Сладкишите тип „блонди” /blondie/ са едни от най-популярните печива,
приготвяни без шоколад – маслени, фини и ароматни. Но в повечето рецепти
все пак шоколад присъства или като бял или под формата на капки. Включването на
ядки, плодове и уханни подправки ги разнообразява и обогатява допълнително.
В летен вариант го харесваме със свеж лимонов акцент, но сега идеята е за тиквено блонди - провокирано от сезона, актуалните тикви, както и
способността им да създават фин, деликатен вкус без да доминират. В класиката на съчетания от тиква с карамел и канела, добавих захаросан /кандиран джинджифил - една
предполагана и очаквано добра комбинация. Резултатът: лесен, бърз и вкусен неделен сладкиш. Няма да пропусна да споделя и линк към още
интересни факти за джинджифила…
Тиквено блонди с джинджифил, карамел и шоколадови капки
Продукти: /тава 20х20 см./
125 гр. масло, разтопено
1 голямо яйце
¾ ч. чаша пюре от тиква, гъсто
1 ч. чаша захар
8 гр. ванилена захар д-р Йоткер /1 опаковка/
8гр. канелена захар д-р Йоткер /1 опаковка/
1 ¼ ч. чаши брашно
За топинг:
1 голямо яйце
¾ ч. чаша пюре от тиква, гъсто
1 ч. чаша захар
8 гр. ванилена захар д-р Йоткер /1 опаковка/
8гр. канелена захар д-р Йоткер /1 опаковка/
1 ¼ ч. чаши брашно
За топинг:
¼ ч. шоколадови капки за поръсване
¼ ч.чаша кандиран джинджифил, ситно нарязан
¼ ч.чаша кандиран джинджифил, ситно нарязан
4гр. канелена захар д-р Йоткер / ½ опаковка/
За карамелена глазура:
¼ ч.чаша течна сметана
1 ч.чаша захар
¼ ч.чаша вода
40 гр. масло
За декориране:
¼ ч.чаша шоколадови
капки
1-2 с.л. джинджифил, ситно нарязан или по-едри парчета.
1 ч.чаша = 240мл.
Фурната се загрява на 175С. тава с размери 20х20 см. се
покрива с алуминиево фолио и леко омазнява.
Маслото се разтопява и към него се прибавя яйцето, тиквата,
захарта , ванилията и канелата, след което разбива до хомогенизиране. Добавя се
брашното и разбърква до поемането му. Полученото тесто се излива в тавата,
заглажда се и отгоре поръсва с шоколадовите капки, канелената захар и
джинджифила.
Пече се около 30-33 минути, до проба за суха клечка, без да
се пресушава, изважда се от фурната и оставя да се охлади.
Подготвя се карамелената глазура:
На средна температура се стопява захарта с водата, без да се
разбърква до получаването на карамел и маха от котлона. Затопля се течната
сметана, без да завира и налива към карамела,
добавя се и маслото, разбива се до хомогенизиране. Изчаква се леко да се
уплътни и се залива студения сладкиш. Отгоре се поръсва с предвидените
шоколадови капки и още джинджифил.
След окончателното стягане се разрязва на парчета и сервира.
Опитайте...
Дианка, и тук искам да подчертая изключително ароматната
ОтговорИзтриванеи вкусна комбинация!
За поднасянето ти си знаеш!
Прегръдки!
С всяка своя публикация ме пренасяш във великолепна кулинарна приказка.....Не знам от къде да да си взема по напред,да ли от от великолепния кокосов карфиол или да гризна от финото блонди?!
ОтговорИзтриванеМоите искрени адмирации,Ди!Прегръдки!
Вкусен сладкиш ни поднасяш, а и с тези капки отгоре е доста примамлив!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошно и свежо предложение, Дианка! Тъкмо като за мен - блондинка под прикритие:) Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванемного фин и лек сладкиш.Прекрасно поднасяне, чудесна визия и изпълнение.
Поздрави !
Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Неустоими, Дианка, неустоимо!
ОтговорИзтриванеДианка, чудесно есенно попадение. Че и красиво , та красиво...
ОтговорИзтриванеМного ми харесва, Дианка! Всички съставки и ароматния резултат! Вкусен есенен сладкиш!
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждащо това блонди, а това че е тиквено .....звучи още по-изкушаващо, а за капак и шоколад, ммммм това вече е неустоимо :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Диди :)
Тук пак е вкусно и ухае на есен....толкова силно ухае,та чак до мен достига,Дианка!Прекрасен сладкиш,сочен и богат!Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеДианка, удоволствие е да видя твоя публикация! Презентациите ти на храна са впечатляващи, А бЛОНДИТО - ВКУСОТИЯ! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка, при теб никога няма как да видя нещо семпло... Винаги има някаква специална нотка! Ето, поредният сладкиш, който изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Благодаря ви, момичета
ОтговорИзтриванеи много се радвам, че тази идея ви харесва ...
Обикновен неделен сладкиш, но с топли есенни аромати.
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана!