След няколко предложения за солени ястия, нещо сладичко … немски
шоколадов сладкиш с овесени ядки / German Chocolate Oat Cake. Харесвам
и обичам да преоткривам стари рецепти –
тази датира от 1973 година. И съвсем характерна
за времето си - семпла откъм продукти, но с дълбок и богат вкус, в същото време
лесна за изпълнение. Спечели ме най-вече с присъствието на овесени ядки. Старите
познати овесени ядки, които се считат за една от най-полезните храни - регулират
обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма и подсилват
имунната система. Една чудотворна храна, действието и силата на която
контрастират със скромния им вид.
Правя маслен сладкиш с овесени ядки и шоколадов слой, но този е друг и има своя чар... Блатът е мек и пухкав, повърхността е залята с леко карамелизирана смес от масло, сметана и ядки, а за финал - шоколадов топинг „конец”. Свежи плодове в допълнение и резултатът е пролетна премяна за сладкиша, като идеята за сервиране със сладолед е удачно тематична.
Правя маслен сладкиш с овесени ядки и шоколадов слой, но този е друг и има своя чар... Блатът е мек и пухкав, повърхността е залята с леко карамелизирана смес от масло, сметана и ядки, а за финал - шоколадов топинг „конец”. Свежи плодове в допълнение и резултатът е пролетна премяна за сладкиша, като идеята за сервиране със сладолед е удачно тематична.
Продукти*
2/3 ч.чаша овесени ядки
75 гр масло
50 гр. шоколад /с по-висок процент какао/
1 с.л. какао, по желание
1 ч.чаша брашно
2/3 ч.чаша захар***
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
2/3 ч.чаша кафява захар
2 яйца
Заливка:
100 гр. масло
1/4 ч.чаша течна сметана
3/4 ч.чаша кафява захар
1/2 ч.чаша натрошени орехи*
* изпозлвах микс от ядки - шам фъстък, бадеми, лешници, кашу, тиквени семки и орехи
Топинг:
30 гр. масло
¼ ч.чаша сметана
50 гр. шоколад
1/2 к.л. канела, по желание
1/2 к.л. канела, по желание
* рецептата в оригинал е със завишени пропорции на продуктите за по-голям размер тава.
** използвах 1/2
ч.чаша кафе еспресо+ 1/3 ч.чаша гореща вода
*** количеството на захарта може да се редуцира / използвах общо 1 ч.чаша/
*** количеството на захарта може да се редуцира / използвах общо 1 ч.чаша/
1 ч.чаша=240 мл.
German Chocolate Oat Cake - технологията на приготвяне онагледена в стъпки.
Докато тестото се пече, се подготвя заливката.
Сервира топъл или студен.
И разчупен...
German Chocolate Oat Cake - технологията на приготвяне онагледена в стъпки.
Фурната се загрява до 175С, като тава, с размери 20х20 се
омаслява или покрив ас хартия за печене.
Подготвя се тестото, като в купа
се поставят овесените ядки /използвах по-фини/ и заливат с горещите вода и кафе. Добавят се маслото
и парченца шоколад, разбъркват и сместа
се оставя настрана, за да се напоят овесени ядки. В друга купа се смесват
брашното със захарта, какаото,содата и солта , следва и кафявата захар. В малка купа се
разбиват яйцата и след това се добавят към брашнената суха смес.Купата с овес, масло и шоколад се разбърква, докато се смесят добре, след което
се добавят към общата. Всичко се хомогенизира и изсипва в подготвената форма за
печене.
Пече на 175 градуса за около 35 минути или докато клечка за зъби поставена в
центъра излиза чиста.
Подготвя се шоколадов
топинг, като се затопля сметаната с маслото до завиране, поставя настъргания
шоколад. Разбърка се до стопяване на
шоколада, маха от котлона и охлажда.Докато тестото се пече, се подготвя заливката.
В малка купа се смесват мекото масло, кафявата
захар, сметана и след завиране – едро нарязаните ядки. Намалява се огъня и се
вари с се разбъркване за 2-3 минути или докато леко се сгъсти.
Когато сладкишът е готов, се изважда от фурната, и върху него /още горещ/ се излива горещата маслено-сметанова смес отгоре върху него. Връща се
отново във фурната и оставя за няколко минути да се запече отново, докато започне
да кипи и се образуват мехурчета. Изважда
се от фурната и леко охлажда, след което се гарнира с шоколадовия топинг.
Сервира топъл или студен.
Идеята за сладолед вече я споменах, тук е и масленият сладкиш с овесени ядки.
И разчупен...
Опитайте...
Такова шоколадово изкушение рано сутринта :)
ОтговорИзтриванеДобре, че имах кафе да се утеша!
Прекрасно поднесено и вкусно!
Благодаря, Дианка и много усмивки през деня!
Отново фантастични снимки и сладко изкушение. Може ли човек да му устои?! Не! В никакъв случай!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Както винаги при теб е вкусно и поднесено със стил! Отново съм впечатлена!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден, Дианка!
Толкова шоколадово и неустоимо е при теб, Дианка! Значи денят ще е страхотен:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНенадмината си в правенето и поднасянето на сладкиши ,Дианка.Прекрасен е този сладкиш - идеално съчетание на продукти, които всеки може без затруднение да намери на пазара.Честит Гергьов ден, с малко закъснение, много здраве и нови кулинарни шедьоври.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Дианка, много изкушаващо изглежда този десерт!
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки! :)
Мдааа, шоколадово и с кафе, любим вкус и аромат, истинско изкушение за моите сетива!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, което всеки трябва да опита според мен, подходящ за всякакви случай сладкиш!
Поздрави, Дианка!
А у нас сладкишите и торти свършиха :)
ОтговорИзтриванеНареждам се за парченце от твоя сладкиш, Дианка :) наистина е много апетитно шоколадово изкушение и ще се възползвам от него :)
Поздрави и хубав ден на теб!
Чудесна рецепта, Дианка.
ОтговорИзтриванеСтруктурата изглежда много интересна.
Ще опитам.
Поздрави,
Илиана
Дианка, пак нещо вкусно си сътворила!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса!
А масления сладкиш с овесени ядки пуснала ли си? Отивам да проверя!
Дианка, аз не знам дали ще стигна до този сладкиш скоро, но колкото пъти дойда тук, оставам възхитена. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотен е, Диани! Много апетитен!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Дианка, ще се удавя само от гледане на твоите снимки! как може да създаваш такива красоти! Обожавам твоите предложения, най-вече десертите, така че ще се опита при първа възможност! Слънчеви майски дни ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеДианка, поредната ти прелестна рецепта е на фокус днес, а аз тъкмо споделих мъфините:))) Прелестни снимки, изкушаващо предложение и както винаги слънчево настроение лъхат от публикацията ти! Комплименти!
ОтговорИзтриванеЗаредих се с вкус и красота...!Отново...!Както винаги!
ОтговорИзтриванеПрекрасен и усмихнат ден,Ди!
И мен ме спечели този сладкиш, както е спечелил теб! Толкова апетитен изглежда и звучи!! Да не споменавам за стилен! Но това е дошло от твоята фина кулинарна ръка. Запомням за правене при първа възможност.
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица ти желая, Ди :)
Здравейте, каква сметана използвахте?
ОтговорИзтриванеОтново се потопих в магията на шоколада,Дианка,много богато печиво и както винаги е поднесено по безупречен начин!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната сряда!
Здравейте, от обяснението не ми стана ясно, къде се слага супената лъжица какао, която е отбелязана в рецептата?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен,
ОтговорИзтриванеидеята за добавянето на лъжица какао е по-желание и
с цел да се засили шоколадовият аромат.
Поставянето може да бъде в сухата брашнена смес.
Благодаря и поздрави за вас, Диана
Много добре изглежда,ще го пробвам,мерси :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен, ще се радвам да ви допадне и на вкус, поздрави,Диана
ОтговорИзтриване