Бързам да благодаря и споделя разкошния комплимент подарък от
пекарната на Лидл, една част от който вече е оползотворена, а като се замисля и
другата не остана:)
Вкусният хляб не стига цял до вкъщи: продукти с такова високо качество сами по себе си са достатъчни… От семплите,
но класически двойки на хрупкав хляб с фино меко сирене или ароматно масло с
маслинова чабата, многолистен френски кроасан с чаша кафе или топъл сандвич с
бекон и разтопено сирене "ала Дали"; към термично обработени и по-засукани
комбинации. Вдъхновяващите рецепти на шефове Манчев и Шишков допълнително
затрудняват избора на конкретно решение. А като всеки добър камамбер е чисто бял и кадифено нежен от външната страна и гладко мек - от вътрешната. Макар по-често, а и ние го харесваме,
мекото сирене камамбер се поднася топло, леко разтопено, аз се спрях на една
по-различна идея за кулинарно представяне. Избрах есенен привкус в съставки и
цветове с усещане за есенно изобилие. Това е комбинацията от затоплени в масло
сушени плодове за пълнеж в средата на сиренето, микс сурови ядки отгоре и
топинг от кехлибарен карамел. Рецептата бърза и лесна, съчетание е от подобни,
но все пак различни и ще я напиша в моя вариант:
Пълнен камамбер със сушени плодове и заливка от ядки с
карамел
Продукти:
250 гр. френско сирене камамбер пита
½ ч.чаша кубчета микс от сушени плодове*
1 с.л. масло
1 с.л. бяло вино
1 ч.чаша сурови ядки**
За карамеления топинг***
½ ч.чаша захар
1 с.л. мед
1 с.л. бяло вино
2 с.л. вода
* използвах готов микс от екзотични сушени плодове, стафиди, смокини, боровинки
** използвах микс от бадеми, кашу, лешници, орехи,
шамфъстък, бразилски орех
*** може да се използва и маслен карамел, но той има
по-плътен и матов отенък
Сиренето се охлажда в хладилник, за да се стегне и питата се
разрязва по средата, най-добре със специален нож за сирене.
На средна температура се разтопява маслото и към него се
добавят кубчета сушени плодове, разбъркват се и налива бялото вино. Изчаква се
да се изпари течността и се маха от котлона. С топлата смес се застила едната
част от сиренето и покрива с другата, като се притиска. От топлината сиренето в
средата леко се стопява и хомогенизира с плодовете. Отгоре се подреждат
суровите ядки.
На по-слаба температура се стопява захарта с виното и
водата, а след тяхното завиране, сгъстяване и оцветяване в светъл кехлибар се
маха от котлона и охлажда /съд в студена вода/. Изчаква се малко карамелът да
стегне /горещ не е пластичен/ и се излива на ТЪНКА струйка над ядките.
Може да се оформи и декорира с „конец” от карамела. Тънката струйка желателна, особено ако сиренето ще се поднася веднага – плътният карамел е плътен и
по-твърд при консумиране, а тънката нишка е по-крехка. Ако ще се поднася след
няколко часа, ще омекне, но не напълно. Вече споменах, че може да се използва и
маслен карамел, с по- лесно трошлива структура, но и по-матов оттенък.
При сервиране се реже на сектори, а резен хрупкав хляб със
семена и чаша вино
оформят една богата вкусова комбинация в есенен стил.
И с още френски сирена за повече разкош:
Ето и подаръка, който ни поднесе Lidl - със стил и внимание,
апетитен комплимент деликатеси от френската тематична седмица
и специална селекция от
прясно изпечени продукти от фурната.
Благодаря, Lidl!
Опитайте…
Божествено!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриваненикога не съм опитвала това сирене Камембер.Но твоето предложение е разкошно , прекрасно аранжирано и снимано.Благодаря за идеята, която според мен спокойно може да се изпълни и с козе, и с овче сирене.
Поздрави !
Много вкусно е изненадал и теб, Дианче! Знае Лидл как да изненадва добрите домакини. Снимките ти са изкушаващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И тук да кажа, че това предложение
ОтговорИзтриванее стилно като от френската кухня и много
апетитно!
Съблазняват ме и малката питка кашкавал,
която виждам и този вълшебен хляб.
Но за известно време си забранявам хляб, че
колкото малки чабати с масло хапвах на закуска
на екскурзията....
Че и вечер го правех :)
Прегръдки, Дианка!
Дианка, поредната красота сътворена от твоите ръце и неизчерпаем усет за естетика! За вкуса няма какво да кажа - той прелива от снимката! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеДа ти е честит подаръкът, Дианка! Сътворила си истинска експлозия от вкусове и невероятна визия , както винаги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИстинско пиршество - и кулинарно, и визуално. Толкова много красота, стил, вкус и изящество. Напълни ми душата, Дианка! Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеКогато дойда тук, знам, че ще има изкушения от класа. Не ме подведе и този път. Прекрасно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета,
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на Лидл за чудесния подарък -
а както споменах, с качествени продукти лесно се приготвят вкусни неща...
Радост,
Елена,
Габи,
Дани /очаквам твоя разказ:),
Люси,
Нели,
Мъхче,
Траяна,
Много сте мили и се радвам, че ви допадна тази идея!
Сърдечни поздрави за всяка една от вас,и усмихнати есенни дени, Диана