Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на
И първата рецепта за великденските
пости е с идея за нещо сладичко за празничен десерт или във времето на следобедно кафе. Семпло, бързо и лесно за изпълнение, но с
чудесен резултат - постно шоколадово бананово брауни. Отдавна вече не се налага да правя
убеждения за вкуса на постните сладкиши – меки и фини, с деликатна текстура, а
браунито – влажно, ароматно и шоколадово...
Освен с класическото ’опитайте”,
споменатите характеристики могат да се свидетелстват и с включените съставки
заместители на яйцата:
1. - заместител, когато яйцето се използва, за да придаде сочност - Чиа семена: те са взаимозаменяеми с лененото семе; 1 с. л. смлени семена чиа се смесват с 1/3 чаша вода и се оставят да престоят поне 15 минути. Смесено с ¼ чаена лъжица бакпулвер пък, спомага за надигането на печивата.
2. - заместител, когато яйцето се използва за слепване на съставките - Банан: ½ добре намачкан банан се равнява на едно яйце. Той държи балончетата въздух, прави сместа здрава и влажна и придават приятен аромат и апетитен кафяв цвят. Идеален е за бързи хлебчета, мъфини, торти, палачинки и бисквити (ако сместа трябва да се надигне, да не се забравя добавката на сода/бакпулвер). Съвет: бананите са добре узрели, когато са започнали да покафеняват, тогава са и по-сладки.
3. - заместител, когато яйцето спомага процеса на бухване - Ябълков оцет: смесват се 1с. л. оцет с 1ч. л. сода за хляб. И още подобни съвети :тук.
1. - заместител, когато яйцето се използва, за да придаде сочност - Чиа семена: те са взаимозаменяеми с лененото семе; 1 с. л. смлени семена чиа се смесват с 1/3 чаша вода и се оставят да престоят поне 15 минути. Смесено с ¼ чаена лъжица бакпулвер пък, спомага за надигането на печивата.
2. - заместител, когато яйцето се използва за слепване на съставките - Банан: ½ добре намачкан банан се равнява на едно яйце. Той държи балончетата въздух, прави сместа здрава и влажна и придават приятен аромат и апетитен кафяв цвят. Идеален е за бързи хлебчета, мъфини, торти, палачинки и бисквити (ако сместа трябва да се надигне, да не се забравя добавката на сода/бакпулвер). Съвет: бананите са добре узрели, когато са започнали да покафеняват, тогава са и по-сладки.
3. - заместител, когато яйцето спомага процеса на бухване - Ябълков оцет: смесват се 1с. л. оцет с 1ч. л. сода за хляб. И още подобни съвети :тук.
От миналата година имам още едно предложение за постен браунис, с червено цвекло, но настоящата рецепта е с перфектната комбинация на банан с шоколад и лек кафеено-портокалов аромат.
Постно шоколадово-бананово
брауни
/по идея, с изменения от Vegan, Gluten Free Dark Chocolate Espresso Brownies/
Продукти за тава 20х20 см.
1 с. л. семена от чия
3 с. л. хладка вода
1 ч. чаша брашно от лимец
½ ч. чаша овесено брашно или
пшенично
1¼ ч.чаша кафява или бяла захар
захар (може и 1 чаша, за да се направи по- малко сладко)
½ ч.чаша неподсладено какао
на прах
1 ч. лъжичка бакпулвер
½ к. л.
сол
1 ч.л. ябълков оцет
¾ ч.чаша бадемово, оризово мляко или вода
¼ ч.чаша сварено еспресо
⅓ ч.чаша олио
⅓ ч.чаша бананово пюре
1 ч.л. портокалова кора
90 гр. веган шоколад + 10гр.
за отгоре
¼ ч.чаша фин конфитюр за
глазиране /портокалов, кайсиев или друг по желание/
Фурната се загрява до 175С и квадратна тава 20х20 см, се застила с ал.
фолио или се намазнява и набрашнява.
В чашка, се накисват чия семена с топла вода и
оставят за около 15 мин.
В голяма купа се
смесват сухите съставки: брашната,
захар, какао на прах, бакпулвер и сол.
На водна баня или в МВ с
малко от олиото се разтопява шоколадът.
Отделно се смесват мокрите съставки: разтопения шоколад, мляко, еспресо кафе, олио, бананово пюре, оцет и чия смес. Разбъркват се и добавят към сухите съставки. Двете смеси се разбъркват до хомогенизиране, ароматизира се с портокалова кора и прехвърля в тавата за печене. Отгоре се поръсва с отделения и нарязан на едро шоколад.
Пече се в продължение на 25-30-35 минути, или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза само с няколко трохи - за перфектно влажна, дъвчаща, да не се препича. Оставя се да се охлади в тавата и се глазира с конфитюра. Разрязва се студен, може да се приготви и ден по-рано, като се съхранява на студено и в затворен съд.
Отделно се смесват мокрите съставки: разтопения шоколад, мляко, еспресо кафе, олио, бананово пюре, оцет и чия смес. Разбъркват се и добавят към сухите съставки. Двете смеси се разбъркват до хомогенизиране, ароматизира се с портокалова кора и прехвърля в тавата за печене. Отгоре се поръсва с отделения и нарязан на едро шоколад.
Пече се в продължение на 25-30-35 минути, или докато клечка за зъби поставена в центъра излиза само с няколко трохи - за перфектно влажна, дъвчаща, да не се препича. Оставя се да се охлади в тавата и се глазира с конфитюра. Разрязва се студен, може да се приготви и ден по-рано, като се съхранява на студено и в затворен съд.
Идеален в компанията на чаша ароматно кафе.
Опитайте...,
Честита, усмихната и вдъхновяваща пролет!
Честит празник,Дианка!
ОтговорИзтриванеОтново великолепен десерт,сочен и пръхкав,представен толкова фино и апетитно!
Прекрасен уикенд!
Диди, казвала съм го сто пъти, но пак ще го кажа - нямаш равна при постните десерти! Ти си една от причините да се запаля по готвенето, така че винаги ще си моята звезда! И като такава, веднага ти се доверявам и ще опитам рецептата! Дори не се съмнявам, че може да не е чудесна! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш ни представяш, Диди - сочен, ароматен и шоколадов и със сигурност ще го опитаме още тези дни у нас - :) няма как да пропусна тази шоколадова наслада за небцето!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб и хубава, слънчева пролет!
Честит празник,Ди!Десертът е достоен за всяка празнична трапеза!Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеДианка, царица си и на постните шоколадови десерт!
ОтговорИзтриванеПрекрасна и ароматна идея, поднесено с много вкус!
Сърдечна прегръдка и усмихната пролет!
Много нови и интересни трикове научавам от публикациите ти! Радвам се, че те открих. А постните ти десерти са много разнообразни и красиви!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна неделя.
Диани, честита пролет! Много усмивки и радост ти желая!
ОтговорИзтриванеЧудесно брауни, съвсем по вкуса ми!
Честит празник, Дианка! Зашеметяващо завръщане с невероятен сладкиш! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного хубав десерт си ни приготвила, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много подходящо за постите :)
ОтговорИзтриванеПразнични, ежедневни или постни рецепти, ти си просто невероятна, когато ги поднасяш! Много светли и красиви снимки на един неустоим сладкиш! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака крехък изглежда, Дианка!
ОтговорИзтриванеО, боже, каква красота! Неустоима вкусотия..
ОтговорИзтриванеСама ли правите и снимките?
Браво! Супер рецепти! Препоръчвам блога горещо!!!
Благодаря ви, приятели, много се радвам,
ОтговорИзтриванече идеята за този сладкиш в постен вариант на брауни ви допада.
Отдавна вече постните сладкиши са се доказали с вкус,
а и новите познания в тази област помагат още повече.
Сърдечни поздрави за всички вас:
Роси,
Люси,
Пепи,
Милена,
Дани,
Габи,
Бети,
Траяна,
Ели,
Ива,
Кате,
Весе,
Иван Милев,
и пожелания за хубави, вдъхновени и усмихнати пролетни дни, Диана
Невероятен десерт поднесен с финес и много вкус! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванемного интересна е тази твоя публикация.Знам за заместители на яйцата в сладкиши, но не знаех кой заместител за каква точно цел се поставя.Защото яйцата наистина играят различна роля.Чудесен е сладкиша.С новите и все повече навлизащи и в България различни продукти правенето на подобни сладкиши е творчество и вдъхновение.
Поздрави, чудни са снимките !
Това е възможно най-вкусния (постен) десерт, който може да съществува, поднесен на читателите с толкова нежност, любов и детайли! Благодаря Ви много!
ОтговорИзтриване
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Елена!
Ех, че ме зарадвахте, Сико и много съм щастлива,
че така висока оценявате тази идея ..., много мили думи!
Сърдечни благодарности за доверието, обратната връзка и
пожелания за хубави и усмихнати пролетни дни, Диана