Неделният летен сладкиш: слънчеви
нектарини - сега им е времето, маслено бадемово тесто и ароматен портокалов сироп, е още няколко уханни малини за свежа финална нотка.
За нектарините /от гръцката дума
„нектар“, наричани в миналото и "персийска слива" / се счита, че притежават вкус по-богат от този на прасковите и носят
изключително богат аромат, а както своите събратя праскови и кайсии са чудесни
са както сурови, така и леко задушени или гриловани. Днешното ми предложение с
нектарини е лесно и бързо, вкусно, свежо и ароматно. Рецептата в оригинал е на
Дона Хей Donna
Hay Nectarine Tart with Orange Syrup, с някои незначителни за крайния вкус
изменения от мен.
Без да има необходимост от
специално представяне, едно от най-известните имена във висшето кулинарно
изкуство, на осемгодишна възраст Дона Хей
влиза в кухня, хваща купа за разбиване и повече не поглежда назад. Днес Дона Хей е водещ кулинарен редактор и
най-продаваният автор на готварски книги в Австралия. Тя работи и като главен
редактор на списание "donna
hay magazine", има собствена серия кухненски съдове и пособия,
собствен магазин и е участвала много пъти в „Най-добрият готвач на Австралия“.
Нейните ястия, рецепти и аранжировки са съсредоточени около използването на
основни съставки, простичкото приготвяне и красивото поднасяне. Това е нейната
запазена марка, а това е моят вариант на това лятно изкушение:
Бадемов сладкиш с нектарини и портокалов сироп
/по идея от Donna Hay Nectarine Tart with Orange Syrup/
Нектарини:
3-4 нектарини
¼ ч. чаша пудра захар
Тесто:
90 гр масло
½ ч. чаша кристална захар
2 яйца
1 ч. чаша бадемово брашно (смлени бадеми)*
2 яйца
1 ч. чаша бадемово брашно (смлени бадеми)*
¼ ч.чаша пшенично брашно
1 с. л. портокалова кора настъргана **
¼ ч. л. бакпулвер
* комбинирах ¾ ч. чаша бадемово брашно с ¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
1 с. л. портокалова кора настъргана **
¼ ч. л. бакпулвер
* комбинирах ¾ ч. чаша бадемово брашно с ¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
** използвах 1ч.л. портокалови корички финес на д-р Йоткер
още ¼ ч.чаша нарязани бадеми, малини и свежа мента за
декориране.
Портокалов сироп:
1 ч.чаша прясно изцеден портокалов сок*
¼ ч. чаша ликьор с портокалов аромат
½ ч. чаша захар
¼ ч. чаша ликьор с портокалов аромат
½ ч. чаша захар
* използвах останалият сироп от задушените нектарини и
допълних със сока на 1 портокал и намалих количеството на ликьора.
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвят плодовете: Затопля се тиган с незалепващо покритие на средна температура. Почистените нектарини се поръсват с пудра захар и поставят с разрязаната /вътрешната/страна в тигана. Варят се, докато се разтопи захарта и плодовете се зачервят, след което се изваждат от тигана и охлаждат. Някои са запазват цели, а други се разрязват на ивици.
Фурната се затопля на 160С, леко се омаслява форма за печене с размери 12 x 35 см. за тарта или друга за сладкиши. Използвах правоъгълна форма за кекс, която е по-малка и дебелината е по-скоро за сладкиш, а не за тарта.
Първо се подготвят плодовете: Затопля се тиган с незалепващо покритие на средна температура. Почистените нектарини се поръсват с пудра захар и поставят с разрязаната /вътрешната/страна в тигана. Варят се, докато се разтопи захарта и плодовете се зачервят, след което се изваждат от тигана и охлаждат. Някои са запазват цели, а други се разрязват на ивици.
Фурната се затопля на 160С, леко се омаслява форма за печене с размери 12 x 35 см. за тарта или друга за сладкиши. Използвах правоъгълна форма за кекс, която е по-малка и дебелината е по-скоро за сладкиш, а не за тарта.
Тесто:
В кухненски робот се разбиват маслото и захарта, добавят се яйцата, бадемовото брашно /при мен и кокосови стърготини/, пшеничното брашно, портокалова кора и бакпулвер и отново се разбъркват, докато се обединят. Сместа се разпределя с лъжица в подготвената форма за печене. Върху тестото се поставят нектарините, нарязаните се притискат, за да спаднат по-навътре, а няколко цели се поставят отгоре. Поръсва се с нарязаните бадеми.
Сладкишът се пече в продължение на 30-40 минути, според дебелината и с проба за суха клечка.
В кухненски робот се разбиват маслото и захарта, добавят се яйцата, бадемовото брашно /при мен и кокосови стърготини/, пшеничното брашно, портокалова кора и бакпулвер и отново се разбъркват, докато се обединят. Сместа се разпределя с лъжица в подготвената форма за печене. Върху тестото се поставят нектарините, нарязаните се притискат, за да спаднат по-навътре, а няколко цели се поставят отгоре. Поръсва се с нарязаните бадеми.
Сладкишът се пече в продължение на 30-40 минути, според дебелината и с проба за суха клечка.
Портокалов сироп
Поставя се
портокаловият сок, ликьора и захарта в малка тенджера на силен огън и се
оставя да заври. Намалява се силата до ниска и оставя да къкри за 10-12 минути
или докато сместа се сгъсти, след което се охлажда.
И парченце:
Опитайте...
Вече споменах, че при сервиране се полива с ароматния портокалов сироп.
И парченце:
Опитайте...
Ехааа... Дианка, това определено ме спечели! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш, изглежда повече от добре. Поздравления!
Хубава вечер ти желая!
Ммм, много свежо, сочно, ароматно и толкова лятно! Чудесен кекс, Дианка!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!
Много вкусен и ароматен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Дианка!
Много апетитен и несъмнено вкусен сладкиш, Диди, с тази текстура!
ОтговорИзтриванеНареждам се за парченце :) и ти пожелавам хубава нова седмица!
Просто лъха лятна свежест и аромат от този сладкиш! Невероятен е!
ОтговорИзтриванеУспешна и приятна нова седмица, Диана!
Дианка,
ОтговорИзтриванепри теб е винаги цветно, вкусно и приятно за окото.Разкошен сладкиш.Прекрасно поднасяне.
Поздрави !
Дианка, чудесна презентация на това вкусно изкушение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Каква красота, Диди! Този сладкиш изглежда толкова нежен, летен и ароматен! Дали не мога да си грабна едно-две парченца? :) Най-сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеАпетитен,пухкав, разкошен! Мога да изреждам до безкрай:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеИзглежда прекрасно, Диди, а като съдя по продуктите ще е и много, много вкусно и ароматно!
ОтговорИзтриванеРецептите ти винаги са били прекрасни, но последните предложения са истински изкушения за небцето - и този сладкиш, и царевичните кексчета и великолепния сладолед... А на снимките и презентациите ти, винаги съм се възхищавала.
Сърдечни поздрави и пожелание за хубави летни дни!
Благодаря ви, много сте мили,
ОтговорИзтриванеГери,
Бети,
Дани,
Пепи,
Тили,
Елена,
Иглика,
Люси,
Траяна,
Лети,
радвам се, че ви допада тази идея,
сега е и времето на плодовите десерти.
Поздрави за вас и хубаво лято!