Това са последните постни
питки за тази година, като изключим задължителната
за Бъдни вечер. С наближаващия Игнажден в народния ни календар започват коледните и новогодишни
празници. Като символика, която е насочена
към бъдещето и идната
година, Игнажден
е сред най-популярните в нашата традиция. Първият гост, Полазник, който прекрачи прага на
дома се счита за особена важност, защото именно неговата същност ще определи
бъдещето на дома и семейството. "Сполезът" - Това е късметът. Повече за празника -
утре. Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници, ги
правят още по-хубави, вдъхновяващи и осмислящи.
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер. Имам различни идеи за такива кравайчета завити, като торбички, сърчица, подкови, а тази година са с тиквено тесто:
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер. Имам различни идеи за такива кравайчета завити, като торбички, сърчица, подкови, а тази година са с тиквено тесто:
Тиквени гевречета за Игнажден
Продукти: за 9-10 бр.
15 гр прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. захар
1 ч.л. мед
¾ ч. чаша топла вода
½ ч.чаша тиква, пюре
300 гр. брашно
1 ч. л. сол
¾ ч. чаша топла вода
½ ч.чаша тиква, пюре
300 гр. брашно
1 ч. л. сол
1с.л. зехтин или олио
Още
4 ч. л. брашно
1 ч. л. сол
студена вода
4 ч. л. брашно
1 ч. л. сол
студена вода
1 с.л.олио/ зехтин за намазване.
Начин на приготвяне:
В чаша се размиват натрошената прясна мая, захарта, малко топлата вода за да се получи кашичка и изчакаме мая да шупне.
В по-голяма купа се смесват около половината брашно със солта и оформя като кладенче в което се поставят пюрето от тиква, задействаната мая и останалата вода с меда и олиото. Бавно се замесва първоначално с вилица, а след това по малко добавяйки брашно и с ръце до получаване на меко тесто. Дооформя на топка и оставя на топло място да втасва, до двойно увеличение на обема /около 1 -1½часа
В чаша се размиват натрошената прясна мая, захарта, малко топлата вода за да се получи кашичка и изчакаме мая да шупне.
В по-голяма купа се смесват около половината брашно със солта и оформя като кладенче в което се поставят пюрето от тиква, задействаната мая и останалата вода с меда и олиото. Бавно се замесва първоначално с вилица, а след това по малко добавяйки брашно и с ръце до получаване на меко тесто. Дооформя на топка и оставя на топло място да втасва, до двойно увеличение на обема /около 1 -1½часа
Фурната се загрява на 180-200 С.
От втасалото тесто се късат топчета , оформят на фитил и
сплитат като гевречета или друга желана форма. Намазват се с фин слой
олио/зехтин и могат да се поръсят със семена.
Пекат се в продължение на 15-20 минути, след което се
„нашарват” с тънки черти от сместа на брашно, вода и сол, допичат се още
няколко минути до златисто и изваждат.
Оформянето може да бъде различно.
При теб и постните питки са съблазнителни и пухкави, Диди!
ОтговорИзтриванеГрабвам си едно със семенца :)
Хубава неделя да ти е :)
Дианка,
ОтговорИзтриванемакар и постни кравайчетата са прекрасни.Чудесни на вид, а сигурно и на вкус.
Поздрави !
Благодаря, Пепи, Елена, драго ми е, че ви допадат!
ОтговорИзтриванеИ имам един коментар от Sofia Jansson, който не се появява -
а тя е разочарована от вкуса им - нейният детски спомен е за по-сладък вкус...,
въпрос на очаквания, сладост на тиквата, усещане за соленост и лични предпочитания -
аз на свой ред съжалявам, че не са се харесали на Sofia Jansson, и съм сигурна, че ще открие нейната точна рецепта.
Сърдечни поздрави, хубави и благословени празнични дни, Диана
Правила съм подобни и са много вкусни и пухкави.
ОтговорИзтриване