понеделник, 20 октомври 2014 г.

Бутер тарт с картофи, праз и козе сирене



Пътувайки есенно, като естествена част от сезонния крайградски пътен пейзаж се открояват множеството чувалчета с картофи, разположени на импровизирани сергийки и малки пазарчета. Подканящо изобилие на едри, големи, по-малки, червени или жълти картофи, въпрос на избор и желание... А в тази връзка и с нарицателния израз "чувал с картофи", тези дни се появи и асоциацията за една хубава популярна приказка за картофената любов, която намерих и в по-различен вариант:  Притча за торбата с картофи.
Веднъж ученик попитал Учителя:
- Учителю, ти си толкова мъдър. Ти винаги си в добро настроение, никога не се ядосваш. Помогни ми и аз да стана такъв.
Учителят се съгласил и помолил ученика да донесе картофи и прозрачна, найлонова торба.
- Когато се ядосаш на някого, вземи този картоф и напиши от едната му страна твоето име, а от другата – името на човека, който те е обидил. После го сложи в торбата. – поръчал Учителя.
- И това ли е всичко? – недоумяващо попитал ученика.
- Не. Трябва винаги да носиш торбата със себе си. И всеки път, когато някой те обиди, да слагаш картоф в нея.
Ученикът приел да следва съвета му и си тръгнал. Минало известно време, торбата на ученика се понапълнила и станала тежка. Вече не му било удобно да я носи навсякъде. Освен това, първите картофи, който бил сложил в нея, започнали да гният. Тогава ученикът отново отишъл при Учителя и казал:
- Повече не мога да разнасям този товар навсякъде със себе си. Торбата стана много тежка, а и започна да вони. Посъветвай ме нещо друго! – помолил той.
Учителят обаче отвърнал:
- С торбата става това, което и с твоята душа. Всеки път, когато се обидиш на някого, в душата ти се появява един тежък камък. Ти не го усещаш веднага. Но с времето, камъните стават все повече и все по-тежки. Постъпките се превръщат в навици, а навиците в характер, който ражда порок. Животът ти ще стане много по-лек, ако просто изхвърлиш торбата с гнили картофи час по-скоро.
 ...

И без ненужен коментар следва картофеният тарт - бутер тесто за основа, картофи, праз и козе сирене за плънка, и не разцъфнали пъпки каперси за акцент. В оригиналната рецепта Buttery Mashed Potatoes and Leeks in Puff Pastry Pie се използва сицилианско сирене с чили вкус, но рецептата позволява добавянето и на друг тип.


Бутер тарт с картофи, праз и козе сирене


Продукти:
1 килограм картофи
1-2 стръка праз
50 гр. масло
30 гр. меко крем сирене или топено
1-2 с.л. мариновани  каперси
1 с.л. зеленчукова подправка
1 с.л. мазнина /масло, зехтин или олио
сол и индийско орехче на вкус
1 ч. л. прясно смлян черен пипер
1-2 стръка розмарин
100 гр. козе сирене
1 лист (около 300гр) бутер тесто, /използвах тънко, охладено/ 
¼ ч.чаша настъргано твърдо сирене или твърд кашкавал
1 яйце

Картофите се обелват, нарязват на едро и поставят във вряща вода, овкусена със зеленчуковата подправка, мазнината и стрък розмарин. След завирането им се оставят за около 5 мин. да врят и към тях се прибавя ситно нарязан праз. Готвенето продължава около 15-20 мин., до омекване и кулинарна готовност. Отцеждат се от бульона, който се запазва за супа и  разбъркват с масло, сирене, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Сместа се остава да изстине. Добавят се каперсите, още малко прясно смлян черен пипер, наситнен розмарин и яйцето /като малка част от него се оставя за намазване/  и хомогенизира.
От същата смес, след завиране и пасиране може да се приготви и картофена крем супа с праз и сирене.


