понеделник, 25 май 2015 г.

Омлет с пресни картофи в испански стил



Последните ми рецепти имат някакъв национален кулинарен оттенък и тази не е по-различна - насочена към слънчева Испания. Стане ли въпрос за яйца и испанска кухня повечето асоциации са  за тортиля /tortilla española/. Една идея за леко яйчено ястие - омлет, най-популярното ястие от групата на аламинутите и доколкото всяка кулинарна култура е уникална, толкова са и разнообразни начините и рецептите за неговото приготвяне. Имам предпочитана рецепта за омлет, но днешният е по-различен, характерен  за испанската кухня  - омлет с картофи, като използвах малки пресни картофки. Класическата рецепта съдържа само картофи, лук и яйца, но тази версия има добавки от зеленчуци, шунка, която замених със сирене и задушени домати. Много гъвкава комбинация – лесна, колоритна, вкусна и ароматна или един голям, богат омлет по нашенски или вариант на запеканка? Четох в сайта на Bonduelle препоръка готовият омлет да изчака 8-10 минути преди сервиране.


 Омлет с пресни картофи в испански стил
/по идея на Spanish-style omelette/


Продукти за една/две порция:
1 -1½ ч.чаша пресни картофи, препоръчително по-дребни
¼ ч.чаша зеленчуков микс*
1 с.л. зехтин / растително масло
стрък пресен лук
2 яйца
¼ ч.чаша зърнисто сирене, може и козе
1 с.л. зехтин / растително масло
1 клонка чери доматчета
1 скилидка чесън
1 с. л. нарязани пресни подправки /магданоз/
* замразен грах, моркови, чушки, царевица

1ч.чаша =240 мл.
Пресните картофи се почистват и задушават или сваряват до полуготовност,  ако са по-едри се нарязват, а дребните –оставят цели.
В затоплена мазнина се задушават лука / бялата част/ и зеленчуковия микс /предварително полят с гореща вода и добре отцеден/. Добавят се картофите и разбърква. Разбиват се яйцата, добавя се зелената част на лука, зърнистото сирене,сол и черен пипер на вкус. С яйчената смес се заливат зеленчуците и запържва, под капак, до стягане, а след това се обръща /с помощта на чиния/ и запържва  и от другата страна. Вместо обръщане, може да се  запича/грилова във фурна само на горен реотан.


Подготвят се доматите, като в 1 с.л. зехтин, овкусен със скилидка чесън, се задушават леко, до омекване и поставят върху готовия омлет. 


И разрязан:


Поръсва се с пресни подправки преди сервиране, а прясна зелена салата е едно добро допълнение.


 Опитайте...

11 коментара:

  1. Много апетитен омлет ни представяш, Диди! Цветен и слънчев, точно като тези два празнични дни :)
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен омлет! Напълно подходящ за топлите летни дни в които изобщо не ми се стои над печката. Бързо, лесно и вкусно.
    Поздрави и усмихната седмица.

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, че хубаво предложение!!! Бих си го хапнала за обяд :) Обожавам картофите, поднесени по всякакъв начин :)

    Поздрави и успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  4. Какви цветове! а за вкусовете съм сигурна, че ще ми допаднат! Прекрасно лятно ястие! Чудесни снимки и представяне, както винаги, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен омлет, Дианка!
    И както ни го поднасяш ще си хапна с удоволствие!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви,
    радвам се,че ви допада тази семпла идея,
    топлото време провокира към по лесни и гъвкави рецепти,
    а и при повечето омлети може да се експериментира.
    Пепи,
    Габи,
    Люси,
    Елица,
    Дани,
    сърдечни поздрави и хубави майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда много вкусен и лесен, Дианка! Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Като видя пресни зеленчуци в ястия, знам, че сме отишли в някоя слънчева страна. Чудесен омлет, Дианка.

    ОтговорИзтриване
  9. Само веднъж съм опитвала този испански омлет, ама май не беше много добре приготвен. Сигурна съм, че твоят би променил нагласата ми. :) Чудесен е, Диди!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви,
    Веси, Траяна, Мъх, Гери,
    радвам се, че ви допада тази картофена идея и испански стил.
    Сърдечни поздрави за вас и хубави летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване