувки,
много усмихнати, успешни и вдъхновени есенни дни, Диана