Фурната се загрява на 175-180С.
Бутер тестото /домашно приготвено или закупено готово/ се разточва върху хартия за печене и поставя в тава. Може да се изреже и тънък втори пръстен, който да се постави върху основата, за да се осигури по-голяма височина /като предварително се намаже с белтък мястото на допир между двете/. Тестеният лист се покрива с картофеното пюре, добавят кубчета козе сирене, каперсите и поръсва с рендосаното твърдо сирене.
Поставя се в предварително загрята фурна и пече  в продължение на 20 -25 минути, до златисто.


Изважда се от фурната и след леко охлаждане се прехвърля върху решетка, за да изстине напълно. 
 

Разрязва се хладък или студен, по желание.


Опитайте...

20 коментара:

  1. "Чудни са Дианка,и тартът и крем - супата.Веднага ще ги приготвя следващата седмица,когато се прибера на село.Снимките и представянето са чудни, чудни....
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, много апетитно изглежда този тарт! Сигурна съм за вкуса, че е убийствен, щом си съчетала праз, сирене и бутертесто :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианче, направо ще захапя монитора! Пак си сготвила такава вкусотия! Аз много рядко готвя с ориз или картофи, но следващото ми готвене на картофи ще бъде под формата на този тарт. Прекрасна идея, рецепта и изпълнение! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса този картофен тарт!Представих си вкуса му с картофите и сирената, аромата на масло от бутер тестото,мммм, прекрасно предложение!
    Поздрави, Диана!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми допадна рецептата за тарта,бързо,интересно и лесно за приготвяне.Де да беше толкова лесно всеки да си изхвърли тежката торбата,колко по щастливи ще се чувстваме.Спорна и усмихната нова седмица ти желая,Дианче!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, че апетитно!
    А притчата ми идва тъкмо на време, малко да се замисля! :)
    Приятен и слънчев есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. А това е друга любима наша комбинация - картофи, праз и сирене.
    Благодаря ти за чудесната рецепта.
    Обезателно ще се възползвам от нея.

    ОтговорИзтриване
  8. Така ми дойде апетита с тази вкусотия, приказно вкусно ми изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастична идея, Дианка!
    И така с поставен още един кръг тесто
    става като волован :)
    Сърдечни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Тази комбинация неволно се превърна в моя любима тази есен. Ще опитам и твоят тарт, Дианка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Изключително примамливо изглежда, Диди. Толкова нежна текстура има вътре този тарт. Браво, страшна си просто!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка ... каква е тази изкусителна прелет?
    Малееее ... толкова нежно и апетитно ... ще го направя та ако ще да се чуе и на края на света :)

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда много апетитно и вкусно!
    Ако имах и продуктите под ръка, щях да си го забъркам за обяд!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Толкова апетитно изглежда, Дианка, че ми идва да се залепя на монитора:)

    ОтговорИзтриване
  15. И това предложение е по мой вкус, Дианка! А имам и продуктите...

    ОтговорИзтриване
  16. И супата и тарта са превъзходни! Много красива публикация, Дианка! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Представям си колко е вкусен този тарт и как ухае-неустоимо прелестен е,Дианка,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, притчата я чета вече втори път. И опитах да я приобщя, така да се каже, към притчата на Дани. Мисля, че се получи добър житейски урок - не носи горчивина в душата си и живей пълноценно, защото пътят ни на тази земя е кратък. :) Благодаря и на двете ви!
    А за тарта... Ами страхотен е! Хрупкав отвън, с вкусна и ароматна плънка отвътре... Поднесла си го така изискано, просто е чудесен!
    Прегдъщам те и ти желая усмихната есенна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря много на всички ви:
    Радвам се, че позната притча ви е била интересна, определено има смисъл да си припомняме някои неща по-често...
    И още, че този семпъл картофен пай ви допада - сезонно съчетание на вкусове и аромати, бързо и лесно изпълнение.
    Поздрави, хубави и вдъхновени есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване