В
деня на Свети Харалампий, християнскиия светец-лечител и покровител на пчеларите,
по народна традиция се замесват питки, които се мажат с мед и раздават за
здраве. Тази година избрах по-различен вариант, нещо средно между питки и
бисквити – скони с мед. Отдавна са популярни шотландските кифли – скони, много
лесни и бързи, с много възможни варианти за приготвяне в сладък или солен
привкус. Това, което ме впечатли в рецептата е и по-различната технология на
замесване, наподобяваща напластяването при многолистно тесто. Получиха се много
приятни скони - с лека коричка, мекички и порести отвътре, вкусни и ароматни. Рецептата
е на Андрей Рудьков /Andy Chef/, чиято страст е хубавата храна, хубавата
рецепта и хубавата снимка, и мисия да вдъхновява хората, списвайки свой
кулинарен блог. Няма да пропусна да
препоръчам и една много полезна уводна статия за основните положения, практики
и техники в кулинарната фотография - Фотошкола.
Продължавам темата за медените скони - това е моята идея:
изрязани във форма на "пчелни клетки", гарнирани с масло и поръсени с още мед в компанията на ароматен липов чай с канела:
Медени скони
/Сконы с мёдом -Andy Chef/
Продукти /за около18-20 бисквити, според големината/
290 гр. брашно /около 2 ½ ч.чаши*/
1 ч.л. бакпулвер /на д-р Йоткер/
½ ч.л. сол
½ ч.чаша захар
190 гр. йогурт или кисело мляко /около ¾ ч.чаша/
60 гр. мед /3 с.л./
60 гр. масло, студено
1
опаковка канелена захар /на д-р Йоткер/, или друг аромат по желание
* в зависимост от влажността на брашното, може да е необходимо количество малко повече от указаното и замених ¼ ч.чаша брашно с царевично нишесте, за по-голяма пръхкост.
За
намазване: 1 -2 с.л. йогурт или кисело мляко, разбито яйце или друга поръска.
Поръска:
смес от масло, захар и брашно - съотношение на грамове 1:2:2;
1
ч.чаша =240 мл.
Фурната
се загрява на 210 - 220С.
Смесват
се брашното с бакпулвера, солта и захарта, също и канелената. Маслото се
нарязва на кубчета и стрива на трохи със сухата смес. Отделно се разбърква
разтопеният мед с йогурта и прибавя към общата смес. Бързо се замесва тесто,
ако е прекалено меко се добавя още малко брашно. Разточва върху набрашнен плот
на правоъгълен лист с дебелина около 1см. Прегъва се на три части към центъра,
а след това още на три – технологията е подобна на напластяването на
бутертесто. Може да се охлади за около ½ час, ако омекне много. Разточва се
кора с дебелина около 1 см. и изрязват формички по желание. Охлаждат се за
около 10-на минути и намазват с кисело мляко по оригиналната рецепта или друго. Аз избрах глазура от разбито яйце и захарно-маслена поръска.
Пекат
се около 10-12 минути, до златисто, изваждат се от фурната и охлаждат върху
решетка.
Много апетитни са леко топли, но са вкусни също и студени.
Много апетитни са леко топли, но са вкусни също и студени.
Наистина чудесни, Дианка, и благодаря за препратката към блога, ще го разгледам задължително. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Сконите са ми най-мързеливите бисквитки :) Затова пък - винаги стават вкусни.
ОтговорИзтриванеТвоето предложение с мед е интересно, Диди, никога не съм опитвала такива.
Честит празник!
Дианка, поздравления за почита ти и отбелязването на празниците и традициите.
ОтговорИзтриванеЧудесни медени скони за този ден, в който се почита меда, като средство за здраве!
Дианка, тези ароматни скони
ОтговорИзтриванете сгряват в студения ден!
Благодаря за чудесната рецепта!
Сърдечни прегръдки!
Дианка,
ОтговорИзтриванечудесни са станали тези медени скони.Технологията е подобна на тази при правене на многолистно тесто.Чудя се да ги направя ли за Задушница.Мисля, че са подобни на курабийки или по - скоро леки бисквити.
Поздрави !
Много симпатични и хрупкави изглеждат.
ОтговорИзтриванеСнимките са повече от хубави.
Поздрави!
Ах, какви медени блаженства си направила, Дианка! И са като пчелни питки, толкова красиви и златисти. Слънчеви снимки и сладка публикация, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПросто са разкошни! Винаги ме удивяваш и радваш , като не пропускаш да отбележиш празник, Дианка! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, дам:
ОтговорИзтриванеГери,
Пепи,
Хриси,
Дани,
Елена,
Габи,
Кате,
Траяна,
Драго ми е, че харесахте тази идея за медени биквитки, тип скони - наистина лесни и бързи, а винаги с успешен резултат.
Харесах не само тях и чудесния блог на нейния автор; разгледайте го...
Сърдечни поздрави за вас, Диана
Ама че ароматни скони, ще посетя и блога...
ОтговорИзтриване