Самият анонс за нещо си по "мексикански" предполага няколко очаквания – мексиканската кухня е прочута с
разнообразието от вкусове, цветната декорация на ястията и многото подправки. А
царевицата, фасулът и чушките (най-вече лютите "чили") са трите продукта,
които придават облика на мексиканската кухня, но има и освен това. Още от времето на ацтеките и
характерните за тях “плаващите градини” – чинампа, осигурявали достатъчно богата реколта от
царевица, фасул, чушки, домати, тиква,
щир /амарант/, авокадо и други обичайни култури, и в същото време богата на белтъчини
храна. Комбинирането на боб с царевица е пример за групиране, даващо задоволителна доза аминокиселини. За полезните качества на царечиното брашно, респ. качамак, полента се знае много. Акцентът тук е червеният боб - като цяло бобовите
култури се считат за едни от хранителните „съкровища”. Червеният боб е една
от най-добрите храни за човешкия организъм, защото са богати на антиоксиданти и
съдържат ценни протеини, фолати, минерали и фибри.
Полента с боб
е класическо ястие и за тосканска кухня,
която добавя боб към деликатния аромат на качамака, нещо подобно съм срещала и в румънска рецепта, а сигурно има и още подобни.
Обичам царевица /полента, качамак/, обичам и боб - това съчетание ми се видя интересно не
само като познати салати, съставни
вкусове, и се реших да я опитам в един по-различен вариант - на общо
ястие. Промених малко компонентите, съобразно поста и технологията на
приготвяне.
Полента с червен боб по мексикански
/по идея от polenta mexicana/
Продукти:
½ литър зеленчуков бульон
½ литър кокосово
мляко или зеленчуков бульон*
2 ч.чаши полента /инстантен качамак
400 гр. червен боб, сварен и отцеден
1 малка глава лук /1 стрък пресен
1 с.л. магданоз
1 ч.л. риган
1 скилидка чесън, по желание
3-4 с.л. зехтин
½ ч.л. кимион
чили, по желание
сол
прясно смлян черен пипер
* извън постен период може да се използва мляко и бульон от вид по желание, както и да се добави настъргано сирене от типа на пармезан, ементал, гауда или друго;
* количеството на водата зависи от препоръчителното
съотношение на производителите за сваряване на царевичния грис указан на
опаковката.
1 ч.чаша = 240 мл.
В затопления в тенджера зехтин се
запържва скилидката чесън и изважда. Прибавя се нарязаната глава или бялата част на стрък лук
и веднага се налива зеленчуков бульон, кокосово мляко или вода. Инстантната полента/качамак се приготвя според упътването на опаковката, като във водата се добавят
риган и сол на вкус. Маха се от котлона и подправя се с още сол, ако е
необходимо, черен пипер, кимион, чили, зелената част на лука и свежите подправки. Към горещата смес се
добавя отцеденият и измит сварен червен боб, след което сместа се хомогенизира.
В тава се поставя
фолио, което леко омазнява. Получената смес се излива в тавата и изравнява.
Покрива се с фолио и оставя да изстине и втвърди – в хладилник за около 4 часа,
най-добре за нощ. Изважда се и нарязва на форми по желание.
Следват два начина за до приготвяне – запечени на фурна / на 220С, поръсени с малко сол и мазнина/ или запържени. Аз избрах да се гриловат в тефлонов тиган с много малко мазнина до златисто.
:))))Тъкмо днес щях да те попитам за това ястие,което прикова погледа ми от вчерашната ти публикация....Флуидно си ме "чула":).Чудесен вариант за разнообразяване на качамака,много ми хареса и за Бъдни вечер мисля да го приготвя,за което те гушкам:)
ОтговорИзтриванеИнтересна рецепта...полента обичам,така че и този вид приготвяне ще ми хареса.
ОтговорИзтриванеХубав декември,Дианче!
Дианка, отново отлично попадение при теб и отново вълнуващи снимки! Да огладнее човек само докато гледа. :)
ОтговорИзтриванеПолента с червен боб наистина предлагат в Румъния, малко по-различно, но все пак много вкусно. Непременно ще се възползвам от твоя вариант - дори вече знам как и към какво ще го сервирам. :)
Прегръдка от мен и усмихната нова седмица!
Интересна комбинация между качамак, кокосово мляко и червен боб, Дианка.Царевичното брашно не уврежда зъбите и е много по - полезно от пшеничното.Леко и вкусно постно ястие.Благодаря ти !
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Отново ястие достойно за изискан ресторант, Диди! страхотно е! Толкова е различно и оригинално. ще го опитам! Весел и усмихнат декември!
ОтговорИзтриванеОх,че е красиво!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Дианка!
Прегръдка и усмихнат декември!
Дианка, можеш от всичко да създадеш такава красота... Сигурно и филийка хляб само ще е най-чудното ястие при теб. :) Страхотно е предложението ти, наистина!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за уютна вечер!
Изглежда ми много добре :) и май имам всички нужни продукти, така че ще направя :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Е, много е ефектно...да стоиш и да го съзерцаваш...
ОтговорИзтриванеДиани, много, много ми харесва тази полента! Толкова колоритна и вкусна!Усмихнат и вълнуващ декември!
ОтговорИзтриванеОле, красота!!! Възхищавам ти се, Дианка! Какви интересни идеи и рецепти презентираш! Прекрасен декември, мила!
ОтговорИзтриванеОу, прекрасна рецепта :)
ОтговорИзтриванеОпределено ще я опитам
Поздрави
Еееееееееее, Диди! Сега вече ме разби с този качамак! Постната храна само и единствено в твоите ръце може да се превърне в изкуство.
ОтговорИзтриванеЕх, че красиво, Дианка! Направо не е за вярване, че се яде:)
ОтговорИзтриванеБогатство на вкусове и цветове! Много интригуващо предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Благодаря ви от сърце,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че тази малко по-различна идея за приготвяне на полента, съчетана с червен боб ви допада.
Милена,
Живка,
Ирма,
Елена,
Люси,
Дани,
Гери,
Зори,
Веси,
Бети,
Кате,
Вики,
Йоли,
Траяна,
Тили,
Естествено, в не постен вариант, възможностите за доовкусяване са големи и биха обогатили вкуса още повече...
Сърдечни поздрави за вас,
успешни, усмихнати и хубави декемврийски дни, Диана
Чудесен е този качамак. И колко красиво е поднесен.
ОтговорИзтриванеПоздравления.