неделя, 12 юли 2015 г.

Бадемов сладкиш с нектарини и портокалов сироп


Неделният летен сладкиш: слънчеви нектарини - сега им е времето, маслено бадемово тесто и ароматен портокалов сироп, е още няколко уханни малини за свежа финална  нотка.
За нектарините /от гръцката дума „нектар“, наричани в миналото и "персийска слива" / се счита, че притежават вкус по-богат от този на прасковите и носят изключително богат аромат, а както своите събратя праскови и кайсии са чудесни са както сурови, така и леко задушени или гриловани. Днешното ми предложение с нектарини е лесно и бързо, вкусно, свежо и ароматно. Рецептата в оригинал е на Дона Хей  Donna Hay Nectarine Tart with Orange Syrup, с някои незначителни за крайния вкус изменения от мен.
Без да има необходимост от специално представяне, едно от най-известните имена във висшето кулинарно изкуство, на осемгодишна възраст Дона Хей влиза в кухня, хваща купа за разбиване и повече не поглежда назад. Днес Дона Хей е водещ кулинарен редактор и най-продаваният автор на готварски книги в Австралия. Тя работи и като главен редактор на списание "donna hay magazine", има собствена серия кухненски съдове и пособия, собствен магазин и е участвала много пъти в „Най-добрият готвач на Австралия“. Нейните ястия, рецепти и аранжировки са съсредоточени около използването на основни съставки, простичкото приготвяне и красивото поднасяне. Това е нейната запазена марка, а това е моят вариант на това лятно изкушение:


Бадемов сладкиш с нектарини и портокалов сироп


Нектарини:
3-4 нектарини
¼  ч. чаша пудра захар

Тесто:
90 гр масло
½ ч. чаша кристална захар
2 яйца
1 ч. чаша бадемово брашно (смлени бадеми)*
¼  ч.чаша пшенично брашно
1 с. л. портокалова кора настъргана **
¼  ч.  л.  бакпулвер
* комбинирах  ¾  ч. чаша бадемово брашно с ¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
** използвах 1ч.л. портокалови корички финес на д-р Йоткер
още ¼ ч.чаша нарязани бадеми, малини и свежа мента за декориране.

Портокалов сироп:
1 ч.чаша прясно изцеден портокалов сок*
¼  ч. чаша ликьор с портокалов аромат
½ ч. чаша захар
* използвах останалият сироп от задушените нектарини и допълних със сока на 1 портокал и намалих количеството на ликьора.
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвят плодовете: Затопля се тиган с незалепващо покритие на средна температура. Почистените нектарини се поръсват с пудра захар и поставят с разрязаната /вътрешната/страна  в тигана. Варят се, докато се разтопи захарта и плодовете се зачервят, след което се изваждат от тигана и охлаждат. Някои са запазват цели, а други се разрязват на ивици.
Фурната се затопля на 160С, леко се омаслява форма за печене с размери 12 x 35 см. за тарта или друга за сладкиши. Използвах правоъгълна форма за кекс, която е по-малка и дебелината е по-скоро за сладкиш, а не за тарта.
Тесто:
В кухненски робот се разбиват маслото и захарта, добавят се яйцата, бадемовото брашно /при мен и кокосови стърготини/, пшеничното брашно, портокалова кора и бакпулвер и отново се разбъркват, докато се обединят. Сместа се разпределя с лъжица в подготвената форма за печене. Върху тестото се поставят нектарините, нарязаните се притискат, за да спаднат по-навътре, а няколко цели се поставят отгоре. Поръсва се с нарязаните бадеми.
Сладкишът се пече в продължение на 30-40 минути, според дебелината и  с проба за суха клечка.


Оставя се да изстине и при сервиране се залива със сиропа.


Портокалов сироп
Поставя се  портокаловият сок, ликьора и захарта в малка тенджера на силен огън и се оставя да заври. Намалява се силата до ниска и оставя да къкри за 10-12 минути или докато сместа се сгъсти, след което се охлажда.


Вече споменах, че при сервиране се полива с ароматния портокалов сироп.


И парченце:


Опитайте...


11 коментара:

  1. Ехааа... Дианка, това определено ме спечели! :)
    Прекрасен сладкиш, изглежда повече от добре. Поздравления!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, много свежо, сочно, ароматно и толкова лятно! Чудесен кекс, Дианка!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусен и ароматен сладкиш!
    Прегръдки, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитен и несъмнено вкусен сладкиш, Диди, с тази текстура!
    Нареждам се за парченце :) и ти пожелавам хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Просто лъха лятна свежест и аромат от този сладкиш! Невероятен е!
    Успешна и приятна нова седмица, Диана!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    при теб е винаги цветно, вкусно и приятно за окото.Разкошен сладкиш.Прекрасно поднасяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, чудесна презентация на това вкусно изкушение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Каква красота, Диди! Този сладкиш изглежда толкова нежен, летен и ароматен! Дали не мога да си грабна едно-две парченца? :) Най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Апетитен,пухкав, разкошен! Мога да изреждам до безкрай:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда прекрасно, Диди, а като съдя по продуктите ще е и много, много вкусно и ароматно!
    Рецептите ти винаги са били прекрасни, но последните предложения са истински изкушения за небцето - и този сладкиш, и царевичните кексчета и великолепния сладолед... А на снимките и презентациите ти, винаги съм се възхищавала.
    Сърдечни поздрави и пожелание за хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, много сте мили,
    Гери,
    Бети,
    Дани,
    Пепи,
    Тили,
    Елена,
    Иглика,
    Люси,
    Траяна,
    Лети,
    радвам се, че ви допада тази идея,
    сега е и времето на плодовите десерти.
    Поздрави за вас и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване