понеделник, 30 септември 2013 г.

Тройно шоколадова мус торта /без брашно/



Тук трябваше да има разказ за наскоро възстановената антична римска крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин. Старателно планирах и подготвих това пътуване, не само до новата туристическа дестинация на оживялата легенда, но и една есенна разходка по пътя, в планината. Синоптичната прогноза за мрачно, дъждовно и хладно в края на септември време ме разколеба.../,а при това и не се сбъдна напълно/. Мързеливо предпочетох да гледам евентуалния дъжд от прозореца на топла стая с книга и димяща чаша в ръка. След като не се реших да осъществя екскурзията, остана възможността да приготвя достоен заместител - нещо сладко, по възможност шоколадово. Идеята за шоколадова торта без брашно е една от любимите ни версии за десерт, харесваме и нежния вкус на шоколадовите мусове, както и кадифената гладкост на шоколадовите кремове. Така се спрях на тройна комбинация – шоколадова основа без брашно, последваш крем от тъмен шоколад и за финал – глазура от бял шоколадов мус. Бърза и лесна за приготвяне, но изискваща изчакване за подреждане /охлаждане и стягане/. Видно е, че иде реч за три слоя шоколад – тесто, крем и мус, обединени в едно цяло – фина шоколадова торта с аромати на ванилия; кафе, което подсилва вкуса и аромата на шоколада, и доминираш шоколадов вкус.


Тройно шоколадова мус торта /без брашно/
/по идея от Triple Chocolate Mousse Cake/



Продукти за малка ф 20 торта, 1 ч.чаша = 240 мл.;  
за гарниране рендосан шоколад или друго

Triple Chocolate Mousse Cake - оригинална рецепта в стъпки, следва моята идея за изпълнение с  някои промени

За шоколадовия блат;
60 гр. масло
150 гр. тъмен шоколад /50% какао/
1 ч.л. какао
1 ч.л. разтворимо еспресо /нес кафе/
1 с.л. кафеен ликьор или коняк
 3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци.
 1 щ. сол
 ¼ -1/3  ч.чаша захар
1 щ. лимонена киселина
 ванилия или друг аромат

Фурната се загрява на 175С. и скарата за печене се премества на по-долно ниво. Облепя се дъното на 20 см. форма за торта, както и стените /, но с по-висока лента от височината/ с хартия за печене, а отвън се обвива с два слоя алуминиево фолио, за да не пропуска вода. Подготвя се по-голяма тава и кана с гореща вода, за печене на водна баня.

Стопява се маслото, с кафето, какаото и шоколада на водна баня или вМВ. Леко се охлажда.
Жълтъците се разбиват с ликьора до избледняване и прибавят към охладената шоколадова смес, ароматизира се. В чиста и суха купа  се разбиват яйчените белтъци с лимоновата киселина, солта и след тяхното увеличение на обема, на части се добавя предвидена захар. Разбиването продължава бавно, до стягане на „сняг”, със запазващи се меки "върхове" и на части започва прибавянето им към общата смес. Внимателно, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се хомогенизира тестото, след което излива в приготвената тортена форма. Тя се поставя в по-голяма тава, покрива се с хартия за печене и налива се гореща вода /водата трябва да покрие около половината от височината на тавичката с тортата/ и се пече на водна баня за около 30 мин и проба за суха клечка. Последните 10-на минути може да се махне покриващата хартия за печене. Фурната се открехва и пече още 10-на, като може да постои вътре още малко и при изключена температура, след което изважда. Целта е бавно, без резки температурни промени охлаждане, и последващо окончателно на скара, без да се изважда от формата. 

За шоколадовия крем:
     1 ½  с.л. какао на прах, добро качество
     3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
     1 ч.л. кафеен /шоколадов ликьор
     150 гр. шоколад, едро нарязан *
     1 ч.чаша охладена сметана
     1-2 с.л. захар
     1 щ. сол

*може  да се комбинира 100 гр тъмен и 50 гр. млечен шоколад
На водна баня или в МВ се стопява начупеният шоколад. Какаото се размива в течността от кафе/вода и ликьор. След леко охлаждане се смесват. С миксер се разбива до пухкава стегнатост охладената сметана с 1-2 с.л. захар, осолява и ароматизира допълнително. На части, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се смесва сметаната с шоколадовата смес и хомогенизира, като се внимава да не спадне полученият от разбиването обем. 
Върху напълно изстиналият тортен блат се разстила полученият крем, леко се заглажда и потръсва, за да се освободят евентуални мехурчета. Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около час, може и повече.

За белия шоколадов мус:
     ½ ч.л. желатин на прах
     2 ч.л. вода
     140 гр. бял шоколад
     1 ч. чаша охладена сметана
      ванилия

В чаша се налива студената вода и поръсва с желатин, като се оставя да престои 20-ина минути. Белият шоколад се стопява на водна баня или в МВ, а 1/4 ч.чаша от сметаната се загрява и към нея се прибавя набъбналият желатин. Маха се от топлинния източник и оставя леко да се охлади. Останалата част от сметната се разбива до пухкава стегнатост и ароматизира. Отново, на части, с шпатула и леки смесващи от дъното движения се смесва сметаната с шоколадово-желатинова смес и хомогенизира, като се внимава да не спадне полученият от разбиването обем. 
Върху вече стегналия се шоколадов  крем се излива бялият мус и леко заглажда.


Формата се поставя в хладилник, да стегне, минимум около два – три часа, най-добре за нощ.


За гарниране - още шоколад, рендосан или друг. 


И парченце:


И отблизо:


Опитайте...

26 коментара:

  1. Такова неустоимо предложение рано в понеделник направо ми усмихва семдицата:) Разкошна торта, Дианка!Хубава и сладка седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Fantastica la tua torta al triplo cioccolato, una fetta la prendo con molto piacere. bellissime le foto. un abbraccio, buona giornata Daniela.

