четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Постна орехова "тиквеник" пита



Наскоро четох един затрогващо хубав разказ за разкошния ни традиционен български десерт. Много обичам нашия тиквеник, повече от баницата с тиква и за мен разликата е в приоритетно приложеното количество тиквена плънка, за сметка на корите. Някъде бях срещнала като определение, че „тиквеник . . .е  сладка есенна версия на "баница" пълнена с тиква”. Сега, класическият тиквеник няма да бъде на дневен ред, но ще поясня присъствието на думата „тиквеник” в наименованието. Една гръцка рецепта - вариант и също претендент за „тиквеник”,  която имам запазена в графа „да се опита”, е нещо като кекс и ме впечатли именно с използването на сурова тиква. Ето такава бе и идеята ми - комбинация между баница и пита, с лека подложка от кори за баница /използвах тънко охладено многолистно тесто/ и кексова заливка от сурова тиква. Резюмирах постния сладкиш  като „тиквеник пита – банична основа и плънка от сурова тиква, с добавка на орехи и стафиди, мед и портокалов сок. Очаквах използването на термично не обработена тиква да придаде аромат сходен с тиквеника … и се получи. Оформлението е по желание – натурално, поръсено с пудра захар или, покрито със сладко от тиква.


Постна орехова "тиквеник" пита


Продукти:
2  ч.чаши брашно
1 ч.чаша захар
1 бакпулвер
½  к.л. сол
1 ч.л. канела
2 ч. чаша сурова тиква рендосана
½  ч.чаша растително масло
3-4 с. л. портокалов сок/ вода
3 с. л. мед
½ ч. чаша едро смлени/нарязани орехи
½ ч. чаша стафиди

1 ч.чаша =240 мл.
лист охладено фино /тънко постно многолистно /"бутер"/ тесто за основа

Още орехи за декориране, пудра захар или сладко от тиква, по желание

Първо се подготвя тиквата, която се рендосва или аз използвах кухненски блендер – на ситно. Стафидите могат да се накиснат в портокалов сок/или коняк.
Фурната се загрява на 175С.
Тава с диаметър ф26 се омаслява леко и на дъното й се поставя изрязан кръг от лист охладено фино /тънко „бутер” тесто за основа. /Имах намерение, както при ябълковите тарти, да запека първо основата от многолистното тесто за около 10-на минути - до изсъхване, но остана като идея за следващия път./
В купа се смесват брашното със солта, бакпулвера и канелата, добавят се захарта, тиквата, олиото, меда с портокаловия сок и всичко се разбърква до хомогенизиране. Към тях се прибавят отцедените стафиди, разбъркани с 1 с.л. брашно, за да не потъват много и едро смлените или нарязани орехи. Полученото тесто се излива върху основата от кори за баница.
Поставя се във загрятата фурна и пече за около 45 минути, с проба за суха клечка.Изважда се от фурната и след леко охлаждане се прехвърля на решетка за окончателно изстиване. 


Вече споменах, че покрих тиквеника пита със сладко от тиква и едро смлени орехи,
но може и натурално или поръсено с пудра захар


Сервирах с допълнение на захарна глазура.


И разчупена:

Опитайте...

13 коментара:

  1. Великолепен е! Искам едно голямооо парче, защото ако си направя аз, ще трябва да си го ям сама. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, няма такова изкушение, прекрасна пита си направила с любимата ми тиква и съм сигурна, че е толкова вкусна колкото изглежда, но за да съм сигурна, ще опитам :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    питата е чудесна за пости, перфектно декорирана.Това тесто, което използваш за подложка напълно постно ли е? Знам, че бутер - тестото се прави с масло или маргарин.Могат ли да се използват кори за баница ?Чудни снимки си направила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна пита, Дианка! Много ме впечатлиха идеята и снимките!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно предложение, Дианка.
    Хареса ми идеята за такава комбинация.
    Поздрави от студен Ловеч :)

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова сочна и уханна е станала, Дианка!
    Чудесна идея!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Постна сладост! И както винаги - изумителни снимки! Човек да се протегне и да се вземе парченце, за да се подслади!
    Диана, хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Чуден сладкиш,Диани,събрал ароматите на есента!Любител съм на тиквата и предложението ти много ми харесва!Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ми допадна, Дианче! Отива и в моята графа "да се опита" :) Снимките са разкошни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Неустоим сладкиш и снимки! Взимам си парченце! Прекрасни почивни дни, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Колко ще му отива на твоят сладкиш чаша горещо кафе, което държа в ръка, Диана! Ще си взема едно парче и ще се насладя на снимките ти. прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Убийствено вкусна ще да е тази пита, страшно ще ми хареса - запазвам си рецептата, все някой ден ще ми дойде музата.
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  13. Габи,
    Таня,
    Елена,
    Светле,
    Илианка,
    Дани,
    Тили,
    Роси,
    Снежи,
    Кате,
    Ева,
    Мария,
    Много сте мили и ви благодаря -
    драго ми е, че ви допада тази идея, ще се радвам да се хареса и вкусът й.
    Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени декемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване