събота, 21 ноември 2015 г.

Постни ябълкови бонбони



Ако сте любители на ябълковия щрудел – ябълки, орехи, канела - тези бонбони са носители на неговия вкус и ухание. Рецептата за постни ябълкови бонбони попада в категорията на семпли, но пък компенсиращи със сполучлив резултат кулинарни идеи.  Съставките са малко, технологията лесна и времето за приготвяне – бързо. Комбинацията е типично есенно-зимна: няколко ябълки, шепа орехи, най-обикновени бисквити и топъл аромат на канела. Допълнителното им овкусяване и варианти могат да включват още сушени плодове, шоколад /има веган продукт/, кокос, други ядки и доближаване към т. нар. енергейни блокчета. Оформлението е като бонбони, но тестото е пластично и спокойно може да се моделира в други форми – скалички, рулца или малки пастички тип "петифури".


Постни ябълкови бонбони
/по идея, с изменения на Bombice sa jabukama / Apple Balls/


Продукти /за около 30 бонбона/
3 големи или 4 малки ябълки
½ ч.чаша захар
100гр. смлени бисквити, обикновени
100гр. смлени орехи, леко запечени
¼ ч.чаша стафиди
1 ч.л. лимон
1 к.л. канела, или на вкус
смлени орехи, кокос или шоколад за овалване
¼  ч.чаша ябълков/портокалов сок за накисване на стафидите
 1 ч.чаша =240 мл.
Стафидите се накисват в ябълковия или портокалов сок.  Ябълките се обелват, почистват и рендосват на по-едро ренде /като за баница/ и поръсват с лимоновия сок. Смесват се със захарта и поставят в съд на котлон и на умерена температура се задушават до омекване на ябълките и изпаряване на отделения сок. Към края на готвенето се добавят стафидите и канелата. Изчаква се сместа да се охлади и се смесва със смлените орехи и бисквити до хомогенизиране. Оформят се топчета с големина на орех и овалват в още смлени орехи, кокосови стърготини или тункват в разтопен шоколад.


Съхраняват се в хладилник.


И отблизо:


Опитайте…


11 коментара:

  1. Дианка, страхотни бонбонки! Много свежи и вкусни, мисля, че идеята ти е страхотна. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни, семпли и вкусни бонбони!
    Много ми допаднаха! :)
    Поздравления, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни бонбони, Дианка, с вълшебен вкус, събрали цялата есен в себе си!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение, Дианка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка,
    направо ухаят. Ех, защо няма няколко наблизо. Благодаря за предложението.
    Отбий се и при мен и ще видиш рецептата за хубав ябълков щрудел.
    Поздрави,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  6. Идва ми да изям всичките, Дианка! Разкошни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам всичките ти стилни и дребни десерти, Диди! Още по-лесни са за "отвличане " :) Грабвам си едно ( кой лъжа, поне няколко) и бягам...Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Останаха ли и за мен..., преди малко правих подобни, но без ябълки, а със сушени боровинки:)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви,
    драго ми е, че в макар и постен вариант тази идея ви допада.
    Потвърждавам, че вкусът е страхотен!
    Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, благодаря за рецептата - уникални бонбони станаха! Оказа се, че са ми свършили стафидите и използвах сушени череши ☺

    ОтговорИзтриване