неделя, 6 декември 2015 г.

Плоски питки /колачета/ със сусамов тахан и мед



Според народните вярвания Свети Никола носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът". Е тази година още сняг няма, но имам едни тематични плоски питки/колачета със „снежни”елхички. Идеята е в оформлението, а акцент е сусамовият тахан в тестото.
Малкото семенце на сусама съдържа в себе си много полезни вещества и висока хранителна стойност. С високо съдържание на желязо, витамин Е, магнезий, мед и калций има голям принос за пълноценната и здравословната кухня. В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове месо. Интересно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а по отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато – зехтина.
Тестото е постно с деликатен привкус от сусама и едва доловим лек меден аромат; меко, но и пластично, много удобно разточване, усукване и сплитане. Харесах и изпълних една част от рецептата на "Домашний хлеб с тахиной и мёдом" почти в оригинално декориране, а другата като колачета със „снежни”елхички. Ето ги...


Плоски питки /колачета/ със сусамов тахан и мед


Продукти за 2 по-големи питки или две дузини малки колачета
3 ч.чаши брашно, използвах тип 650
1ч.чаша топла вода
7 гр. инстантна мая /опаковка за ½ кг брашно/
1 с.л. сусамов тахан, леко заоблена
1 с.л. олио
1 с.л. мед (или захар)равна
1 ч.л. сол

В топлата вода се размиват меда и сусамовият тахан. Смесва се брашното с маята. Смесват се, посоляват и замесва тесто /използвах миксер с приспособление за тесто/, а към края се налива и олиото. Полученото тесто е гладко и еластично, поставя се на топло място да втасва, около 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Фурната се загрява на 180С.
 Снимка за оформлението от Sugar breads.com

 
Премесва се отново и разделя на части за моделиране. Добре онагледена в стъпки е оригиналната рецепта, а за малките питки се разточва кора, от която с формички за сладки се изразяват елехички и поръсват с брашно.Вече споменах, че тестото е много еластично и лесно се моделира – оформят се тънки фитили, с които обграждат елхиците. Поставят се върху хартия за печене, периферията може леко да се овлажни и поръси със сусам. Пекат се по-големите хлебчета около 30 минути, до златисто, а малките около15 минути. 


Изваждат се и поставят върху решетка да се охладят.


 Опитайте...

12 коментара:

  1. Прелестни питки! Много интересни и забавни!
    Поздравления, Дианка! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересни колачета, Диди и съвсем празнични с тези елхички :)
    Честит да ти е празника и на теб! Здрави бъдете всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много красиви елхички!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са симпатични, Дианче! Идеята ти направо гали окото. Записвам си ги веднага. Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусни и красиви са, Дианка!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    прекрасни са тези колачета.Идеята е прекрасна за празниците - лесна и бърза.Така,че задължително ще ги приготвя.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Каква красота, Дианка! Направо като играчки за елхата:) Имам си тахан и всички продукти, само дето...време май няма:) Но ги отбелязвам за другия път:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, кажи ми как е възможно да правиш неща от тесто, а да изглеждат като нежни бижута? Ръцете ти са не златни,а от платина! Прекрасни са, мила! Като всичко, което виждам на страничките на твоя блог! Ако можеш, щях да си грабна едно и ще го закача на елхата :) Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна идея и перфектно изпълнение.
    Както винаги всичко при теб, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
  10. Ама много са красиви! Прекрасно си ги направила!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, много сте мили и се радвам, че ви харесват -
    вече споменах, че тестото е много пластично и с него може да се моделират и оформят различни идеи...
    Хубави и усмихнати предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване