сряда, 28 януари 2015 г.

Доматени солени бисквити и маслинова гремолата


Не съм убедена кое е водещото в това предложение – солените маслени бисквити с домати и риган или маслинената гремолата, но двете определено са взаимно допълваща се, богата на вкусове и аромати комбинация. Рецептата за Tomato-Thyme Shortbreads with Olive Gremolata от Food and wine, на chef Melia Marden, специалист по средиземноморска кухня.
Маслените бисквити са по - семпли - от ронливо/пясъчно тесто с доматено пюре – гарнирани с риган и/или с тиквени семки. Гремолата /Gremolata или Gremolada/, като смес от подправки, която традиционно се използва за поръсване на италианското ястие Оссобуко по милански, /Дани има една разкошна версия/, е в малко по - непривична роля. Основните компоненти на Gremolata са зелен магданоз, чесън и кора от лимон, с класическа пропорция с малка китка магданоз , настъргана кора на един лимон и три скилидки чесън. Въпреки, че е добавка предимно за телешко, цитрусовия елемент в гремолата позволява и е чудесно допълнение и към други меса или рибни ястия. Естествено добавките и вариантите са много – други цитруси /лайм, портокал, грейпфрут/, други билки /кантарион, кориандър, мента, градински чай/,  още хрян, ядки, сирена, аншоа, в този случай – маслини. Най-добре е да се консумира прясна, не съхранява за повече от един ден, но също така е най-добре, ако има около час преди сервиране, за да се обединят вкусовете.
За финал може да се гарнира с козе сирене – острота на вкуса му хармонира добре с маслените бисквити и свежата грамолата.


Доматени солени бисквити и маслинова гремолата

Продукти:*
½ ч.чаша масло, студено /115 гр./
1 ч. чаша брашно
¼  ч. чаша доматено пюре
1 с. л. захар
1 с. л. пармезан, ситно настърган
1 с. л. мащерка, прясна /риган
½  ч. л. сол
¼  ч. л. лют червен пипер /или сладък
щипка прясно смлян черен пипер

1 ч.чаша =240 мл.
* замених мащерката с пресен риган, и изпълних ¾ от рецептата.

В кухненски робот се пулсира брашното с доматеното пюре, захарта, сиренете, мащерка/риган, сол, червен пипер и черен пипер, докато доматеното пюре се поеме равномерно. Добавя се маслото и пулсира отново до обединяване на тестото .  Прехвърля се върху  плот, бързо се омесва на топка и оформя на руло или се разточва на кора, с дебелина около 5 мм. / направих и в двете разновидности/. Загъва се със стреч фолио и се оставят в хладилник, да се охлади добре, най-малко на 1час, може и за нощ.
Фурната се загрява на 175-180С. От охладеното тесто се изрязват формички или режат дискове от рулото. Поставят се в тава, поктита с хартия за печене и пекат в продължение на 12-18 минути, според дебелината. Изваждат се от фурната и след леко охлаждане се прехвърлят върху решетка за окончателното им изстиване.


За гремолатата:
Гремолата /Gremolata/
½  ч. чаша ситно нарязани зелени маслини*
½  ч. чаша ситно нарязани маслини Каламата
3 с. л. екстра чист зехтин
2 с. л. магданоз, свеж, ситно нарязан
1 ½  ч. лъжички ситно настъргана лимонова кора
1 ч. л. пресен лимонов сок
1 малка скилидка чесън
сол и прясно смлян черен пипер, на вкус

* направих 1 чаена чаша микс от зелени, каламата и черни маслини
Всички продукти за гремолатата се смесват, разбъкват добре и поставят в хладилник за около час, да се обединят най-добре вкусовете им.


Количеството на тестото е достатъчно, така че  направих два варианта – изрязани бисквитки, които декорирах с тиквено семе, както и семпли дискчета /от руло/, които като че ни допаднаха повече.


Вече споменах, че гарнирах и със саламурено сирене  - краве или козе, въпрос на избор.

 Опитайте...

