Днес имах намерение да се включа в сезонните тиквени истории с пълнени бисквити и трюфели с шоколадов тиквен крем, както и да презентирам разкошните нови аромати на "Д-р Йоткер", но друга организация промени плановете ми. За такива случаи почти винаги се намира нещо друго, в резерв, което да "спаси" положението. Така е и с този браунис с кафе и какао, косос и канела - топли земни аромати, нежен вкус и фина шоколадова заливка. Рецептата не е по-особена от другите за споменатия вид сладкиш, а съчетанието на есенните вкусове, аромати и плодове го превръща в малко по-различен неделен десерт. Допълнителното гарниране със задушени круши /или глазирани/ е въпрос на желание, но комбинацията се допълва успешно.
Есента ме очарова в своята красота и колорит, обичам усещането за домашен уют, изпълнен от топлина и миризма на прясно изпечен сладкиш с
типичните есенни аромати. Това е една по-различна идея за вкус и ухание, по аналогия с есента -
какао, канела, кафе, кокос, круши - много "к" -та, един кокетен краен резултат.
Продукти
за 9 порции:
За блата:
125 гр. масло
1 ч.чаша захар
2 яйца
1 ч.чаша захар
2 яйца
100 гр. черен шоколад
1 ч. л. канела или канелена захар /на "Д-р Йоткер"/
1 с.л. какао на прах
1 ч. чаша брашно
¼ ч. л. сол
1 ч. л. канела или канелена захар /на "Д-р Йоткер"/
1 с.л. какао на прах
1 ч. чаша брашно
¼ ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
¼ ч.чаша кафе еспресо
¼ ч.чаша кокосово мляко
¼ ч.чаша кокосови стърготини
1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява до 175 градуса С.
Тава в размери 20х20 см. се
намазнява и поръсва с брашно или покрива с хартия за печене алуминиево фолио.
Стопява се маслото със захарта, кафето, косовото мляко,
стърготините, маслото, какаото и шоколада. Премахва се от котлона и слабо охлажда. Отделно се смесват се брашното с бакпулвера и солта, канелата или канелената захар; разбиват се леко яйцата и вливат в
шоколадовата смес, следва сухата част и всичко се обединява, като се разбъркват само до обединяване
и изсипват в тавата за печене.
Пече се в предварително загрята фурна за 25 минути, а е желателно и да не се препича.
След леко охлаждане се залива с топинга
За топинг глазура:
1/3 ч.чаша течна сметана
1 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. захар
50 гр. черен шоколад 75%
1 ч.чаша =240 мл.
Течената сметаната се поставя да заври със захарта и коксовите стърготини. Маха се от котлона и прецежда, след което се добавя ситно нарязания шоколад. С разбъркване се стопява шоколада и изглажда сместа. Залива се леко охладения сладкиш и оставя до пълното му изстиване и стягане.
И разчупен...
Опитайте...
За глазирани круши:
4 -5 круши
60 гр. масло
1/3 ч.чаша. мед
4 -5 круши
60 гр. масло
1/3 ч.чаша. мед
канела /ванилия
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ром
Крушите се разполовяват и почистват от семенната част, без
да се белят и поръсват с лимонов сок и рома. Маслото се разтопява и в него се сотират
крушите, докато омекнат леко. Прибавя се меда, канела/ванилия и задушават до
глазиране и желаната мекота. Изваждат се и са готови за консумация или
декориране, а полученият сос може да се до сгъсти като сироп.
И разчупен...
Опитайте...
Божествени брауни!
ОтговорИзтриванеС всички "к"-та, които придават невероятен аромат!
Прегръдки, Дианка!
Ех, че красота, Дианка! И всички к-та ги обичам:)
ОтговорИзтриваненепременно ще опитам, Диди, чудесно изглежда този Брауниз - пък и с какао, точно по наш вкус :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделна вечер на теб!
Еха! К обича к:))) Така, че всичките к-та ги харесвам много! Великолепен сладкиш, Дианка, харесвам презентацията ти, а пък снимките са неустоими! Приятна неделна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеЩе го сънувам, а утре сутрин пак ще те навестя, за да му се насладя с чаша горещо кафе. Поздрави, Диана! :)
ОтговорИзтриванеИ аз обичам есента и по достойнство оценявам този прекрасен сладкиш! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, дами
ОтговорИзтриванеДани,
Траяна,
Пепи,
Кате,
Ева,
Нели,
радвам се, че тази идея за есенна симфония от аромати ви допада.
А за да не бъда много обяснителна съкратих и обобщих в браунис с много "к-та":).
Сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана
Дианка, имаш ли представа каква си изкусителка...как да заспя след тези снимки...
ОтговорИзтриванеИзглежда много добре! Особено в комбинация с крушите. Ще го опитам и то задължително в тяхно присъствие.
ОтговорИзтриванеПоздрави и щастлива нова седмица.
Това е съвършенството.
ОтговорИзтриванеПрекрасно, Дианка!
Качество!Красота!Класа!....Круша:)))!
ОтговорИзтриванеКак караш кръвта ми да кипи.....?!!!:))))
Излизам от прекрасните"К"-та и казвам ,браво за чудесния десерт!Поздрави:)!
Чудесно какаово предложение,Дианка,в стила на вашите любими вкусове!Хубава седмица с повече усмивки!
ОтговорИзтриванеВълшебен К-браунис, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеТова е един от сладкишите на които никак, ама никак не устоявам, затова и по-рядко го правя у нас. ;) Този месец е и в моите планове, само да се съберем всички заедно. Уникални снимки, много провокиращи, Дианка!
Поздрави с пожелание за ароматен и уютен ноември!
Фантазе, есенно фантазе....!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Космически браунис! :)
ОтговорИзтриванеТолкова красиво си поднесла отново, Дианка, прекрасен десерт! Как да не заобича човек есента...
Усмихната седмица ти желая!
За момет реших, че чета " с много Е-та" и леко се ококорих, но после всичко си дойде на мястото. Ама аз все пак съм при Дианка, тук е изКушаващо, Красиво и вКУсно;)
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Хубава вечер!
Е, много ме зарадвахте, дами -
ОтговорИзтриванетолкова мили коментари и оценки на тази ароматна есенна "к" - комбинация.
Благодаря ви от сърце:
Весе,
Габи,
Илианка,
Миленка,
Роси,
Ирма,
Мария,
Гери,
Мъхче,
Сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана
Чудесия направо!! Толкова стилно и апетитно, Ди! От всичко ми идва да си боцна... Прекрасни снимки и сладкиш!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Дани, твоите много "к", имат и много "в" - много вкусове, кое от кое, по-прекрасни. Чудесен десерт! Поздравления, мила и ти желая още много вдъхновяващи есенни дни!
ОтговорИзтриванеЗдравей, мило Дианче! :)
ОтговорИзтриванеВчера приготвих този десерт за почерпка на приятели, опитах и аз, на всички много ни хареса! А как ухаеше, докато се печеше... :) Само вместо кокосово мляко, използвах краве. Благодаря ти за прекрасната рецепта! Целувки и хубав ден! :)
Ех, че изненада, благодаря ви мили момичета,
ОтговорИзтриванеТики, Люси, драго ми, че ви допада тази идея...
Мила ми Марианка, много ме радва твоята оценка,
като голям специалист на шоколада за мен е много, много ценно.
Благодаря ти от сърце!
Голяма прегръдка за вас, успешни, усмихнати и вдъхновени дни, Диана