Една типично зимна торта – фламбирани сушени сливи, смлени орехи,
натурален шоколад и ароматен арманяк – това е анонс към популярната chocolate armagnac cake
- шоколадова арманяк торта. Интересна рецепта на Dorie Greenspan с творчески
подход и забавна история, вариация на Chocolate Whiskey Cake /ром, стафиди и
шоколад/. В резултат - богатство на вкусове и аромати, мека влажна текстура,
фина шоколадова глазура и акцент от известната и легендарна напитка, за която
самите французи казват: «Коняка ние подарихме на целия свят, а арманяка
оставихме за себе си!» Преди всичко арманякът е диджестив, който се сервира в
края на трапезата и идеално се съчетава с плодови и шоколадови десерти, в
прекрасен дует с чаша кафе, а и се счита за единствения силен
алкохол, който по целия свят се приема като престижен и подходящ подарък за
дама.
Шоколадова арманяк торта
Продукти за тортата:
2/3 ч. чаша смлени орехи, ситно
¼ ч. чаша брашно
¼ ч. л. сол
12 сушени сини сливи*
2/3 ч. чаша смлени орехи, ситно
¼ ч. чаша брашно
¼ ч. л. сол
12 сушени сини сливи*
¼ ч.чаша вода
3 с. л. вода/кафе
¼ ч. чаша Арманяк (или коняк или шотландско уиски)
200 гр. натурален шоколад, едро нарязан
115 гр. масло, нарязано на 4 броя
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци
1 ч. чаша захар или по-малко, на вкус
За глазурата:
120 гр, натурален шоколад, едро нарязан
3 с. л. пудра захар
3 с. л. масло, на стайна температура
¼ ч. чаша Арманяк (или коняк или шотландско уиски)
200 гр. натурален шоколад, едро нарязан
115 гр. масло, нарязано на 4 броя
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци
1 ч. чаша захар или по-малко, на вкус
За глазурата:
120 гр, натурален шоколад, едро нарязан
3 с. л. пудра захар
3 с. л. масло, на стайна температура
Още:
сушени сливи за гарниране, тунквани в частично шоколад, ядки и бонбони с
бренди
* сушени сини сливи - едри, влажни, без костилка, ако е необходимо се нарязват на парченца
1 ч.чаша =240 мл.
* сушени сини сливи - едри, влажни, без костилка, ако е необходимо се нарязват на парченца
1 ч.чаша =240 мл.
Оригиналната рецепта и в стъпки:
Най-добре едни ден по-рано да се приготвят сливите. Сушените сини сливи и ¼ ч.чаша вода се поставят в малка тенджера на средна температура и задушават докато водата почти се изпари. Махат се от котлона, изсипва се арманяк и запалва, а когато пламъкът угасне, се оставят да се охладят /нарязах на ситно преди използването им за тортата/
Най-добре едни ден по-рано да се приготвят сливите. Сушените сини сливи и ¼ ч.чаша вода се поставят в малка тенджера на средна температура и задушават докато водата почти се изпари. Махат се от котлона, изсипва се арманяк и запалва, а когато пламъкът угасне, се оставят да се охладят /нарязах на ситно преди използването им за тортата/
Фурната се загрява до 180С. Омазнява се форма с диаметър 20
см., като на дъното се поставя пергамент
или хартия за печене, а вътрешността на формата се поръсва с брашно.
Смесват се заедно смлените орехови ядки с брашното и солта.
Смесват се заедно смлените орехови ядки с брашното и солта.
Разтопява се маслото с шоколада, маслото и 3 супени лъжици
вода или кафе в купа на водна бяня или в микровълнова фурна, като се
отстранява, веднага щом се стопи шоколада и сместа не е много гореща.
В голяма купа се разбиват жълтъците и захарта заедно, докато увеличат обема и избледнея, около 2 минути. С шпатула и на части се разбъркват в шоколадовата смес, като се редуват със сместа от ядки и сушените сини сливи.
С миксер или на ръка в голяма купа се разбиват белтъците, докато те държат твърди, лъскави върхове. Разбърква се около една четвърт от разбитите белтъци в смес от шоколад, след това леко се обединява всичко. Излива се тестото в подготвената форма и пече се за 28 до 32 минути - докато се надигне и започне да се отделя от стените; тънък нож вмъкнат в центъра да излиза нито прекалено влажен, но не и напълно сух.
В голяма купа се разбиват жълтъците и захарта заедно, докато увеличат обема и избледнея, около 2 минути. С шпатула и на части се разбъркват в шоколадовата смес, като се редуват със сместа от ядки и сушените сини сливи.
С миксер или на ръка в голяма купа се разбиват белтъците, докато те държат твърди, лъскави върхове. Разбърква се около една четвърт от разбитите белтъци в смес от шоколад, след това леко се обединява всичко. Излива се тестото в подготвената форма и пече се за 28 до 32 минути - докато се надигне и започне да се отделя от стените; тънък нож вмъкнат в центъра да излиза нито прекалено влажен, но не и напълно сух.
Изважда се от фурната и оставя да се охлади за около 10
минути, след това внимателно се освобождава от формата, хартията и обърната с
дъното нагоре се оставя да се охлади напълно до стайна температура.
Глазура: Разтопява се шоколада в купа на водна баня или в микровълнова фурна, след което се добавя захарта и маслото като се разбърква хомогенност и гладкост.
Изсипва се глазурата върху повърхността на тортата и част отстрани, изчаква се да стегне на при стайна температура или в хладилник за около 20 минути.
Сервиране: Тортата трябва да се сервира при стайна температура или студена, но ще намали своя аромат за сметка на повишената влажност на текстурата.
Класическата комбинация със сметана или сладолед се подразбира, но и в натурален вид е напълно удовлетворяваща.
За споделените 7 години, за милите думи, внимание и вдъхновение -
Благодаря ви приятели!
Опитайте...