вторник, 9 септември 2014 г.

Обърнат /или не/ лимонов сладкиш с боровинки



В тези повече дъждовни, отколкото топли и слънчеви дни на късно септемврийско лято, ваканцията почти свършва, но като че не съм напълно готова за активна блогърска дейност… Безспорно надделяват други мотивиращи дейности и събития, но ми допада и този вид на осъзната целева почивка - намаляване на привързаността към компютъра, Интернет, времето за престой в мрежата. Може би и да коригирам някаква съществуваща вече форма на пристрастяване към сайтове, блогове, чат… Не съм сигурна дали има диагноза “пристрастен към интернет” и колко всъщност е „много”, що се отнася до технологии и комуникация? Този е въпрос - отговор е на база лична преценка, желание и организация. Вярно е обаче, че вече, пак в Интернет, се предлагат проверочни тестове на тази тема: Тест за Интернет пристрастреност...
Искам специално да благодаря на всички приятели и читатели, които наминават оттук за поздравленията, мненията и коментарите, и да споделя намерението си, постепенно да навляза и разгледам новите кулинарни изкушения. Убедена съм, че те ще бъдат и мое вдъхновение.
Имам много непубликувани идеи и рецепти, които очакват своето представяне, но още не им е дошло времето. А за да не е съвсем без нищо, ето един бърз и лесен сладкиш с боровинки. Идеята е по Lemon Blueberry Upside Down Cake, с богато съчетание на аромати, текстури и вкусове – лек намек и преход между късно лято и ранна есен.


Обърнат  /или не/ лимонов сладкиш с боровинки


Продукти за 4 -6 порции:
Плодова маслена основа:
30 гр.масло
½ ч.чаша кафява захар
½ ч.л. канела
1 ч.л. бадемов ликьор
1 ч. чаша пресни боровинки, около 200 гр./ може и замразени/
1 ч./с. л. лъжичка лимонова кора, настъргана /лайм

Бисквитен слой:
1 ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
60 гр. безсолно масло
½ ч. чаша захар
2 яйца
ванилова / лимонова есенция
¼ ч. чаша кокосово мляко, неподсладено
50 гр. бял шоколад, едро нарязан

1 ч.чаша =240 мл.

Фурната се загрява на 175С, а формички или обща тава, в които ще се пече сладкишът се намазват с масло. В подходящ съд се стопява маслото на слаб огън, добавя се захарта и с разбъркване се изчаква сместа да се кипне и изглади /за около 3-4 минути/. Добавя се канела и бадемов ликьор, отстранява се от огъня и разпределя в порционните съдове или обща тава. Отгоре се подрежда равномерен слой   боровинки, а върху него се рендосва кора от лайм или лимон - чаена или супена лъжица, по желание.  
Разбива се бисквитената смес:  
Пресява се брашното с бакпулвера и солта. В голяма купа, с помощта на миксер или с ръка, със средна скорост се разбива маслото до крем (за около 30 секунди). Добавя се захарта и продължава да се разбива за около 2-3 минути, докато сместа постигне лека и ефирна текстура. Започва добавянето на яйцата, едно по едно, а след тяхното поемане  с по- ниска скорост, се добавят на части брашнена смес и кокосово мляко, докато се хомогенизират. Накрая се разбърква с шоколада и ванилията.
Полученото тесто се разстила равномерно върху плодовата маслена основа с боровинки, за да покрие напълно боровинките.
Пече се, докато дървена клечка поставена в центъра излезе чиста, за около 45-50 минути., според дебелината на тестения слой. Изважда се от фурната и охлажда. 

Може се сервира почти веднага, като с нож се отдели от ръба на съда и да се обърне, 
но е по-добре да се изчака около 30 минути.   


При желание, може да се остави в съда и сервира, без да се обръща.


Обърнат...
Отвътре...


Хубави, вдъхновени и усмихнати септемврийски дни!
  
Опитайте... 


18 коментара:

  1. Дианка, всяко нещо си има и време, и причина, нали знаеш. ;)
    А десертът е чудесен, страшно ароматен, а и сочен ми изглежда. И дано да заухае скоро на късно лято...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Фен съм на боровинките, Диана и въпреки,че ги употребявам само в пресен или сушен вариант, когато се наложи правя и десерти с тях, а твоята идея е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладкиш, Дианка :)Много подходящ за хладното лято!
    Хубави и слънчеви септемрийски дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, нареченото деликатно от тебе по-горе пристрастяване, на обикновен език си е чиста лудост, ако ме питаш мене, ама...това е положението. Изкуших се аз, та си не се лиших от нета и на почивката, но си бях обещала - само ще чета, без да пиша. А по-полезно би ми било да "изключа" тотално.
    Да ти кажа, ти си знаеш - но липсваше тук отдавна и аз чаках с нетърпение да се завърнеш.
    И макар да съм сигурна, че с Александър ти е още по-приятно и интересно, ще се радвам да си повече време и тук.
    Днешното ти предложение е много свежо - чакам и следващите с инетерес.

    ОтговорИзтриване
  5. Както винаги отличен десерт и презентация,Дианка!Взимам си от малката чашка,много ми харесва в този вариант!С пожелание за щастливи септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова вкусно изглежда, че няма да дочакам да изстине:)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно завръщане, Дианка!
    Очаквам с нетърпение и останалите ти предложения :)
    Сърдечни поздрави с усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианче, ти и твоите вкусотийки нямате спиране, само ни изкушаваш :) Прекрасно предложение, както винаги! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам много и лимонов /може би защото не съм много по сладкишите по принцип/ и боровинков вкус, така че със сигурност това ще ми допадне много. Поредното апетитно и изкусително предложение, Диани!
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда невероятно вкусно. Много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда просто божествено! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусно, ароматно и красиво е и това ти предложение, Диана! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Вълшебни, изкушаващи кадри! Невероятна си, Дианка, публикациите ти са истинска наслада! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошни снимки и сладкиш! Пак ме изпращаш у дома усмихната :) Красота просто! Някой ден ще я пробвам.
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви момичета,
    и много се радвам, че тази идея ви допада:
    Врати,
    Гери,
    Елена,
    Пепи,
    Веси,
    Роси,
    Траяна,
    Дани,
    Люси,
    Мария,
    Йоли,
    Радост,
    Ева,
    Кате,
    Тики,
    Рецептата за този сладкиш ме очарова с възможността си за различни варианти. Бърз и лесен, подходящ също и с други плодове, но вкусът трябва да се опита:)
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати септемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. "Вие сте среден Интернет потребител.Понякога може да сърфирате малко повече от необходимото, но като цяло умеете да се контролирате."

    Много хубав и уханен сладкиш, Диани! С удоволствие си бодвам виртуално :)

    ОтговорИзтриване