24 коментара:

  1. Много са красиви,а не се съмнявам,че са и много,много вкусни......Поздрави,Ди!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    при теб всичко е поднесено много изискано и с финес както винаги.Няма да крия, че повече ми хареса гремолатата.Не употребявам топлинно обработени домати , много ми дразнят язвата.Но и бисквитките имат чудесен вид.
    Поздрави, лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Неустоими на вид и вкус! И поднесени с толкова елегантност и финес! Страхотни са Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова апетитни и доматени, че ти идва веднага да започнеш да ги приготвяш:) Поздрави, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Нямам думи, освен че са точно по вкуса ми днешните ти предложения, съм абсолютно сигурна, че никой не би могъл да ги поднесе по по-привлекателен и стилен начин! Възхищавам ти се, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  6. И двете предложения ми допадат, Дианка, в тази им комбинация, както и в някои друг съчетания, които ми се струват също толкова подходящи. Ще се похваля щом ги направя. :) Благодаря за рецептите и идеите!
    Успешен и усмихнат ден ти пожелавам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,при теб всяка рецепта е с елемент на иновация и неподражаем стил на декорация,оформление и поднасяне!Превъзходни бисквитки с много наситен цвят!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни соленки, Диди! Цветни и ароматни, предполагам колко вкусни ще са в съчетанието с маслини и сирене :)
    Прегръдка и хубава сряда на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианче,винаги ни ги поднасяш с такъв финес-красота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна комбинация, Дианка!
    И обогатена гремолата :)
    Благодаря ти за цитирането ми, а аз си харесвам много това "Оссобуко"
    Прегръдки с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Изкушаваща комбинация :)
    Страхотно предложение, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятни бисквити, Диана! Много ми допада идеята, рецептата, а за поднасянето - нямам думи! Сърдечни поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Ох, Дианка...разкош...такава изчистеност, като при теб пък няма никъде...страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  14. Вкусно и елегантно.
    Диди, аз не се колебая кое от двете да избера. Вземам си и бисквитка и от гремолатата. Толкова неустоима комбинация. А като добавиш и козе сирене се получава любима моя храна.
    Поздравления за чудесното предложение.

    ОтговорИзтриване
  15. Много ми харесаха маслинките, Диди. Непременно ще ги направя. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Ах, каква красота за окото и небцето! Диди, нямаш равна в презентирането на ястия! Много лесна и приятна рецепта! Чудесна парти храна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Не ми се отделя от снимките! :)))
    Имаш невероятен усет за съчетаване, подреждане, поднасяне!
    Благодаря за интересната рецепта!
    Спокойна вечер, Диана!

    ОтговорИзтриване
  18. Много апетитно и елегантно предложение. Впечатли ме и стилната и красива призентация. Искрени комплименти за чудесната рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Това с маслините, че не му запомних името е жестоко, ще имам гости скоро и ще ги изненадам с това цялото меню! страхотно е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Дианка, не знам дали ще стигна до бисквитките, но виж, това маслиново вълшебство определено ще приготвя някой път. Звучи и изглежда чудесно! А в комбинацията с бисквкитките... Представям си колко завършен вкус е! :)
    Поздрави най-сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Уау!! Това никога не ми беше идвало на ум, Дианка! Много ми харесва идеята и съм сигурна, че и вкъщи ще допадне на всички!
    Записвам я и дано успея да стигна до нея по - скоро :)))
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  22. И двете ти предложения са адски по мой вкус, Ди! Солени крекери и маслини в изобилие! Много оригинални идеи и ще се възползвам от тях в един момент.
    Усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ви много за милите думи,
    радвам се, че харесвате тази идея -
    доматени соленки и маслинова гремолата. Опитайте...
    Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Леле, Дианка. ТОлкова фино поднесено. Отдавна не съм надничала из кулинарните блогове, в твоя откривам все така смайващо поднесени предложения. Как успяваш?

    Да ис жива и здрава и с все такава лекота да се справяш!

    ОтговорИзтриване