вторник, 28 юли 2015 г.

Солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто



Жегата продължава и вместо предвидената по „график” рецепта за турски бюречета от патладжани, продължавам темата чийзкейк. Сега във вариант на солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто – без печене, без желатин и отново порциониран в чаши. За основа: солени бисквити, крекери или друго. Имах идея за сухарчета от типа на „кубети”, но се спрях на "перлички" за супа, с идеята да се запазят за по-дълго хрупкавата си структура. За чийзкрема избрах комбинация от разтопена моцарела, допълнена с меко крем сирене за по-фина и гладка консистенция. Заливният топинг е от свежи зелении, като за разнообразие замених по-силният аромат на босилек с магданоз, спанак и рукола, обогатени с приятен лимонов привкус. Основната идея е за заливка с чушково пюре, но предпочетох зелените подправки за лятно изпълнение. Мисля си, че описах подробно, приготвя се лесно и бързо, ето и нагледно какво се получи:


Солен чийзкейк с моцарела и свежо лимоново песто
/по идея, с мои изменения от 

Продукти: за 3-4 порции, според обема на чашите.
За чийзкрема:
150 гр. моцарела / в оригинал е от биволско мляко/
150 гр. крем сирене
1-2 с.л.течна сметана /мляко
За лимоновото песто:
2 ч.чаши магданоз, накъсан
½ ч.чаша спанак, ситно нарязан
¼ ч.чаша рукола
¼ ч.чаша зехтин
1 с.л. пармезан, настрърган
1-2 с.л. лимон, или на вкус
лимонова трева и сол на вкус
За основата: по 1-2 с.л. натрошени солени бисквити или друго за порция
чери домати за гарниране, още листа рукола
прясно смлян черен пипер
 1 ч.чаша =240мл.
Първо се подготвят чашките за сервиране, като на всяка дъното се покрива с натрошени солени бисквити, сухари или друго. Моята идея за да се запази хрупкавият ефект на перличките за супа се оказа успешен, но без да престояват покрити с крема.
Следва чийзкрема: нрязаната на дребни кубчета моцарела се загрява с 1 с. л. сметана, разклаща се докато се разтопи и маха се от котлона.  Смесва се с крем сиренето без много разбъркване се хомогенизира /, ако е много гъста се добавя и другата лъжица сметана/ и разпределя върху солената бисквитена основа. Поставя в хладилник да стегне.
За лимоновото песто зелениите от магданоз, спанак и рукула се смесват в чаша на кухненски пасатор, добавят се зехтин, лимонов сок, пармезана и на вкус лимонова трева и сол. Пасира се до желаната гладкост  и разлива върху сиреновата смес.


Гарнира се с чери доматчета, стрък рукола и поръсва с малко прясно смлян черен  пипер,
 а за още средиземноморски вкус и мариновани маслини.


Сервира се веднага или след кратко, за около час охлаждане, 
но не е препоръчително да престоява /, за да не омекне бисквитената основа/


Опитайте...

13 коментара:

  1. Прекрасно!
    Цветно и вкусно!
    Прегръдки, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни и наситени цветове! Идеята ти за солен вариант е чудна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, Габи,
    Благодаря ви и
    много се радвам, че ви допада тази лятна и свежа идея.
    Комбинацията със сирената може и да се променя, бисквитената основа - също.
    Сърдечни поздрави за вас, прохладни и усмихнати летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение, Дианка!
    Грабна ме със свежестта си и придърпвам чашка към себе си!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно свежо лятно предложение Дианка.В тези горещи летни дни прекрасно ще се освежим с този чийзкейк в чаша.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда прекрасно и вкусно, Дианка! А в жегата е и много подходящо, щом е охладено ястие!

    ОтговорИзтриване
  7. Отново съм възхитена от свежата и цветна рецепта!
    Поздравления и за прекрасните снимки!
    Весели летни дни, Дианка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, страхотно свежо предложение. И какви цветове само, подсилени от хубави снимки :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно, свежо, солено предложение, Диди!
    Прекрасно поднесен в чашите от теб, както винаги! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Илианка,
    Елена,
    Траяна,
    Хриси,
    Лучия,
    Елица,
    Пепи,
    благодаря ви и се радвам, че ви допада тази идея -
    бърза, лесна, свежа и разхлаждаща в летните жеги.
    Пак ще напиша,
    че съчетанието на сирена може и да се променя, бисквитената основа - също.
    Сърдечни поздрави за вас, прохладни и усмихнати летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, това си е направо съвършенство, толкова е елегантно. Аз ще пропусна само руколата, хич не ми е по вкуса тя:)

    ОтговорИзтриване
  12. Фантастично предложение,Дианка!Толкова интересно като идея,прекрасно съчетано и балансирано на вкус,а цветовете галят окото!Щастлив август!

    ОтговорИзтриване