    ОтговорИзтриване
  3. Фантастична е и така феерична с тези изкусни украси. Сърцевидните капчици са прелестен детайл.

    Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, тази торта ми взе акъла, сигурно ще е великолепна!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно шоколадово изкушение, Дианка!
    Много добре си го решила, щом така и така деня е дъждовен. И тук ни заваля. Дано познаят синоптиците и от следващата седмица пак се оправи времето и да осъществиш планираната екскурзия.
    Поздрави и вкусен, сладък ден на теб :)

    ОтговорИзтриване
  6. Каквото и да кажа,все ще е малко,Дианка!Много ефирна торта и страшно красива!Със сигурност бихме я опустошили на един дъх,предполагам колко е нежна на вкус,точно както най-много обичам!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ще опитам, Дианка! :)
    Най-вече основата, защото все още не съм се пробвала с такива, без брашно. Останалото ми е ясно, знам и колко ще е вкусно, но тя наистина ме кара да любопитствам. Изглежда страхотно - нежно, кадифено изкушение! Благодаря ти за виртуалното удоволствие! А на тебе пожелавам един прекрасен, слънчев "прозорец" в предстоящите дни, за да можеш да осъществиш плануваното приключение! :)
    Прегръдки и много усмивки ти пращам!

    ОтговорИзтриване
  8. Перфектно шоколадово изкушение! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Олеее Дианче голяма вкусотия.Страхотна торта.Много ми допадна и блата и шоколадовият крем и белият мус.Много красиво си я декорирала ,а парченцето в разрез,така изкушава...Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Ако можех да си доближа още малко снимката отблизо....
    Шоколадова фантазия си направила, Дианка!
    Прекрасна е!
    Прегръдка и много слънце в душата ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Съвършено съчетание на вкусове, а украсата е много елегантна и красива! :)

    Хубава седмица, Дианче! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Красота! Това тройно шоколадово изкушение е не само изключително красиво, но и неустоимо вкусно, Диана! Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, може ли да се почерпя с това блаженство... Очите ми останаха в нея и предчувствам, че това ще е новогодишната ми торта тази година. Прекрасна, прекрасна, прекрасна торта и ти, Диди!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  14. тортата е прекрасна! И толкова подхожда на празника и на жената, която я е приготвила!
    Всичко най-хубаво за теб, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  15. Уау, уау, колко много ми харесва тази торта. Ди, приказна е! Прегръдка от мен

    ОтговорИзтриване
  16. Много ви благодаря, мили момичета, за хубавите отзиви, които са особено ценни за мен от ценители и майстори като вас:
    Траяна,
    Daniela,
    Марта,
    Петя,
    Пепи,
    Роси,
    Ирма,
    Иглика,
    Таня,
    Дани,
    Светлана,
    Ева,
    Гери,
    Зори,
    Павлина
    Тортата е наистина лесна за изпълнение, аз малко промених съотношенията в полза на шоколада и ни хареса. Ще ми е драго да допадне и на вас.
    Благодаря ви от сърце,
    сега и от мен пожелания за вдъхновен, успешен и усмихнат октомври, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Истински шедьовър! Поздравления Диана! Отново нещо, което най-лесно може да се опише като "ужасно вкусно"! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасна торта, Дианка! Такава торта напълно подхожда на такъв човек като теб: фина, елегантна, със сигурност изключително вкусна.:-))) Просто залепнах за монитора и не можах да откъсна очи. Искаше ми се да се пресегна и да си бодна поне една виличка.:-))) Истинско съвършенство!
    Сърдечни поздрави от мен и вдъхновяващ, усмихнат и топъл октомври ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  19. Това е великолепна торта!
    И украсата й много, много ми хареса.
    Поздравления!
    Пожелавам ти хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
  20. Изкусителна, красива, невероятна!
    Диана, сърдечните ми поздравления!

    ОтговорИзтриване
  21. Днес тъкмо търсех такава торта, защото съм решила за уикенда да я направя (имаме повод). Виж как съвсем навреме излизаш с предложение, Дианка;) Благодаря ти! Великолепна е!

    ОтговорИзтриване
  22. Впечатляващо изпълнение! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Много се радвам, че този вариант за шоколадова мус торта ви се е харесал.
    Благодаря от сърце за одобрението, милите думи и щедри похвали:
    Люси,
    Мони,
    Ели,
    Тилия,
    Мъхче,
    Nas,
    TiKi,
    Сърдечни поздрави, много успехи и усмивки за вас, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Дианка, миличка, зло да те забрави! Честит рожден ден на патерица. Аз бях болна близо месец не бях на работа, а тук ми е списъка с рожденници, не че имам оправдание, де...Особено пък и както ти никога не ме пропускаш, с което ме радваш наистина ужасно. Надявам се обаче да не ми се сърдиш и да приемеш и на патерица поздравления за все така щастлив семеен живот, за много здраве и много пътешествия! А тортичката мернах още онзи ден, но пак не ми светна лампичката, въпреки чи знам, че си преди Ради и винаги почти ти крадвам рецептата за нейната торта. Е, влагам и любов от мама, разбира се. Сигурно така ще направя и сега, а теб целувам и заради 30 септември!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти от сърце за милите думи и хубави пожелания, Веси, за тях винаги времето е удачно:)
    Съжалявам да прочета, че си била болна, но се надявам нещата вече да са добре, бързо да се възстановяваш и пазиш повече.
    Убедена съм, че ще направиш прекрасна торта за празника на Ради, а и на теб.
    Сега и от мен, поздрави и целувки,
    много усмихнати, успешни и вдъхновени есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване