неделя, 2 ноември 2014 г.

Браунис с много "к" -та



      Днес имах намерение да се включа в сезонните тиквени истории с пълнени бисквити и трюфели с шоколадов тиквен крем, както и да презентирам разкошните нови аромати на "Д-р Йоткер", но друга организация промени плановете ми. За такива случаи почти винаги се намира нещо друго, в резерв, което да "спаси" положението. Така е и с този браунис с кафе и какао, косос и канела - топли земни аромати, нежен вкус и фина шоколадова заливка. Рецептата не е по-особена от другите за споменатия  вид сладкиш, а съчетанието на есенните вкусове, аромати и плодове го превръща в малко по-различен неделен десерт. Допълнителното гарниране със задушени круши /или глазирани/ е въпрос на желание, но комбинацията се допълва успешно.
Есента  ме очарова в своята красота и колорит, обичам усещането за домашен уют, изпълнен от топлина и миризма на прясно изпечен сладкиш с типичните есенни аромати. Това е една по-различна идея за вкус и ухание, по аналогия с есента -
 какао, канела, кафе, кокос, круши - много "к" -та, един кокетен краен резултат. 


Браунис с с много "к" -та /какао, канела, кафе, косос и круши/


Продукти за 9 порции:
За блата:
125 гр. масло
1 ч.чаша захар
2 яйца
100 гр. черен шоколад
1 ч. л. канела или канелена захар /на "Д-р Йоткер"/
1 с.л. какао на прах
1 ч. чаша брашно
¼  ч. л. сол
1 ч. л. бакпулвер
¼ ч.чаша кафе еспресо
¼ ч.чаша кокосово мляко
¼ ч.чаша кокосови стърготини

1 ч.чаша =240 мл.

Фурната се загрява до 175 градуса С.
Тава в размери 20х20 см. се намазнява и поръсва с брашно или покрива с хартия за печене алуминиево фолио.
Стопява се маслото със захарта, кафето, косовото мляко, стърготините, маслото, какаото и шоколада. Премахва се от котлона и слабо охлажда. Отделно се смесват се брашното с бакпулвера и солта, канелата или канелената захар; разбиват се леко яйцата и вливат в шоколадовата смес, следва сухата част и всичко се обединява, като се разбъркват само до обединяване и изсипват в тавата за печене.      
Пече се в предварително загрята фурна за 25 минути, а е желателно и да не се препича.
След леко охлаждане се залива с топинга

За топинг глазура:
1/3 ч.чаша течна сметана
1 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. захар
50 гр. черен шоколад 75%

1 ч.чаша =240 мл.
Течената сметаната се поставя да заври със захарта и коксовите стърготини. Маха се от котлона и прецежда, след което се добавя ситно нарязания шоколад. С разбъркване се стопява шоколада и изглажда сместа. Залива се леко охладения сладкиш и оставя до пълното му изстиване и стягане.


При сервиране се порционира и гарнира с поширани  или глазирани круши /Glazed Pears/

За глазирани круши:
4 -5  круши
60 гр. масло
1/3 ч.чаша. мед
канела /ванилия
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. ром

Крушите се разполовяват и почистват от семенната част, без да се белят и поръсват с лимонов сок и рома.  Маслото се разтопява и в него се сотират крушите, докато омекнат леко. Прибавя се меда, канела/ванилия и задушават до глазиране и желаната мекота. Изваждат се и са готови за консумация или декориране, а полученият сос може да се до сгъсти като сироп.



И разчупен...

 
Опитайте...

21 коментара:

  1. Божествени брауни!
    С всички "к"-та, които придават невероятен аромат!
    Прегръдки, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че красота, Дианка! И всички к-та ги обичам:)

    ОтговорИзтриване
  3. непременно ще опитам, Диди, чудесно изглежда този Брауниз - пък и с какао, точно по наш вкус :)
    Поздрави и хубава неделна вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Еха! К обича к:))) Така, че всичките к-та ги харесвам много! Великолепен сладкиш, Дианка, харесвам презентацията ти, а пък снимките са неустоими! Приятна неделна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще го сънувам, а утре сутрин пак ще те навестя, за да му се насладя с чаша горещо кафе. Поздрави, Диана! :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз обичам есента и по достойнство оценявам този прекрасен сладкиш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря, дами
    Дани,
    Траяна,
    Пепи,
    Кате,
    Ева,
    Нели,
    радвам се, че тази идея за есенна симфония от аромати ви допада.
    А за да не бъда много обяснителна съкратих и обобщих в браунис с много "к-та":).
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана


    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, имаш ли представа каква си изкусителка...как да заспя след тези снимки...

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда много добре! Особено в комбинация с крушите. Ще го опитам и то задължително в тяхно присъствие.
    Поздрави и щастлива нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  10. Това е съвършенството.
    Прекрасно, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Качество!Красота!Класа!....Круша:)))!
    Как караш кръвта ми да кипи.....?!!!:))))
    Излизам от прекрасните"К"-та и казвам ,браво за чудесния десерт!Поздрави:)!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно какаово предложение,Дианка,в стила на вашите любими вкусове!Хубава седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Вълшебен К-браунис, Дианка! :)
    Това е един от сладкишите на които никак, ама никак не устоявам, затова и по-рядко го правя у нас. ;) Този месец е и в моите планове, само да се съберем всички заедно. Уникални снимки, много провокиращи, Дианка!
    Поздрави с пожелание за ароматен и уютен ноември!

    ОтговорИзтриване
  14. Фантазе, есенно фантазе....!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  15. Космически браунис! :)
    Толкова красиво си поднесла отново, Дианка, прекрасен десерт! Как да не заобича човек есента...
    Усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. За момет реших, че чета " с много Е-та" и леко се ококорих, но после всичко си дойде на мястото. Ама аз все пак съм при Дианка, тук е изКушаващо, Красиво и вКУсно;)
    Страхотна рецепта! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Е, много ме зарадвахте, дами -
    толкова мили коментари и оценки на тази ароматна есенна "к" - комбинация.
    Благодаря ви от сърце:
    Весе,
    Габи,
    Илианка,
    Миленка,
    Роси,
    Ирма,
    Мария,
    Гери,
    Мъхче,
    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесия направо!! Толкова стилно и апетитно, Ди! От всичко ми идва да си боцна... Прекрасни снимки и сладкиш!
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  19. Дани, твоите много "к", имат и много "в" - много вкусове, кое от кое, по-прекрасни. Чудесен десерт! Поздравления, мила и ти желая още много вдъхновяващи есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, мило Дианче! :)
    Вчера приготвих този десерт за почерпка на приятели, опитах и аз, на всички много ни хареса! А как ухаеше, докато се печеше... :) Само вместо кокосово мляко, използвах краве. Благодаря ти за прекрасната рецепта! Целувки и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ех, че изненада, благодаря ви мили момичета,
    Тики, Люси, драго ми, че ви допада тази идея...
    Мила ми Марианка, много ме радва твоята оценка,
    като голям специалист на шоколада за мен е много, много ценно.
    Благодаря ти от сърце!
    Голяма прегръдка за вас, успешни, усмихнати и вдъхновени дни, Диана

    ОтговорИзтриване