понеделник, 12 януари 2015 г.

Картофени "лодки" със сьомга, сметана и хайвер



Един класически ордьовър от пушена сьомга, гарнирана с черен хайвер и сметана – естествена комбинация с деликатесен вкус.  Най-често поднасян върху хляб, бисквити или блини, сега е в картофена „лодка’ - smoked salmon creme fraiche and caviar potato skins.  Комбинацията на морска храна и картофи ни допада в различни варианти: по-семпло или малко обогатено - хайвер върху картофен галет с гъста сметана и рохки яйца  или  в още една комбинация между картофи гратен, хайвер и пикантен винен сос.
Когато Луи XV хвърля в лицето на Петър Велики лепкавите рибни яйца, с които руският цар иска да го нагости в знак на уважение и добра воля, френският крал едва ли е предполагал, че скоро това ще се превърне в скъп и желан продукт в света. Днес хайверът освен една елегантна храна, е и доказано най-хранителният рибен деликатес, съдържащ около 250 калории на 100 грама. Вече се сервира  и в екстравагантни варианти със стафиди, ананас, сирене и хлебче или парченца зеленчуци. Познавачите знаят, че хайверът се опитва с дървена, перлена или рогова лъжица, но никога със сребърна, защото този метал разваля вкуса на хайвера.

Днешното предложение за популярната комбинация сьомга - сметана - хайвер в хрупкава тънка коричка от двойно печени и издълбани картофи има свой богат вкус, финес и очарование.


Картофени "лодки" със сьомга, сметана и хайвер
Продукти:
картофи
масло
сол  и прясно смлян черен пипер
тънко нарязана пушена сьомга
гъста сметана или йогурт сирене
черен хайвер от есетрови риби

За картофите – най-добре да се използват големи, продълговати, червеникавокафяви, които се почистват, измиват и без да се белят се омазняват леко с олио, промушват се с нож на няколко места и поставят  в загрята на 200 С фурна. Пекат се, докато се пробиват лесно с нож, около 50 минути. Изваждат се и леко охлаждат на решетка, за около 10 минути.
Задайте фурната до настройката за печено месо на скара.
Всеки картоф се срязва на половина по дължина и с помощта на лъжица се издълбава вътрешността, като се оставя тънка „стена”, около 5 мм.  Издълбаната сърцевина може да се използва за супа или друга употреба. Намазва се вътрешността на картофите с разтопено масло и поръсва със сол и черен пипер.  Картофени половинки, тип „лодки” се повръщат във топлата фурна  и запичат отново, докато маслото се разтопи и вътрешността зачерви, Могат да се обърнат, за да се запече и повърхността на „лодките” .
Изваждат се и в топлите картофени „лодки” се разпределя по парче тънко нарязана пушена сьомга, 1 с.л. сметана / йогурт сирене и ½ ч.л. хайвер.


Сервират се веднага.


Няколко капки лимон за още свежест.


Опитайте...

20 коментара:

  1. Прекрасна презентация, Дианка!
    И аз съм малко като Луи XV по отношение на хайвера :)
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Истинско гурме предложение, Дианка! :)
    Чудесни лодки, идея и поднасяне! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много елегантно!
    Поздравления, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    баща ми е почитател на хайвера, ловец и риболовец е.Твоето предложение много ще му хареса и няма да пропусна тази седмица да му го направя.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  5. Разкош, вкус и красота!
    Чудесно предложение, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Перфектен ордьовър,Дианка,поднесен като за списание от най-висша класа!

    ОтговорИзтриване
  7. Много идейно, Диани! А картофките как апетитно са препечени......
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, това предястие е фантастично! А начинът ти на поднасяне, както винаги в стил! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина деликатес! Чудесна идея за ордьовър!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни! Сърдечни поздрави, Диана! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ммммм ... това много ще ни хареса Дианка! Просто невероятно!

    ОтговорИзтриване
  12. Много по мой вкус! Чудесно предястие, Диди.

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна, прекрасна комбинация, Дианка! Всичко ми е любимо, а ти си ги съчетала в страхотна картина - и на вид, и на вкус!
    Прегръдка и хубава седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
  14. Ами, чудни са, какво да кажа друго... Вкусна глезотийка за ценители. :)
    Прегръдки с пожелания за усмихнат, слънчев ден, Дианка! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дианче, класическа комбинация в невероятни кадри! не би отказала нищо от снимката ! Прелестни са! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Е, страшно стилно и изискано! Жестока рецепта и си я запомням задължително! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви от сърце, много сте мили -
    драго ми е, че ви допада тази идея за класическата комбинация на сьомга, сметана и хайвер в картофени "лодки"
    Ще се радвам да ви се харесат и на вкус.
    Поздрави за вас и топли зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Обичам точно този тип изкушения за моментите, когато има парти у дома. Обичам да ги приготвям, така че тези картофки задължително се присъединяват към списъка , Дианка! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  19. Много красиви "лодки", Дианка! :) Чудесно предястие!

    ОтговорИзтриване
  20. Мъхче, Марианка,
    Благодаря много,
    радвам се, че ви хареса тази идея.
    Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване