понеделник, 12 октомври 2015 г.

Пълнен камамбер със сушени плодове и заливка от ядки с карамел




Бързам да благодаря и споделя разкошния комплимент подарък от пекарната на Лидл, една част от който вече е оползотворена, а като се замисля и другата не остана:)  Вкусният хляб не стига цял до вкъщи: продукти с такова високо качество сами по себе си са достатъчни… От семплите, но класически двойки на хрупкав хляб с фино меко сирене или ароматно масло с маслинова чабата, многолистен френски кроасан с чаша кафе или топъл сандвич с бекон и разтопено сирене "ала Дали"; към термично обработени и по-засукани комбинации. Вдъхновяващите рецепти на шефове Манчев и Шишков допълнително затрудняват избора на конкретно решение. А като всеки добър камамбер е чисто бял и кадифено нежен от външната страна и гладко мек - от вътрешната. Макар по-често, а и ние го харесваме, мекото сирене камамбер се поднася топло, леко разтопено, аз се спрях на една по-различна идея за кулинарно представяне. Избрах есенен привкус в съставки и цветове с усещане за есенно изобилие. Това е комбинацията от затоплени в масло сушени плодове за пълнеж в средата на сиренето, микс сурови ядки отгоре и топинг от кехлибарен карамел. Рецептата бърза и лесна, съчетание е от подобни, но все пак различни и ще я напиша в моя вариант:


Пълнен камамбер със сушени плодове и заливка от ядки с карамел


Продукти:
250 гр. френско сирене камамбер пита
½ ч.чаша кубчета микс от сушени плодове*
1 с.л. масло
1 с.л. бяло вино
1 ч.чаша сурови ядки**

За карамеления топинг***
½ ч.чаша захар
1 с.л. мед
1 с.л. бяло вино
2 с.л. вода

* използвах готов микс от екзотични сушени плодове, стафиди, смокини, боровинки
** използвах микс от бадеми, кашу, лешници, орехи, шамфъстък, бразилски орех
*** може да се използва и маслен карамел, но той има по-плътен и матов отенък
Сиренето се охлажда в хладилник, за да се стегне и питата се разрязва по средата, най-добре със специален нож за сирене.
На средна температура се разтопява маслото и към него се добавят кубчета сушени плодове, разбъркват се и налива бялото вино. Изчаква се да се изпари течността и се маха от котлона. С топлата смес се застила едната част от сиренето и покрива с другата, като се притиска. От топлината сиренето в средата леко се стопява и хомогенизира с плодовете. Отгоре се подреждат суровите ядки.
На по-слаба температура се стопява захарта с виното и водата, а след тяхното завиране, сгъстяване и оцветяване в светъл кехлибар се маха от котлона и охлажда /съд в студена вода/. Изчаква се малко карамелът да стегне /горещ не е пластичен/  и се излива на ТЪНКА струйка над ядките. Може да се оформи и декорира с „конец” от карамела. Тънката струйка желателна, особено ако сиренето ще се поднася веднага – плътният карамел е плътен и по-твърд при консумиране, а тънката нишка е по-крехка. Ако ще се поднася след няколко часа, ще омекне, но не напълно. Вече споменах, че може да се използва и маслен карамел, с по- лесно трошлива структура, но и по-матов оттенък.


При сервиране се реже на сектори, а резен хрупкав хляб със семена и чаша вино 
оформят една богата вкусова комбинация в есенен стил. 


И с още френски сирена за повече разкош:


Ето и подаръка, който ни поднесе Lidl - със стил и внимание, 
апетитен комплимент деликатеси от френската тематична седмица 
и специална селекция от прясно изпечени продукти от фурната.  
Благодаря, Lidl!


Опитайте…

9 коментара:

  1. Дианка,
    никога не съм опитвала това сирене Камембер.Но твоето предложение е разкошно , прекрасно аранжирано и снимано.Благодаря за идеята, която според мен спокойно може да се изпълни и с козе, и с овче сирене.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно е изненадал и теб, Дианче! Знае Лидл как да изненадва добрите домакини. Снимките ти са изкушаващи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И тук да кажа, че това предложение
    е стилно като от френската кухня и много
    апетитно!
    Съблазняват ме и малката питка кашкавал,
    която виждам и този вълшебен хляб.
    Но за известно време си забранявам хляб, че
    колкото малки чабати с масло хапвах на закуска
    на екскурзията....
    Че и вечер го правех :)
    Прегръдки, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, поредната красота сътворена от твоите ръце и неизчерпаем усет за естетика! За вкуса няма какво да кажа - той прелива от снимката! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти е честит подаръкът, Дианка! Сътворила си истинска експлозия от вкусове и невероятна визия , както винаги! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Истинско пиршество - и кулинарно, и визуално. Толкова много красота, стил, вкус и изящество. Напълни ми душата, Дианка! Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  7. Когато дойда тук, знам, че ще има изкушения от класа. Не ме подведе и този път. Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета,
    Благодаря и на Лидл за чудесния подарък -
    а както споменах, с качествени продукти лесно се приготвят вкусни неща...
    Радост,
    Елена,
    Габи,
    Дани /очаквам твоя разказ:),
    Люси,
    Нели,
    Мъхче,
    Траяна,
    Много сте мили и се радвам, че ви допадна тази идея!
    Сърдечни поздрави за всяка една от вас,и усмихнати есенни дени, Диана

    ОтговорИзтриване