Един класически ордьовър от пушена
сьомга, гарнирана с черен хайвер и сметана – естествена комбинация с
деликатесен вкус. Най-често поднасян
върху хляб, бисквити или блини, сега е в картофена „лодка’ - smoked salmon creme fraiche and caviar potato skins. Комбинацията на морска храна и картофи ни допада в различни варианти: по-семпло или малко обогатено - хайвер върху картофен галет с гъста сметана и рохки яйца или в още една комбинация между картофи гратен, хайвер и пикантен винен сос.
Когато Луи XV
хвърля в лицето на Петър Велики лепкавите рибни яйца, с които руският цар иска
да го нагости в знак на уважение и добра воля, френският крал едва ли е
предполагал, че скоро това ще се превърне в скъп и желан продукт в света. Днес
хайверът освен една елегантна храна, е и доказано най-хранителният рибен
деликатес, съдържащ около 250 калории на 100 грама. Вече се сервира и в екстравагантни варианти със стафиди,
ананас, сирене и хлебче или парченца зеленчуци. Познавачите знаят, че хайверът
се опитва с дървена, перлена или рогова лъжица, но никога със сребърна, защото
този метал разваля вкуса на хайвера.
Днешното предложение за популярната комбинация сьомга - сметана - хайвер в хрупкава тънка коричка от двойно печени и издълбани картофи има свой богат вкус, финес и очарование.
Картофени "лодки" със сьомга, сметана и хайвер
Продукти:
картофи
масло
сол и прясно смлян
черен пипер
тънко нарязана пушена сьомга
гъста сметана или йогурт сирене
черен хайвер от есетрови риби
За картофите – най-добре да се използват големи,
продълговати, червеникавокафяви, които се почистват, измиват и без да се белят
се омазняват леко с олио, промушват се с нож на няколко места и поставят в загрята на 200 С фурна. Пекат се, докато се
пробиват лесно с нож, около 50 минути. Изваждат се и леко охлаждат на решетка,
за около 10 минути.
Задайте фурната до настройката за печено месо на скара.
Всеки картоф се срязва на половина по дължина и с помощта на
лъжица се издълбава вътрешността, като се оставя тънка „стена”,
около 5 мм. Издълбаната сърцевина може
да се използва за супа или друга употреба. Намазва се вътрешността на картофите
с разтопено масло и поръсва със сол и черен пипер. Картофени половинки, тип „лодки” се повръщат
във топлата фурна и запичат отново,
докато маслото се разтопи и вътрешността зачерви, Могат да се обърнат, за да се
запече и повърхността на „лодките” .
Изваждат се и в топлите картофени „лодки” се разпределя по
парче тънко нарязана пушена сьомга, 1 с.л. сметана / йогурт сирене и ½ ч.л. хайвер.
Прекрасна презентация, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ аз съм малко като Луи XV по отношение на хайвера :)
Прегръдка и усмихната седмица!
Истинско гурме предложение, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеЧудесни лодки, идея и поднасяне! :)
Поздрави!
Много елегантно!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Дианка!
Дианка,
ОтговорИзтриванебаща ми е почитател на хайвера, ловец и риболовец е.Твоето предложение много ще му хареса и няма да пропусна тази седмица да му го направя.
Поздрави и лека седмица !
Разкош, вкус и красота!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Дианка!
Перфектен ордьовър,Дианка,поднесен като за списание от най-висша класа!
ОтговорИзтриванеМного идейно, Диани! А картофките как апетитно са препечени......
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Дианка, това предястие е фантастично! А начинът ти на поднасяне, както винаги в стил! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНаистина деликатес! Чудесна идея за ордьовър!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прекрасни! Сърдечни поздрави, Диана! :)
ОтговорИзтриванеМмммм ... това много ще ни хареса Дианка! Просто невероятно!
ОтговорИзтриванеМного по мой вкус! Чудесно предястие, Диди.
ОтговорИзтриванеПрекрасна, прекрасна комбинация, Дианка! Всичко ми е любимо, а ти си ги съчетала в страхотна картина - и на вид, и на вкус!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава седмица, Диди!
Ами, чудни са, какво да кажа друго... Вкусна глезотийка за ценители. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за усмихнат, слънчев ден, Дианка! :)
Дианче, класическа комбинация в невероятни кадри! не би отказала нищо от снимката ! Прелестни са! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЕ, страшно стилно и изискано! Жестока рецепта и си я запомням задължително! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце, много сте мили -
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада тази идея за класическата комбинация на сьомга, сметана и хайвер в картофени "лодки"
Ще се радвам да ви се харесат и на вкус.
Поздрави за вас и топли зимни дни, Диана
Обичам точно този тип изкушения за моментите, когато има парти у дома. Обичам да ги приготвям, така че тези картофки задължително се присъединяват към списъка , Дианка! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного красиви "лодки", Дианка! :) Чудесно предястие!
ОтговорИзтриванеМъхче, Марианка,
ОтговорИзтриванеБлагодаря много,
радвам се, че ви хареса тази идея.
Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана