събота, 28 декември 2013 г.

Десерт " tiramisù "

След изобилието на коледни сладки с характерните медени вкусове и аромати, пъстри цветове и оформление, малко разнообразие. Имах идея за предложа едни коледни шоколадови бонбони, но серията им с вкусове се разшири към по-екзотични и солени нотки, така че ги оставих за по-късно. А вече с поглед към предстоящите новогодишни празници, избрах един лесен фин сладкиш с нежен крем. Винаги популярен, винаги празничен и винаги изкушаващ... Той няма необходимост от специално представяне - tiramisù. Счита се, че за качествено тирамису са от особена важност няколко продукта - маскарпоне, савоярди, силно еспресо и ароматен ликьор или сладко вино. Уникална е именно тази комбинация от слоеве на крем маскарпоне, бишкоти Savoyardy, напоени с кафе и алкохол, слой какао или шоколад. Няма да се впускам в размисли за история, митове и легенди, нито да се опитвам да разглеждам неговите варианти, модификации и рецепти, претендиращи за  оригиналност и автентичност. Харесваме вкуса и аромата, правя такива кексчета, но сега подбрах вариант, или по-скоро мой нюанс, към множеството предложения на тази тема, а идеите за оформление в Интернет са наистина безбройни.


Десерт  " tiramisù"


Продукти:
250 гр. маскарпоне
½  ч.чаша течна сладкарска сметана
¼ - ½  ч.чаша  захар, според сладостта на сметаната
2 жълтъка
2 - 4 с.л. течност /ликьор амарето, сладко вино или тъмен ром, може и вода/
1 пакет бишкоти "савоярди"
1 ч.чаша еспресо, силно италианско
30 мл. ликьор амарето или тъмен ром
захар по желание

3 с.л. какао за поръсване
50 грама черен шоколад за поръсване

1 ч.чаша =240 мл.
Технологията е много лесна и повече от популярна:
Подготвя се първо крем „сабайон”, като жълтъците и захарта се разбиват в термоустойчива купа с миксер до побеляване и увеличаване на обема. Следва етап за термично обработване на жълтъците, без да им се позволи да заврят. Прибавя се алкохол за аромат и поставя над съд в леко кипqща вода /водна баня/.  С  непрекъснато разбъркване кремът се сгъстява до оставяне на лека следа  – около 15-20 минути. Премахва се от котлона и оставя за охлаждане.

Разбиват се поотделно течната сметана до плътност и маскарпонето, което е със стайна температура, до кремообразна смес. Смесват се първо кремовете „сабайон” и маскарпоне, след това и сметаната.
Подреждането на десерта е по желание, но се спазва последователността:
Потапят се за кратко бишкотите в овкусената с алкохол кафеена смес, следва крем, настърган шоколад или поръсено какао… Броят на редовете, дебелината на слоя крем и формата са по желание. Завършва се с крем и оставя в хладилник за няколко часа, най-добре за нощ.
 

Преди сервиране се поръсва през цедка с високомаслено какао.
 

Класическо редено, 


в чаша,


 или "пънче", въпрос на желание.

  
Опитайте...

22 коментара:

  1. Много изискано,нежно...това в чашата ме завладя.Винаги ти се получават стилни и красиви вкусотиите които приготвяш.
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  2. страхотен десерт, Дианка!
    и чудесно представен от теб в различните варианти.
    Прегръдка и весело посрещане на Нова година!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ви благодаря, момичета,
    Живе,
    Пепи,
    самият десерт е страхотен -
    винаги актуален и елегантен, независимо от оформлението му.
    Сърдечни поздрави,
    светли, усмихнати и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепно е, Дианка!
    Избирам това от последната снимка :)
    Весела и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество, Диани!
    Здраве и благоденствие в дома и семейството ти!
    А тирамису-то е любим десерт и у дома, мъжа ми го обожава, та и ние покрай него.....
    Весели новогодишни празници!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Wow, magnificent presentations of a beloved Italian dessert! Love the demitasse cup with the gilded handles, so elegant!

