Пролетта традиционно /, а не както днешните дни/ се свързва със слънце, цветя в изобилие и разбира се, пеперуди ... нежни, ефирни, великолепни чувствени създания. Още от незапомнени времена пеперудите са източник на
вдъхновение за декорация в интериора, за украса на мебели, а тази година през пролетния сезон прелестните пеперуди са и моден хит. В европейските модни тенденции за декорация пеперудите
навлизат чрез китайските модели, където лекокрилите създания са на
особена почит и извор на необозримо възхищение.
Пеперудата е символ на любовта, щастието и благополучието. Вярва се, че ако се подържи пеперуда в ръка, а после пуснете да полети на свобода – към
небето, ще се изпълни съкровено желание В старогръцките митове често
пеперудите са символ на любовта, а в старогръцки език думата “психе” се
употребява и за пеперуда, и за душа. А в Япония се смята, че ако видиш в дома си
пеперуда, това ще ти донесе щастие, защото тя символизира всичко най-хубаво в
живота и по тази причина в Страната на изгряващото слънце тържествените шествия
и празниците се откриват с ритуален Танц на пеперудите, изразяващ радостта от
живота. При християните понякога пеперудата се появява на ръката на Младенеца
Христос и символизира възкръсването на душата
Пеперуденото вдъхновение достига и в кулинарията. Идеята на тези захарни сладки не е само като декорация, а оформление като пеперуда. Популярните двуцветни спираловидни сладки, леко променени и ... с нова визия. Предложението идва от Amazing Butterfly Roll-Up Cookies, но промених състава на тестото с класическо захарно. Имах желанието да ги направя вместо с какао, с оцветено от сладкарска боя в синьо тесто, но явно качеството на използваните от мен, бои не бе добро за красив нюанс и впоследствие замених с какао.
Пеперудени захарни бисквити
/оформление по идея от Amazing Butterfly Roll-Up Cookies/
Продукти* за около две дузини сладки, според големината
1 ½ до 1 ¾ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша царевично нишесте
125 гр. масло
1 яйце
1 ч.чаша захар
½ ч.л. бакпулвер
1 щ. сода
1 щ. сол
1 ч.л. портокалов ликьор
ванилова захар
1 с.л. какао
още малко брашно за разточване
* в оригиналната рецепта използваното тесто е подобно, но по-различно.
В блендер или в купа се поставят всички продукти и разбиват
до хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи - маслото със захарта,
после – яйцето, брашното, нишесте с бакпулвер и сода, и ликьора
Тесто се разделя на две части и едната се доомесва с какаото,
а другата с ваниловата захар. Завиват в стреч фолио и отлежават в хладилник за
около час, може и повече.
Нагледна снимка /оригинал/ в етапи:
След изваждане се разточват поотделно две кори в
правоъгълна форма с дебелина около 3 мм. Наслагват се двете кори – ваниловата отдолу,
а какаовата отгоре. Завиват се на руло,
като се свободен оставя малък борд.
Отново се охлаждат за около 20-на минути, ако тестото се е отпуснало
и омекнало много. Полученото руло се разрязва на две части, които се прилепят една към
друга откъм свободния край. Следва напречно разрязване с дебелина около 7-9 мм.
Всяка слепена двойка се притиска от периферията към центъра,
за да се оформи като пеперуда. Получените сладки отново се охлаждат за около
20-на минути или 10-във фризер.
Пекат се в тава, с хартия за печене,в нагрята на 175С фурна
за около 10-12 мин, до леко златисто.
Опитайте...
Изваждат се леко охлаждат в тавата, след
което се поставят на решетка за пълното им изстиване.
От изрезките могат да се оформят и друг вид бисквитки.
Аранжировката освен великденска е и много пеперудена...
Много нежни :)
ОтговорИзтриванехубави празници от мен, Дианка :)
Красота! Носи един друг полъх, топъл и дори летен! Благодаря ти за поднесеното цветно предложение. Светли празници пожелавам на цялото ти семейство :)
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванепрелестни пеперуди поднасяш в навечерието на Великден!
Пожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благодат!
Диани, много красиви пеперудени бисквити си направила! Останалите варианти също изглеждат чудесно!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам пеперуди!
Желая ти много усмихнат и уютен празник!
Много пъстро и много апетитни бисквитки, Дианка!
ОтговорИзтриванеДано и навън стане толкова пролетно, колкото е при теб :)
Поздрави и светли празници!
Разкошни са,Дианка! Аз правя такива, но козуначени:)
ОтговорИзтриванеМного са красиви!!!
ОтговорИзтриванеДиди, знаеш колко много обичам пеперудите... И тези така да ми легнаха на сърце, страхотни са! Няма как да не отбележа - оригиналът не може да ти стъпи и на малкия пръст. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за слънчеви и усмихнати дни! :)
Прекрасни са, Дианка!
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за светли, цветни, усмихнати и ароматни Великденски празници!
Много красиви сладки , сигурна съм , че са и толкова вкусни . Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеЕх, какви сладурчета са се получили, Дианка! Много са красиви, нежни и атрактивни! Поздравления!
ОтговорИзтриванеВесели и щастливи великденски празници пожелавам на теб и близките ти! Бъдете здрави благословени! Прегръдка!
Толкова нежно и красиво са представeни, тези пеперудени бисквити :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ди, пак ще си тръгна оттук с едни такива светнали ококорени очи! Толкова красиви пеперуди! Как ги намираш тези винаги толкова оригинални рецепти! А после и така съвършено ги реализираш :) Страхотна си!
ОтговорИзтриванеВесели и вкусни великденски празници ти желая! От мен прегръдка и усмивка :)
Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че тази идея за пеперудени захарни сладки ви допада.
Зори,
Поли,
Игличе,
Бети,
Пепи,
Тряна,
Радост,
Гери,
Дани,
Иви,
Ирма,
Таня,
Тики,
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана