В сезона на любимите череши, предложение за магически десерт с интересна структура - комбинация от два слоя, които се получават от една хомогенна маса
по време на печенето: горният слой оформя лек пандишпан, а отдолу остава крем в
комбинация с ароматни череши. Харесваме го – в по-лек и летен вариант
с цитрусов аромат, по-плътен, топъл и шоколадов, а сега постен и без
допълнителна мазнина - шоколадов кейк и гъст пудинг сос над плода. Chocolate Covered Cherry Pudding Cake. Популярният Pudding
Cake попада в категорията бързи и лесни
десерти –съставките се смесват на ръка, пече се не за дълго, много възможности
за аромати и допълнения. Нетрадиционното изливането на шоколадовия сос над
суровата смес за кейка, без да се разбърква, позволява
при печене кексовата основа да се
повдигне, а под него сосът да се се уплътни. Най - добър е леко хладък,
топка
сладолед или още сос с череши, но е хубав и студен – хрупкава кексова
коричка, крем с какао и ванилия, и за финал - ароматни череши с ром.
Постен какаов пудинг кейк с череши
/по идея от Chocolate Covered Cherry Pudding Cake/
Продукти за 4 порции:
1 ч. чаша череши, почистени от костилките*
1 с.л. захар
¼ ч. л. ромова захар на д-р Йоткер (по желание)
1/3 ч. чаша кафява захар
2 с. л. ароматно какао
1 ч. л.царевично нишесте с връх
За кексовата смес:
¼ ч. л. ромова захар на д-р Йоткер (по желание)
1/3 ч. чаша кафява захар
2 с. л. ароматно какао
1 ч. л.царевично нишесте с връх
За кексовата смес:
½ ч.чаша
пълнозърнесто брашно
1 щипка сол
1/3 ч.чаша захар
1 ½ с.л. ароматно какао
1 щипка сол
1/3 ч.чаша захар
1 ½ с.л. ароматно какао
½ ч.л. кафе/канела
1 ч. л. бакпулвер
ванилия д-р Йоткер
1 ½ с.л. кисело мляко от соя**
¼ ч.чаша ванилово соево мляко**
вряща вода
* в оригиналната рецепта Chocolate Covered Cherry Pudding Cake се препоръчват замразени, но аз използвах пресни
1 ч. л. бакпулвер
ванилия д-р Йоткер
1 ½ с.л. кисело мляко от соя**
¼ ч.чаша ванилово соево мляко**
вряща вода
* в оригиналната рецепта Chocolate Covered Cherry Pudding Cake се препоръчват замразени, но аз използвах пресни
** в оригиналната рецепта се препоръчва соево, но може да се
замени с кокосово, или кафе
1 ч.чаша =240мл.
Почистените череши се поставят в купа и разбъркват със
супена лъжица захар и ромовия екстракт, след което се оставят на стайна температура за около 1-2 часа, да отделят сок /, а ако са замразени да се
отпуснат/
Намазват се 4 чашки за суфле или други подходящи за печене,
фурната се загрява на 175С.
Смесва се кафявата
захар и 2 с.л. какао на прах и оставя настрана. Отцеждат се добре черешите и полученият сок /около ¼ ч.чаша/ се заделя, а
черешите се поръсват царевичното нишесте
и разбъркват добре. Разпределят се
равномерно в намазнените съдчета за печене.
В купа се смесват брашното, солта, 1/3 ч.чаша захар, 11/2 супени лъжици какао, кафето и бакпулвера. Разбъркват се течните „млечни” съставки с ванилията и обединяват - сместа трябва да бъде гъста и равномерно се разпределя да покрие черешите. Отгоре се поръсва с отделената кафява захар и какаото - около по 2 супени лъжици на порция.
Към отцедения черешов сок от се добавя вряща вода, до получаване на обем ¾ ч.чаша. Внимателно, с лъжица, леко се изсипва над какаовата захар в съдчетата, около по 3-4 супени лъжици. Поставят се порциите във фурната и пекат за около 25-30 минути, докато повърхността е суха /проба с клечка/ и сосът е кипял около ръбовете. Изважда се от фурната и оставя да се охлади за 15 минути преди сервиране.
В купа се смесват брашното, солта, 1/3 ч.чаша захар, 11/2 супени лъжици какао, кафето и бакпулвера. Разбъркват се течните „млечни” съставки с ванилията и обединяват - сместа трябва да бъде гъста и равномерно се разпределя да покрие черешите. Отгоре се поръсва с отделената кафява захар и какаото - около по 2 супени лъжици на порция.
Към отцедения черешов сок от се добавя вряща вода, до получаване на обем ¾ ч.чаша. Внимателно, с лъжица, леко се изсипва над какаовата захар в съдчетата, около по 3-4 супени лъжици. Поставят се порциите във фурната и пекат за около 25-30 минути, докато повърхността е суха /проба с клечка/ и сосът е кипял около ръбовете. Изважда се от фурната и оставя да се охлади за 15 минути преди сервиране.
Отделно Сос с пресни череши за допълнение или Черешов топинг сироп с канела
С още пудра захар или сладолед:
И сос...
По-близо:
Опитайте...
Прекрасен десерт с череши!
ОтговорИзтриванеТопящ се в устата :)
Прегръдки, Дианка!
Много плодово и шоколадово предложение!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Поздрави!
Аз се загубих малко в представянето на десерта, а накрая направо потънах в шоколадовата му прелест... Толкова е апетитен, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко вкъщи, поздрави от мен!
Много ви благодаря, Дани, Габи, Гери,
ОтговорИзтриваненаистина този вид десерт е сочен, плодов и лек -
дори и в постен вариант!
Радвам се, че ви допада,
поздрави за вас и хубава нова седмица, Диана
Дианка,отново шоколад в най-висша форма!Дяволски апетитна презентация на този несъмнено сочен десерт!Благодаря за споделената рецепта,поздрави и хубава лятна седмица!
ОтговорИзтриванеНезависимо, че е постен, сладкишът изглежда неустоимо вкусен и сочен. Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрекрасно, както винаги, Диана! Непременно ще го опитам, предвкусвам удоволствието, което снимките и рецепата обещават! Поздравления, чудесна презентация!
ОтговорИзтриванеСтрахотен, сладък, сочен и много ми харесва! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеОх, Дианка, още помня твоят сладкиш с крема сирене, а сега и тази шоколадова прелест! Истинска фантазия си сътворила, блаженство за небцето! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНапоследък така залитам по постното, че все в твоето местенце се ровя, Дианка! Изкушаваш ме отново. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПоекрасен десерт с още по-прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица! :-)
Много ви благодаря, дами и благодаря за милите думи!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви допада този вид десерт,
поздрави за вас и хубава нова седмица, Диана
Страхотно шоколадово изкушение, и с тези череши... :) Разкош!
ОтговорИзтриване