    Happy holidays and the best wishes for the coming New Year,
    Merisi

    ОтговорИзтриване
  7. Ти си една невероятна магосница,Дианка!Съвършен десерт,поднесен в безброй съвършени форми!Преглъщам ли преглъщам,пак и отново!
    Честито Рождество Христово!
    Да бъде благословен домът ви!
    Да има здраве,благополучие
    ,разбирателство,обич и доброта!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  8. Перфектна класика!
    Прегръдка, Дианка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, може ли такива вкусотии да претворяваш в толкова красиви неща... Прекрасно тирамису!
    Желая ти хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Диана много ми харесва начините по които си сервирала този фин италиански десерт .Не знам кой човек не обича тирамисуто и то в този неустоим вид !!!
    Пожелавам ти едно щастливо и забавно посрещане на новата година с отрупана с вкусотии маса .
    Прегръдки Иви !

    ОтговорИзтриване
  11. Малкото сладурче с бишкотите ме грабна.Страхотно изглежда!Весела Нова година, мила Диди!

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошно и оригинално поднесен! Страхотен и много любим!

    ОтговорИзтриване
  13. Обожавам го - всякак във всички интерпретации и вариации. Твоите предложения са прелестни, неустоими и много изкусителни! Весели празници, Дианка и Честита Коледа, ще ме извиниш ако се повтарям, но ти пожелавам от сърце здраве и щастие, на теб и близките ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Тирамусуто си е класика, а ти още по-вдъхновяващо и празнично си ни го поднесла!
    Хубави празници , Дианка!

    ОтговорИзтриване
  15. Много стилно, много изискано! Такова е при теб днес, Диани! Страхотна си!
    Топла вечер и усмихната неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  16. Oh my God, everything is so beautiful a delicious here...
    Happy New Year, dear friend.
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  17. Дианче, този път реших да заложа на твоята рецепта за тирамису. Прибрах го да отлежава за довечера и нямам търпение да го опитат гостите. Кремчето стана страхотно, за първи път използвам марсала!

    Весело посрещане на новата година, много здраве, любов, късмет и всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
  18. НОВА ГОДИНА

    В ЧАШИТЕ ДА СИПЕМ РУЙНО ВИНО!
    В ДУШИТЕ НИ ДНЕС МУЗИКА ЗВУЧИ!
    ДА ВДИГНЕМ ТОСТ ЗА НОВАТА ГОДИНА,
    С ИСКРЯЩИ ОТ ВЕСЕЛИЕ ОЧИ!

    ТРАПЕЗИТЕ ДА СКЪРЦАТ, НАТЕЖАЛИ,
    ОТРУПАНИ СЪС ПРАЗНИЧНИ БЛЮДА.
    НАВЪН ДА ВИЯТ БЕЛОСНЕЖНИ ХАЛИ -
    В ОЧИТЕ НИ ДА ИМА ТОПЛИНА!

    ПОНЕ НА ТОЗИ ПРАЗНИК ДА СМЕ ВЕДРИ:
    НАДЕЖДА ИМА В УТРЕШНИЯ ДЕН!
    ЗА ВСЕКИ ПО ЗРЪНЦЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ.
    ОТ БОГА ТЯ Е ДАР БЛАГОСЛОВЕН!

    А СТАРАТА С УСМИВКА ДА ИЗПРАТИМ.
    ДОБРО ЛИ, ЗЛО ЛИ - ВЕЧЕ Е ЗАД НАС.
    ОЩЕ С ГОДИНА-ОПИТ СМЕ БОГАТИ.
    ГОДИНА НОВА ЧАКА СВОЯ ЧАС!

    ЗА НЕЯ С ПЪЛНИ ЧАШИ ДА СЕ ЧУКНЕМ,
    С НАДЕЖДА, ЧЕ ЩЕ Е ЩАСТЛИВА ТЯ.
    НАЗДРАВЕ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ СПОЛУКА!
    УСПЕШНИ ДНИ И ИСТИНСКИ ДЕЛА!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви от сърце, момичета,
    много ще се радвам да ви се хареса и тази идея...
    Честита, мирна и щастлива да е настъпващата 2014 Година -
    по добра, по-щедра и по-благодатна!

    ОтговорИзтриване
  20. По-красиво поднесено тирамису не съм виждала! Комплименти, Дианче!
    Пожелавам ти една щастлива и много късметлийска Нова Година!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви:
    Ивана,
    Ljilji,
    много сте мили, и нека да е честита 2014 - мирна, здрава и успешна, благодатна и щастлива,
    по - добра, по-щедра и вдъхновена, Диана

    ОтговорИзтриване